Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ikväll väntas stormen Isaac ha utvecklats till orkan och strax därefter svepa in med full kraft över vackra New Orleans.

Inte bara har det resulterat i att undantagstillstånd utfärdats i Louisiana, dessutom har det stuvat om rejält i republikanernas konvent i Tampa där Mitt Romney slutligen ska få det officiella godkännandet att bli partiets presidentkandidat. På tal om det så bör ni hänga med i Karin Henrikssons nybakta USA-blogg.

Samtidigt ger Isaac effekter på råvarumarknaderna, som redan pressas av de stora bränder som satt ett venezuelanskt raffinaderi ur bruk.

När det här publiceras handlas Brentoljan för 112:58 dollar per gallon, ned från runt 114 dollar för en vecka sedan. Prishöjningar kan vara att vänta, men det kan faktiskt också finnas en möjlighet till motsatsen. Just nu spekulerar flera råvaruanalytiker att det försämrade utbudet av olja mycket väl kan tvinga regeringen att frigöra flera strategiska oljelager. Dessutom finns en uppskattning om att bränderna i Venezuela samt stormen Isaac kan få raffinaderier att minska sina inköp av råolja.

Enligt TT liknar scenariot med sjunkande oljepris det vid orkanerna Katrina 2005 och Gustav 2008. Allt eftersom kapaciteten vid raffinaderierna minskade.

Isaac utgör det största hotet mot den Mexikanska Golfen sedan just 2008. I området genomförs omkring 40 procent av all raffinering i USA och stormen har nu resulterat i att omkring 80 procent av all verksamhet i Mexikanska golfen lagts ned. Närmare 350 plattformar och runt 40 riggar har evakuerat personal, även om de inte väntas skadas av Isaac.

Förändringarna kan än en gång få såväl USA:s råvaror som bensinpriset att på allvar leta sig in i presidentvalet. Mitt Romney har vid flera tillfällen angripit Barack Obama för att inte ta vara på de oljeresurser som finns i USA och lär fortsätta att göra så. Här finns ny ammunition. Tidigare republikanska kandidater som Newt Gingrich har dessutom lovat att bensinen aldrig skulle kosta över 2:50 dollar per gallon om han valdes in i Vita Huset.

Idag kostar bensinen 3:76 dollar per gallon, vilket är den högsta nivån på närmare fyra månader. 1 gallon motsvarar 3,7854 liter.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter