Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ingenting varar för evigt, inte ens för Apple.

För trots att förväntningarna ansågs vara ganska lågt ställda på Apple så misslyckades företaget att traditionsenligt krossa analytikernas spådomar.

Aktien, som under hela handelsdagen kretsade kring nollstrecket, föll ganska rejält i efterhandeln. Bara minuter efter att rapporten publicerats stod den på röda 5 procent, vilket innebar att närmare 33 dollar skalades bort i ett nafs från varje enskild aktie.

Bakslaget kopplas delvis till den ekonomiska oron runt om i världen, inte minst Europa och Asien, men också att konsumenterna efterfrågar något nytt från det tokhajpade bolaget.

I väntan på en ny version av den så populära Iphone-modellen har många kunder nämligen valt att vänta med att handla nytt – något som gjorde att Apple under det senaste kvartalet ”bara” sålde 26 miljoner enheter. Det var 3 miljoner färre än förväntat.

Företaget sålde däremot 1 miljon fler Ipads än vad analytikerna hade räknat med. Totalsiffran landade på 17 miljoner sålda enheter.

De totala intäkterna för företaget uppgick till 35 miljarder dollar, eller cirka 244 miljarder kronor, vilket kan jämföras med spådomarna på 37,2 miljarder dollar och de 28,6 miljarder dollar som uppvisades för ett år sedan. Nedbrutet per aktie kom resultatet in på 9:32 dollar per aktie, att jämföra med förväntade 10:37. Vinsten stannade på 8,8 miljarder dollar – under de 9,9 miljarder dollar som man trodde.

Även om förväntningarna är stora på Apple framöver, inte minst alltså genom Iphone5, så får man nog se det som att företaget självt är något mer pessimistiskt. I rapporten spås det att försäljningen under det fjärde kvartalet kommer att uppgå till 34 miljarder dollar, vilket är klart under de 38 miljarder dollar som analytikerna förväntade sig.

Ryktesspridningen kring Iphone5 har varit stor en längre tid. Många förväntade sig att den skulle lanseras redan i höstas, vilket gjorde att besvikelsen belv ganska stor när vd:n Tim Cook istället förklarade att företaget valt att vidareutveckla den redan existerande versionen.

Enligt en artikel i Wall Street Journal tycks det nu som att kommande Iphone5, som man tror kommer släppas i oktober, ska ha en större skärm än sin föregångare. Andra källor pekar på att modellen kommer att fungera med det nya 4G/lte-nätet (vilket bara är logiskt) samt att sim-kortet kommer att vara mycket mindre än vad vanligt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter