Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det dröjde inte mer än några timmar efter grekernas val innan festtårtan var slängd på golvet, ballongerna hade spruckit och bakfyllan infunnit sig.

Återigen fylldes marknaderna av rädsla när investerarna än mer krampaktigt höll om sina sedelbuntar. Trots söndagens val hade ju egentligen inte mycket hänt – det grekiska vatten som hade slängts på brasan motverkades effektivt av att situationen i Spanien bara tycks förvärras.

Motståndet mot att ta några som helst risker är förståeligt. Och inte blir oron mindre av att den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke har kallat till presskonferens under onsdagen för att leverera besked om eventuella stimulanspaket i världens största ekonomi.

Marknaden tycks redan ha bestämt sig för vilken väg den vanligtvis försiktige centralbankschefen måste kliva in på – den som är fylld av nya finansiella injektioner.

Det mesta pekar också på att det är en förväntning som kommer att uppfyllas.  Den senaste injektionen Operation Twist – som lanserades i september och syftade till att stuva om i ränteportföljen för att styra innehållet mot mer långfristiga statspapper i ett försök att höja tillväxten och pressa långräntan – är på väg att löpa ut. Mest troligt är en förlängning av denna penningpolitiska åtgärd.

Men även om Ben Bernanke just kommer viftande med nya stimulanspengar, så är det nu hög tid att ta allt det kapital du sitter på och stoppa in det under madrassen. I alla fall är det så det låter från flera amerikanska analytikerhus.

”De här dagarna kan en nedgång med bara några få procentenheter på aktiemarknaderna resultera i nya krav på ekonomiska lättnader och stimulanser”, skriver exempelvis det fristående Trim Tabs i en kommentar.

”Vi är förbluffade över hur många investerare som fortfarande tror att nya ekonomiska stimulanser gör att skuldproblemen i eurozonen försvinner”, står det vidare att läsa.

Vår gamle vän Donald Trump är inte den som skriver under på sådana dystra ord. Snarare sitter det en fet reaprislapp på hela Europa, anser mångmiljardären.

– Du får allt för ingenting. Visserligen måste du hålla i investeringarna under en längre tid men det finns stora möjligheter till fynd i Europa, konstaterar han i ett uttalande till CNBC.

Något entydigt svar på vad som är rätt och fel finns förstås inte. Men att riskaptiten är låg är inte förvånande, snarare sunt. Det är extremt oroliga tider världen över och den som investerar bör nog tänka över det både sju och åtta gånger – i slutändan har krisen i Europa inte dämpats, den ekonomiska återhämtningen i USA inte förbättrats och den kinesiska tillväxten fortsatt tappa fart.

Det krävs betydligt mer än ett grekiskt nyval och nya, eventuella, stimulanser från Ben Bernanke för att förändra den bilden.

Snarare kanske Mark Grant, Europakrisens Dr Doom, i dagens New York Times är den som bäst sammanfattar varför den låga riskaptiten finns och vad som krävs för en förändring.

”Det verkliga problemet är att hästarna är smittade och att sjukdomen av finansiell misskötsel sprider sig till praktiskt taget varenda häst i inhägnaden förutom en. Och förvänta er inte att den enda, Tyskland, kommer förbli sjukdomsfri mycket längre.”

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter