Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är ju trots allt världens största populärkulturella fenomen någonsin. Så när en före detta anställd har beslutat sig för att berätta vad som försiggår bakom de lyckta dörrarna inne på Facebook i USA – som igår slutligen gjorde slag i saken och gav Sheryl Sandberg en stol i styrelsen – så ska vi förstås inte hålla något sådant ifrån er.

Personen som valt att ta bladet från munnen är Katherine Losse – den 51:a personen att anställas på Facebook och som från 2005 till 2010 arbetade på kundtjänst och, enligt egen utsago, senare också kom att bli spökskrivare åt vd:n Mark Zuckerberg.

I den bok som släpps idag, The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network, beskrivs en mansvriden kultur fylld av tunnelseende där belöning ges för de mest fåniga saker.

Exempelvis, uppger Katherine Losse, så fick dörrvakterna föra kvinnor till de bord där Facebook-anställda höll till på företagets VIP-partyn i Las Vegas. Inte sällan bara för att be dem gå igen eftersom de inte var attraktiva nog, står att läsa i bokens pressrelease. När Mark Zuckerberg fyllde år uppmanades kvinnliga anställda att posera i t-shirts på bilder tillsammans med honom.

Samtidigt uppmanas de anställda att tävla gentemot varandra med sina profiler på det sociala nätverket. Den som fått flest ”likes” på ett foto eller inlägg belönades med pengar. Dessutom var det fullt möjligt att få förmåner och pengar bara genom att bo mindre än en amerikansk mile (cirka 1600 meter) ifrån kontoret. Allt som en del av förväntningarna om att anställda förväntades att dedikera sitt liv till ”the cause” – ett Facebook-centrerat sätt att leva livet helt enkelt, uppger CNBC.

Facebook har än så länge inte kommenterat uppgifterna från Katherine Losse.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter