X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När måndagens anklagelser spottades ut mot det brittiska finanshuset Standard Chartered var det inte bara banken själv som förvånades. Även amerikanska finansdepartementet och centralbanken undrade vad det egentligen var som försiggick.

Utan att ha blivit informerade hade nämligen den relativt nyskapade delstatliga tillsynsmyndigheten, New York State Department of Financial Services, angripit Standard Chartered för att ha genomfört brottsliga penningtransaktioner med Iran värda över 250 miljarder dollar.

Nu bubblar ilskan.

Enligt Reuters kretsar svordomarna inne på finansdepartementet och centralbanken runt att det nu väntas bli svårare att som praxis kunna ingå en uppgörelse med banken. För två år sedan smed enheterna exempelvis fram en överenskommelse med brittiska Barclays sedan dess amerikanska kontor ska ha gjort affärer med sanktionslistade länder.

Standard Chartered avfärdar i stort sett alla anklagelser men uppger själv att man sedan 2010 ska ha samarbetat med myndigheterna rörande just transaktioner med Iran. Enligt banken uppgår de iranrelaterade affärerna dessutom bara till 14 miljoner dollar. Och man konstaterar nu också att man helst vill fortsätta jobba med berörda myndigheter, vilket innebär att de inte ser New York State Department of Financial Services som en sådan.

Att man ingår överenskommelser kan visserligen ses som positivt. Det är ett sätt att lägga undan ett fall och gå vidare till nästa.

Men den som läser den här bloggen vet att jag brukar argumentera för motsatsen, att myndigheternas vilja att nästan så snabbt som möjligt sätta punkt för anklagelser och smida fram uppgörelser inte är vad jag föredrar. Allra mest för att den anklagade banken i 99 av 100 fall slipper medge att de har gjort något fel och pr-skadan blir minimal. Kännbara konsekvenser kan vara att föredra. Vem vet, kanske kan finansbjässarna lära sig något då? Och vad är det som säger att finansföretagen ska kunna betala sig ur anklagelser när inte många andra kan det?

Liknande tankar tycks toppbossen på den delstatliga myndigheten, Benjamin Lawsky, ha. Han har kallat Standard Chartered till ett möte den 15 augusti för att höra deras version av ärendet.

Standard Chartered har rasat kraftigt på börsen. Under tisdagen försvann cirka 17 miljarder dollar i börsvärde. Idag pekar aktien uppåt med cirka 9 procent. Aktien har sjunkit med cirka 13 procent sedan i måndags.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter