Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För två veckor sedan spred nyhetsbyrån Reuters uppgifter om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve minsann kan ha känt till det utbredda fusket med Libor ända sedan 2007-2008. Allt sedan man dels startat en egen utredning kring hur brittiska Barclays skötte rapporteringen av referensräntan, dels blivit kontaktade av storbanken själva för att diskutera problem med räntan.

I samband med utredningen gick Federal Reserve ut och manade på reformer för hur Libor sätts. Idag sker den genom att 16 världsbanker uppskattar vad det skulle kosta för dem att låna från andra banker (se mer fakta här). De tankarna återupptogs häromdagen genom bankens huvudfigur Ben Bernanke.

– Liborsystemet har strukturella defekter. Det är ett stort problem för vårt finansiella system och för förtroendet för det finansiella systemet. Vi måste ta itu med det, sade Ben Bernanke varefter han konstaterade att han vill se ytterligare reformer ”förutsatt att Libor kommer att fortsätta vara ett riktmärke för finansiella kontrakt.”

Även om Federal Reserve säger att de själva har sänt vidare all den kunskap som de fick om Libor-räntan 2007-2008 till lagstiftarna är det inget som blidkar den amerikanska kongressen. Istället har nyfikenheten ökat och resulterat i att man nu tagit ytterligare steg för att försöka fastslå om Federal Reserve bara satt med armarna i kors och vägrade agera trots kunskap om fusket.

Framför allt är det centralbankens enhet i New York som hamnat i blåsväder. Vid tillfället var Timothy Geithner, idag finansminster, chef.

I ett brev till Federal Reserve avkrävs nu banken på alla de dokument som de sitter på rörande Libor-räntan samt att få läsa all kommunikation som har skett under en femårsperiod med de 16 banker som sätter räntan. Kongressen har sedan tidigare krävt att få ta del av alla de telefonsamtal som centralbankens enhet i New York haft med Barclays.

Federal Reserve måste dela med sig av uppgifterna senast den 1 september. Man måste även skicka över internbrev samt utskrifter av den Libor-relaterade kommunikation som man haft med myndigheter i såväl USA som utomlands.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter