Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

En hårdlandning i Kina. Inbromsning i tillväxtländerna. Krig i Iran som kommer skjuta oljepriset i höjden. Eurokollaps. Och en ny recession i USA.

När Nouriel Roubini, alias dysterkvisten Dr Doom, kisar rakt in i spåkulan så är det tydligt att det saknas anledning att duka upp till fest under 2013. I alla fall så länge du, för att travestera Batman, inte tillhör en av dem som ”just want to see the world burn”.

Efter att framför allt ha fokuserat på eurokrisens problem under en längre tid har Nouriel Roubini nu börjat specificera sina tankar kring världens största ekonomi, USA, och menar bland anant att BNP-tillväxten kommer fortsätta vara extremt svagt.

I år förväntades ett lyft med cirka 3 procent, men vilket kommit kraftigt på skam. Snarare kommer USA stanna på 2 procent eller mindre. Och det är låga siffror som USA kommer få vänja sig vid, hävdar Dr Doom. För att, som vissa, hoppas på godare tider – genom sjunkande oljepris, full fart i bilförsäljningen, en återhämtning på bostadsmarknaden samt att industrin ska få rejält med fart under den resterande delen av året och 2013 – är bara att missta sig. Snarare kommer BNP-tillväxten pressas än mer, delvis också på grund av att presidentvalet fyller marknaderna med oro. En stor källa till oron finns framför allt i Europa, som är USA:s största handelspartner.

Centralbanken Federal Reserve har flera gånger om sagt att de står redo att agera med nya åtgärder om så skulle vara fallet – allra senast nu genom San Francisco-chefen John Williams som konstaterar att Fed nog kommer tvingas vidta nya åtgärder. Det som menas, men oftast inte sägs rakt ut, är att för tredje gången i rad veva i gång sedelpressen, vilket många experter ropat på under en längre tid. Men ett sådant drag skulle, enligt Dr Doom, bara vara menlöst. Federal Reserve kommer inte att kunna rädda USA den här gången.

– Centralbanken kommer att lansera nya kvantitativa lättnader i år. Men de kommer att vara ineffektiva – långräntorna är redan väldigt låga och att sänka dem ytterligare skulle inte få folk att spendera mer.

– Dessutom har flödet av krediter frusit till is när bankerna hamstrar pengar och bygger upp sina kapitalreserver. Samtidigt kommer knappast dollarn att försvagas ytterligare eftersom andra länder också lanserar kvantitativa lättnader.

Till följd av framför allt eurozonens problem pressas börserna relativt kraftigt idag. Klockan 14.30 svensk tid är Stockholm ned över 2 procent. Även tyska och brittiska börsen rör sig i samma territorium. I USA pekar börserna lätt nedåt i förhandeln.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter