Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Där fanns visserligen ord om hopp och förbättring, men mer än något annat handlade Barack Obamas tal under demokraternas konvent om att försvara sin tid i Vita Huset. Mer tålamod kommer att krävas när USA stretar vidare efter den största ekonomiska krisen sedan Den Stora Depressionen.

Att det tar tid att komma på fötter är tydligt.

Dagens arbetsmarknadssiffror var allt annat än positiva.

Inte bara skrevs uppgifterna för såväl juli som juni ned – från 163 000 till 141 000 respektive 63 000 till 45 000. Dessutom konstaterade myndigheten Bureau of Labor Statistics att enbart 96 000 nya jobb skapades i augusti. Det var klart under förväntningarna på 125 000.

I USA har det i snitt skapats 139 000 jobb per månad sedan årsskiftet, att jämföra med 2011 års snitt på 153 000 och de cirka 225 000 jobb som krävs varje månad bara för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen.

Trots detta så sjönk den officiella arbetslöshetssiffran från 8,3 till 8,1 procent.

Förklaringen: Allt färre personer ingår i arbetsstyrkan, det vill säga har ett jobb eller letar efter ett aktivt. Enbart 63,5 procent räknas in här vilket är den lägsta nivån på 31 år. 69,8 procent av männen räknas i dag in i arbetsstyrkan vilket är den sämsta siffran sedan regeringen började rapportera månadssiffrorna 1948.

Inte bara har många blivit så pass uppgivna om att finna ett nytt jobb att de helt enkelt slutat leta, dessutom har många unga valt att stanna kvar i skolan istället för att försöka ta sig in på arbetsmarknaden.

Samtidigt framkommer att omkring 40 000 av de nya jobben var lågbetalda inom exempelvis återförsäljning och turism. Allt samtidigt som mer välbetalda jobb inom tillverkningsindustrin minskade med 15 000 – den värsta siffran på två år.

Idag är det 59 dagar kvar till valet. Och mer än något annat är just arbetsmarknaden den fråga som kommer att avgöra var väljarna kommer lägga sin röst. Historien visar dock att ingen president sedan Franklin D Roosevelt har lyckats kampanja hem fyra nya år i Vita Huset med en arbetslöshet på över 7,4 procent.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 8 punkter efter de nya uppgifterna. Dollarn försvagades något mot yenen, men stod sig oförändrad mot euron.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter