Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Financial Times dundrar idag ut nyheten att europeiska börsbolag inom bara åtta års tid kan krävas ha 40 procent kvinnor i sina styrelser.

Kvotering kan diskuteras, och ärligt talat vet jag inte ens själv var jag står i det fallet.

Men hör på den här då:

I 20 av de 500 största amerikanska bolagen återfinns i dag en kvinna med ett visitkort som titulerar henne vd.

Det rör sig alltså om blygsamma 4 procent.

Och tro det eller ej – men det är ett nytt rekord.

2012 har vi alltså inte kommit längre än så.

Ni läsare (män) vars hjärna redan nu kokar över att någon klankar ner på gubbväldet och gör er redo för att tanka in skit i kommentarsfältet nedan gör er helst icke besvär. Att närmast exkludera ett helt kön bara på grund av just kön är trångsynt så det förslår.

Uppdaterat: Replikerna blev förstås många i kommentarsfältet. När jag har varit runt på kvinnokonferenser och pratat med kvinnor i det amerikanska näringslivet kommer det nästan alltid upp att väldigt många faktiskt vill ta sig vidare och uppåt. Vissa känner sig motarbetade, andra inte. Vissa kanske inte har förmågan att ta sig till toppen. Skälen varierar förstås. Men att 4 procent är nytt rekord var ingen höjdarsiffra enligt mig, och det var det jag uttryckte här. Det handlar inte om att kvinnor är bättre än män eller att män är bättre än kvinnor. Allt handlar om individen. Eftersom jag tror att kvinnor är lika bra som män så reagerar jag på sifferskillnaden, särskilt som den knappast är någon engångsföreteelse. Och eftersom det upprör ska jag inte skriva ordet gubbe mer.

Ska vi lita på att den senaste utvecklingen håller i sig – vilket vi nog tyvärr inte ska – kan det dock gå snabbt framåt. Elva av de 20 kvinnorna har nämligen tillsatts under 2011 och 2012. Bland dem synt Virginia Rometty som blev den första kvinnan att bryta gubbväldet inom IBM.

Här är de 20 kvinnorna, enligt Forbes.

Heather Bresch, Mylan
Ursula Burns, Xerox
Ilene Gordon, Ingredion
Karen Katz, Neiman Marcus Group
Ellen Kullman, DuPont
Gracia Martore, Gannett
Marissa Mayer, Yahoo
Kathleen Mazzarella, Graybar Electric
Sheri McCoy, Avon
Carol Meyrowitz, TJX
Beth Mooney, Keycorp
Denise Morrison, Campbell Soup
Deanna Mulligan, Guardian Life
Indra Nooyi, PepsiCo
Debra Reed, Sempra Energy
Virginia Rometty, IBM
Irene Rosenfeld, Kraft Foods
Meg Whitman, HP
Mary Agnes Wilderotter, Frontier Communications
Patricia Woerts, ADM

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter