Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Protokollet från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte rymmer en ordlek som idag får Wall Street att gå i spinn: ”Många ledamöter ser behov av ytterligare monetär stimulans”.

Finansmarknadernas tolkning: Centralbankschefen Ben Bernanke kommer slutligen upphöra med sin retfulla striptease och faktiskt uppfylla våra våtaste drömmar.

Inte för att agera festförstörare, men var inte så säker på det. Snarare kan det vara läge att blicka åt andra hållet och låta champagnen till det efterföljande myset fortsätta ligga på kylning.

För det första bör inte ordleken i protokollet tas som en garanti för att centralbanken faktiskt kommer att lyfta ett endaste finger för att försöka kickstarta ekonomin på nytt. För det andra är det, utifall centralbanken faktiskt skulle agera, långt ifrån säkert att det sker via ett nytt kvantitativt lättnadsprogram, vilket är vad finansmarknaderna hoppas på. Det kan mycket väl bara handla om att man väljer att köpa ytterligare en mängd statspapper.

Problemet är att Wall Street satt sig själv i en rävsax.

I en tid när aktieindexen är uppe på sina högsta nivåer sedan 2008 kan man luras att tro att de amerikanska börserna faktiskt mår alldeles utmärkt. Snarare är intresset för börsen ännu rekordlågt, så också risktagandet. Många av de största företagen har dessutom tvingats kapa i sina verksamheter för att hålla vinstmarginalerna uppe.

Mer än något annat handlar istället uppgångarna om de högt uppskruvade förväntningarna på just ett tredje kvantitativt lättnadsprogram, QE3. En sådan satsning är redan så pass inräknad att det kan bli tal om stora ras utifall det uteblir.

Att finansmarknaderna har en så pass stark tro på QE3 är inte helt förståeligt. Centralbankschefen Ben Bernanke har varit extremt tydlig med att det inte kommer bli tal om att göra något förhastat. Så länge man inte har total kunskap om hur världens kriser påverkar den amerikanska ekonomin kommer man hellre att vänta.

Och den kunskapen sitter vare sig Ben Bernanke eller någon annan på idag.

Samtidigt finns det en farhåga att QE3 faktiskt kan trasa sönder ekonomin. Inför de tidigare två lättnadspaketen har råvaru- och matpriserna varit på en relativt låg nivå för att sedan öka. Idag ligger priserna snarare redan på en hög nivå. Ytterligare uppgångar på grund av QE3 skulle kunna hämma amerikanarnas shoppinglust ytterligare. För USA:s del är konsumtionen extremt viktig – över 70 procent av BNP hämtas härifrån.

Dessutom, och det här ska man inte glömma, så är det mindre än elva veckor kvar till det amerikanska valet.

USA är inne i en extremt känslig period full av oro rörande vilken väg landet kommer att välja framöver. Att trycka upp nya pengar nu skulle kunna ge dödsstöten till Barack Obama, något Ben Bernanke nog knappast är intresserad av.

Nästa vecka kommer centralbankschefen att tala vid ett möte i Jackson Hole. Då kan vi få se ytterligare antydningar om vilket besked som är att vänta vid räntemötet i september. Mer retfull striptease att vänta?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter