Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Another day, another Wall Street agreement…

Nu har nämligen även Citigroup lyckats skaka hand för att kunna lämna en tung anklagelse bakom sig. Fallet handlar om hur finanshuset 2007 och 2008 medvetet ska ha misslett aktieägarna och inte tillkännagivit sin fullständiga exponering mot dåliga bolåneprodukter.

Kostnaden för att köpa sig fri från skuld: 590 miljoner dollar.

Den uppgörelse som hamrats fram, och som är en av de största sedan krisen, innebär nämligen att banken slipper medge fel. Och Citigroup, som fick ta emot stämningen för flera år sedan, är givetvis strålande nöjt över utfallet. Än mindre skäl till oro för banken…

Tro det ja.

Jag har skrivit det flera gånger förut, men kan göra det igen.

Vid det här laget är finansvärlden väl medveten om att det nästan konstant går att hamra fram en uppgörelse utan att behöva erkänna fel. Företagen får visserligen ta en del stryk, men dagens system är tydligt långt ifrån kraftfullt nog för att få dem att hålla fingrarna i styr.

När det handlar om myndigheter så har det med jämna mellanrum pekats på att de, likt företagen, ser en uppgörelse som en enkel väg till en hyfsad lösning. Inte minst eftersom myndigheten saknar resurser för att verkligen dra ett ärende till sin spets. Men jag tror också att det handlar med feghet och till viss del kanske (?) den enorma lobbymaskinen.

Att vända upp och ner på saker och ting i en rättssal och inför allmänheten faktiskt sätta fokus på vad som har hänt och vilka fel som har begåtts för fel kanske skulle lära dem en läxa. Dagens metod fungerar uppenbarligen inte. Det är bara synd att vi aldrig får se det hända.

Att det finns fog för stämningarna behöver ingen betvivla – att lägga flera miljarder kronor bara för att bli kvitt nonsens gör man inte.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter