Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I sviterna av tradingsmällen inom JP Morgan Chase fortsätter det att läcka fram uppgifter. Och mer lär det bli när dess finansiella övervakare idag tvingas ställa sig framför kongressens politiker och vittna om vad som egentligen hände.

Redan nu står det dock klart att banken varnades för sina risker lång tid innan den ekonomiska smällen som kommer kosta banken minst 2 miljarder dollar uppenbarade sig. Redan ett år innan The London Whale, som handlaren som stod bakom förlusterna kommit att kallas, fick nämligen ledningen på JP Morgan Chase ta emot oroliga samtal från företrädare för flera aktieägare. Allt med fokus på att riskhanteringen inom finansaktören var för slapp.

JP Morgan Chase slog, föga förvånande, dövörat till.

Uppgifterna är förstås besvärande för banken, vars vd Jamie Dimon gått i frontledet för Wall Streets kamp mot de hårdare regleringarna av finansväsendet. Men de sätter också pricken över i:et att något behöver göras. Om politikerna, som ibland tävlar om att krama sönder bankväsendet, vågar gå så pass hårt fram som stora delar av allmänheten önskar är däremot inget som jag skulle satsa mina slantar på.

Fotnot: Nu tar jag semester och åker hem till Sverige. Fast bara i mindre än två veckor. Åter den 19 juni.

Fler bloggar