Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Så blev det slutligen klart igår – Obamacare är ingen dirty business. Snarare har den amerikanska kongressen alltså rätt att hota med böter så vidare inte samtliga invånare köper sig en försäkring.

Piskade av framför allt den europeiska oron – samt att JP Morgans tradingförluster kan rusa från tidigare 2 miljarder dollar till 9 miljarder dollar – så vände börserna nedåt under torsdagen.

Investerarna däremot får man nog lov att säga småjoggade till de företag som är börsnoterade inom hälsovårdssektorn. Eller ja, så många investerare som ännu vågar satsa vill säga med tanke på den turbulens som världen just nu upplever.

Förklaringen är enkel: Genom Obamacare kommer ytterligare 30 miljoner invånare att tvingas skaffa sig en försäkring. För sjukhusgiganter som HCA och Tenet innebär det miljontals nya kunder och därmed rejält ökade intäkter. Aktierna lyfte igår med 11 respektive 5 procent och åtminstone Tenet pekar kraftigt uppåt i dagens förhandel.

Även sådana försäkringsbolag som är inriktade på Medicaid drog ganska rejält uppåt. Exempelvis stack Amerigroup och Molina upp 5 respektive 9 procent på Högsta Domstolens beslut.

Flera större försäkringsjättar, som WellPoint och Aetna, upplevde däremot mindre ras, men det var inget mot vad som hade kunnat bli av om hela Obamacare hade ogiltigförklarats. Nu anses de ha klarat sig undan hyfsat. Sänkningen förklaras till största del med att försäkringsbolagen nu kommer att tvingas spendera en viss procentsats av sina intäkter på hälsovård.

Läkmedelstillverkare som Pfizer och Gilead rörde sig däremot på närmast oförändrade nivåer. För de två sistnämnda, liksom företag som producerar sjukhusutrustning, innebär Obamacare att man måste tackla skattehöjningar men det tycks ha varit en förändring som man redan räknat med.

Huruvida de positiva tongångarna för företag som HCA, Tenet och Molina kommer att hålla i sig återstår att se, men många experter är idag ute och flaggar för att Obamacare snarare är ett glädjepiller vars effekt snart kommer att mattas av. Främst för att företagen under flera månader har förberett sig på Högsta Domstolens positiva utfall. Hade man nobbat Obamacare hade det snarare blivit tal om mer långtgående effekter för flera av aktörerna inom de berörda områdena.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter