Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Jag har under de senaste dagarna vistats i bland annat Virginia och Ohio – två av de så kallade swing states som mycket väl kan komma att avgöra presidentvalet i november.

Trots att Barack Obama har intagit ledningen i de båda delstaterna så är det tydligt att många velar om hur de ska rösta samt att det finns ett brett stöd för Mitt Romney. Inte minst då för hans ord om att kunna skapa jobb samt att han nu (så var inte alltid fallet…) omfamnar kolindustrin.

Vad gäller just det här med att skapa jobb så har såväl nuvarande som tidigare anställda inom Bain Capital – det riskkapitalbolag som Mitt Romney startade och styrde – valt att lägga sig i debatten.

Tillsammans har ett gäng personer, sammankopplade via demokraterna, hyrt en buss för att under omkring en månads tid turnera runt i Ohio, Virginia, Florida och Pennsylvania för att försöka såga sönder och samman Mitt Romneys historik. Vid senaste demonstrationen slöt över 100 personer upp.

”Anställda av Bain Capital vet hur en Romney-Bain-ekonomi ser ut”, skrivs det på gruppens hemsida. ”Jobben skickas till Kina och kvar i våra samhällen lämnas merparten av de lågbetalda jobb som har dåliga förmåner.”

I en videosnutt från 1985, som släpptes i torsdags och som du kan se nedan, kan man också se hur Mitt Romney förklarar affärsidén med Bain Capital. Det handlar om att investera i nykläckta företag, ta ledningen och sedan håva in storkovan fem till åtta år senare.

Mitt Romneys tid som vd i Bain Capital har varit uppe till diskussion otaliga gånger. Skapade han mer jobb än han kapade? Hur bra var egentligen affärerna? När Rolling Stone Magazine valde att titta på ärendet blev utfallet så här. Andra historier pekar på den exakta motsatsen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter