Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter en tillfällig triumf i och med hälsovårdsreformen kom verkligheten ikapp Barack Obama.

Under juni månad skapades 80 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn, vilket innebär att det i snitt enbart har tillkommit 75 000 nya arbetstillfällen under det senaste kvartalet. Det kan jämföras med 226 000 under årets första kvartal. Det var i alla fall i närheten av att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen. Som det ser ut idag kryper USA sakta framåt, inte nära att ta sats framåt.

Ett problem återfinns i skepsisen mot att USA faktiskt har kommit upp på stabil mark och rör sig mot en större återhämtning, men också riskerna för att den europeiska krisen ska smitta av sig på allvar. Försiktigheten att anställa är väldigt stor.

För den amerikanska presidenten innebär de ursvaga siffrorna att han nu måste lägga fram en tydlig och realistisk handlingsplan som kan vinna väljarnas förtroende. Fyra månader återstår på dagen till presidentvalet och med en utveckling på arbetsmarknaden som fortsätter så här så kommer Barack Obama att få jobba i stark motvind.

Återigen höjer nu också analytiker och experter rösterna för att centralbanken Federal Reserve ska veva igång sedelpressen för tredje gången. Ett nytt kvantitativt lättnadspaket skulle dock inte tas emot med öppna armar av presidenten. Snarare skulle många väljare nog ta det som ett slutgiltigt tecken på att Obamas ekonomiska politik inte fungerar.

Fotnot: Från och med måndag och två veckor framåt är jag på tjänsteresa. Bloggen får då vila.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter