Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För ett par år sedan var det världens största hemelektronikkedja.

Sedan dess har det mesta som kunnat gå fel också gjort det.

2012 omgärdas Best Buy, som är delägare i svenska The Phone House, av kaos och återigen kaos.

Igår kom företaget med sin senaste kvartalsrapport – så pass usel att man helt enkelt kände sig tvingade att dra tillbaka sin helårsprognos. Visserligen föll bara försäljningen med 3 procent men vinsten rasade med häpnadsväckande 90 procent.

Förklaringen återfinns inte minst i omstruktureringskostnader i ett försök att tackla ändrade shoppingvanor. Runt 10 procent av de 1200 butikerna ska stängas, en mängd anställda varslas och runt 800 miljoner dollar allt-i-allo sparas. Allt för att man bättre ska kunna fajtas mot nätaktörer som Amazon men också Walmart, som nyligen gick på offensiven och lockade med förmånliga återbetalningsplaner för julklappar.

Att man har svårt att göra pengar är tydligt. Helåret 2011 krängde Best Buy produkter för hela 50,7 miljarder dollar. Likväl redovisade man en förlust på 3:36 dollar per aktie – i hemelektronikbranschen, som lever med väldigt små marginaler, ett närmast katastrofalt resultat.

I måndags kom så också beskedet att Hubert Joly utsetts till den person som såväl ska försöka täppa till hålen på det sjunkande skeppet som hissa segel.

Bristen på bakgrund inom detaljhandel – Hubert Joly har framför allt basat för Radisson Hotels och Country Inn – fick Wall Street att vända båda tummarna neråt. Aktien föll 10 procent. Idag ligger Best Buy, noterat på NYSE, minus 23 procent sedan årsskiftet och närmare 26 procent back på ett års tid. Det innebär att aktien rör sig på nioårslägsta.

Skälet till att Hubert Joly kommer in handlar förstås delvis om att företaget upplever fallande siffror och kan behöva en nytändning. Men framför allt handlar det om att den tidigare vd:n, Richard Dunn, sparkades iväg med buller och bång. I en plötslig sorti anklagades han för, som det heter på amerikanska, personal misconduct. I det är fallet betyder det att han ska ha stoppat fingrarna i företagets kassa och spenderat dem på en kvinnlig anställd.

Samtidigt har det utbrutit en maktstrid om Best Buy. Grundaren, samt tidigare ordföranden och vd:n, Richard Schulze har ledsnat på att se sin skapelse i så pass dåligt skick att han helt enkelt lagt ett bud på att köpa upp de 79,9 procent aktier som han inte äger.

Uppköpsförsöket kom tidigare i augusti och hade ett pris på 20-24 dollar per aktie. Vid tillfället handlades aktien för just omkring 20 dollar. Idag ligger den på 17 dollar. Möjligt att många är lockade att sälja för utmaningarna är enorma.

Att Best Buy ska komma på fötter igen är långt ifrån säkert, här i USA minns man ännu när konkurrenten Circuit City behövde stänga samtliga dörrar för bara något år sedan. Ska en förändring ske krävs det dock att den sker snabbt och att man lyckas sända ut ett positivt budskap, att det är slut på turbulensen och att det finns en tydlig plan för hur konsumenterna faktiskt ska spendera pengar.

För trots att många faktiskt lockas in i deras butiker så är det långt ifrån alla som faktiskt är där för att köpa något. Istället använder man Best Buy som ett slags skyltfönster för att sedan lägga en beställning på nätet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter