Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha orkestrerat ett av världens största ekobrott och försnillat omkring 65 miljarder dollar kastades Bernie Madoff med buller och bång i fängelse med en svidande dom på 150 år. Tack och adjö.

Inte minst har storsvindlarens två söner tidigare anklagats för att de nog minsann måste ha vetat om vad som försiggick inne på investmentfirman i New York, men ständigt slagit ifrån sig. Den ena av dem begick i sviterna av skandalen senare också självmord.

Nu har däremot Bernie Madoffs bror erkänt att även han satt med fingrarna i den klibbiga syltburken, om än på ett annat sätt. I en uppgörelse med åklagarna kommer 66-årige Peter Madoff imorgon att förklara att han inte är skyldig till att aktivt ha deltagit i svindleriet. Men att han däremot underlättat bluffens existens eftersom han brustit i sitt arbete som företagets CCO, det vill säga den person som ska granska företagets affärer och bland annat upptäcka oegentligheter som dessa.

För sitt brott kommer Peter Madoff att dömas till tio års fängelse. Och – håll i er nu – att betala till 143 miljarder dollar.

Ja, du läste rätt: 143 miljarder dollar, alltså över 1000 miljarder kronor.

För de pengarna kunde han lika gärna ha köpt upp Bank of America (börsvärde på 84 miljarder dollar) och Goldman Sachs (46 miljarder dollar) och ändå haft 13 miljarder dollar kvar att spendera på vad han vill.

Summan är beräknad på hur mycket pengar som tros ha strömmat genom företaget.

Peter Madoff, som aldrig blev delägare i firman trots att han har arbetat där sedan urminnes tider, kommer förstås aldrig att kunna betala tillbaka pengarna. Exakt hur välfyllt hans konto är står i dagsläget inte klart, men att det inte rör sig om summor ens i närheten är självklart. 2007 lånade han 9 miljoner dollar från firman för att investera i fastighetsmarknaden.

När Peter Madoff erkänner sig skyldig imorgon kommer han vara den åttonde personen som gör så. Totalt har 13 personer anklagats för brott. De övriga fem väntar på rättegång, eller att ingå förlikningar.

Ännu sliter utredare för att få total kunskap om svindleriet och många drabbade väntar ännu på ekonomisk kompensation.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter