Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Minns inte vem som sade det. Men däremot att det var så pass bra att vi lånar det ganska rakt upp och ner.

Efter det senaste snedsteget är frågan nämligen om vi inte totalt missuppfattat mayaindianernas spådom om jordens undergång 2012. Handlar det inte snarare bara om en apokalyps för en mindre del av världen – bankväsendet.

Vid årsskiftet hängde visserligen en del orosmoln kvar över finanskvarteren. Och att dessa moln – fyllda av exempelvis svag återhämtning på hemmaplan, eurokris och storbanker som tog emot miljardstämningar för sitt agerande på bostadsmarknaden – inte skulle skingra sig i första taget visste vi. Men eftersom många av bjässarna mer eller mindre ivrigt skrivit in finanskrisen i historieböckerna var det tänkt att det skulle tas ett rejält kliv framåt i år.

Det har inte skett.

Och framför allt har de sig själva att skylla.

Igår anklagades brittiska Standard Chartered för att under tio års tid ha mörkat illegala transaktioner med Iran. Det handlar om summor på cirka 250 miljarder dollar och kan innebära att banken kickas ut från New York.

I juli avfyrade den amerikanska senaten anklagelser i liknande ordalag mot HSBC. Banken ska under åtta års tid ha haft så pass slapphänt övervakning att man låtit mexikanska drogkarteller tvätta otaliga miljarder i USA.

Därtill har vi Goldman Sachs som åkt på en rejäl pr-snyting när en tidigare anställd anklagade banken för att ha en giftig kultur och att dess klienter kallades för muppar.

JP Morgan Chase har å sin sida väckt ilska när banken gjort urusla derivataffärer till en kostnad om minst 3 miljarder dollar och därmed bevisat att inte ens politikernas älskling är fläckfri. Dessutom ska man ha marknadsfört sina egna aktiefonder till investerarna trots att de presterade sämre än konkurrenterna, ha fått allmänheten att skruva på sig när löneutbetalningen på 163 miljoner dollar blev känt samt anklagats för att  vara involverat i en av de största skandalerna under de senaste åren, Liborgate.

Andra banker som uppges sitta fast ha manipulerat den viktiga räntan är Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Lloyds, HSBC, Rabobank, RBC, RBS, UBS.

Om vi tittar gräver lite mer under ytan hittar vi också några mindre Wall Street-aktörer som omgärdats av kaos. Under sommaren framkom det exempelvis att terminsmäklaren Peregrine Financial snillat bort 1,5 miljarder dollar av kundernas pengar och nu läggs ner. I förra veckan stod det också klart att en av Wall Street största handlarfirmor, Knight Capital, höll på att få gravstenen rest över sig sedan robothandeln slagit fel.

Finns det fler skandaler som väntar på att släpas fram i allmänhetens ljus?

Jag är övertygad.

En undersökning av Labaton Sucharow visar också att 26 procent av de tillfrågade inom finanskvarteren i New York och London säger att de själva har noterat hur deras företag missköter sig. Ungefär lika många svarar att de anser att oetiska eller brottsliga handlingar kan vara nödvändiga för att nå ett försprång gentemot konkurrenterna, medan runt en tredjedel känner sig pressade att bryta mot lagen för att försöka håva in mer pengar till sig själva i kommande bonuskuvert.

Ingen av bankerna som räknas upp ovan bedöms ha tagit så pass allvarliga felsteg att de riskerar gå under. Men det kommer innebära att deras ekonomiska räkenskaper fortsätter pressas hårt och att krisbilden kring dem förstärks. Dessutom bör det verkligen resultera i att kraven skärps på dem ytterligare. I vilken utsträckning det sker återstår att se. Genom årens lopp har politikerna lärt oss de har mer överseende med finansvärlden än något annat.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter