Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

En fråga så här på torsdagen?

Vad får du om du följer Mitt Romneys ekonomiska politik – fyllt av bland annat minimala skatter, stora kapningar i de offentliga leden, utgifter som minskas med åtminstone 18 procent och rejäla sedelbuntar som skyfflas in i militären?

Svaret:

Irland.

I alla fall är det vad Paul Krugman, nobelprisvinnare och kolumnist i New York Times, konstaterar när han framträder på The Colbert Show.

För den som vill se så finns klippet nedan. Men för att sammanfatta ordmassan så låter det ungefär så här:

– Irland är Romneys ekonomiska politik i praktiken. Irland är framtiden för USA om Romney väljs till president.

– De har sparkat en stor del av de sina offentligt anställda, kapat utgifterna och haft extrema sparprogram. De har inte alls höjt skatterna för företagen eller de rika, dras med 14 procent arbetslösa och 30 procent ungdomsarbetslösa samt har noll procent tillväxt.

Mitt Romney, som var en av de som tidigare omfamnade Irlands ekonomiska politik på grund av bland annat de låga företagsskatterna, ligger dock hyfsat bra till när det kommer till att faktiskt knipa den där åtråvärda stolen i Ovala Rummet. I alla fall mycket bättre än för bara några månader sedan.

I en undersökning som YouGov/Economist/SvD låtit göra framkommer att 56 procent av de registrerade väljarna i USA är emot Barack Obamas politik och 60 procent anser att landet går åt fel håll under hans styre. Och framför allt är det ekonomin som väljarna tittar på – 84 procent uppger att presidentkandidaternas syn på ekonomin är den viktigaste i valet. Enbart 33 procent tror att ekonomin kommer att försämras om Mitt Romney väljs, att jämföra med 39 procent för Barack Obama.

Trots att personer som Paul Krugman viftar med varningsflaggan kring den republikanske presidentkandidaten, så är det tydligt att Mitt Romney faktiskt har vind i seglet för tillfället. Inte minst gynnas han av den urusla utvecklingen på arbetsmarknaden – fiaskosiffror under de senaste två månaderna – men lär också finna nytt krut i den presskonferens som centralbankschefen Ben Bernanke höll efter att ha förlängt de penningpolitiska lättnaderna igår.

Där talades det om en regering som inte gör tillräckligt, om ett land som saktar in och med problemen som snarare tycks öka än minska.

Mycket har förstås att göra med krisen i eurozonen, lika segdragen som Saab-historien. Att Europa pressar USA är självklart, så också att det försämrar Barack Obamas chanser. Europa är, som bekant, USA:s största handelspartner och vad som händer där ger avtryck i världens största ekonomi vilket knappast har varit till presidentens fördel.

Vad tror ni?

Är USA ett nytt krisande Irland under Romney?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter