Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ni kommer väl ihåg Facebooks magplask på börsen?

Ja, det är förstås klart att ni gör det.

Sedan den fiaskoartade börspremiären – där handeln fördröjdes på grund av tekniska fel hos operatören Nasdaq OMX, handlare fick fler aktier än de egentligen bad om, aktien rasade… – så har det pekats anklagande fingrar åt alla möjliga håll.

Några har viftat i Facebooks riktning eftersom vd:n Mark Zuckerberg sägs ha tryckt på för att få noteringspriset höjt – andra mot Morgan Stanley, som tog hand om själva noteringsprocessen, med anledning av att banken inte ska ha delgivit information till samtliga investerare om att de sänkt framtidsutsikterna för bolaget.

Störst kritik har nog däremot landat på Nasdaq OMX. Börsoperatören har bett om ursäkt för det problem som uppstod i handeln och sträckt sig så pass kort som att be om ursäkt för det tekniska strulet som omgärdade debuten men menat att det inte kunnat göra mycket annorlunda. Snarare har dess vd Bob Greifeld kallat noteringen för ”quite successful” och att deras strul inte ska ha påverkat priset särskilt mycket.

På en konferens för företagschefer på Stanford University i helgen vidhöll börs-vd:n Bob Greifeld även den tidigare linjen om att Nasdaq OMX testkört systemen intensivt innan noteringen den 18 maj och faktiskt övat med ett högre ordertryck än det som kom att inträffa. Men han säger också att man föll på det stora antalet order som annullerades bara timmar innan börspremiären.

Och enligt honom var Nasdaq OMX dessutom – hör och häpna! – både ”arroganta” och hade en ”övertro” på sig själva i arbetet, rapporterar Wall Street Journal.

Att börsoperatören var smått arrogant stämmer också väl överens med den bild jag fick när jag bara dagar innan noteringen mötte upp med Bob Greifeld i huvudkontoret på nedre Manhattan.

I en 30 minuter lång intervju pratade vi om allt från regleringar av marknaden, den svenska enheten och robothandel. När vi slutligen kom till noteringen av den sociala mediejätten blev den annars så korrekta och sakliga börschefen plötsligt extremt självsäker och så pass skrockande nöjd att det enda som egentligen saknades var att han skulle ha slagit sig på magen.

– Tog vi hem Facebook? Verkligen? Wow. Ingen berättade för mig…

I efterspelet av Facebooks intåg på börsen har flera operatörer ropat på en översyn av noteringsmarknaden. Enligt uppgifter som publicerades under helgen har det vevats igång en större undersökning gällande just börsoperatörerna och deras verksamhet.

Dessutom har den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) precis startat en undersökning för att fastställa exakt vad som hände. Medan Nasdaq OMX menar att de alltså testkört sina system innan noteringen, så går misstankarna inne på SEC snarare i motsatt riktning och att operatören även kan ha begått felaktigheter när man skrev om datakod för att få igång handeln. SEC är kritiskt till att Nasdaq OMX ska ha saknat en krisplan för att skjuta upp noteringen.

Inför dagens öppning ligger Facebook 33:05 dollar. Vid börspremiären kostade en aktie 38 dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter