Annons
X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Nej då, storleken spelar ingen roll.

Det var i alla fall så det lät när de största bankernas toppchefer igår gick till angrepp mot centralbanken Federal Reserve för dess arbete med att reglera finanssektorn.

Åsikten – som levererades från bland annat Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, Brian Moynihan, vd på Bank of America, och James Gorman, vd på Morgan Stanley – tog sin grund i att man anser att Fed har gått för långt i sitt arbete med att kapa aktörernas kreditrisker och höja dess kapitaltäckningsgrad. Allt som en direkt respons till det senaste stresstestet, vilket på Wall Street ansetts ha haft lite för höga krav.

Exakt vad som sades på mötet är okänt men budskapet blev känt redan under förra veckan då samma aktörer postade iväg ett brev till Fed. Där gick att läsa:

”Enligt oss är den attityd som grundar sig på att ”too big” eller ”big is bad” är ett koncept som inte bara står i rak motsats till kongressens vilja. Dessutom vilseleder det och skadar ett starkt och välmående banksystem.”

En person saknades dock på mötet i New York – Citigroups vd Vikram Pandit. Han hade enligt banken andra möten som var viktigare, vilket är klart anmärkningsvärt.

Citigroup var ju en av få aktörer som med sin inlämnade plan fick nobben av Federal Reserve i stresstestet, vilket i sin tur innebar att utdelningarna inte kunde höjas. Det i sin tur resulterade i ett missnöje där aktieägarna nyligen visade sitt klara missnöje med Vikram Pandits ersättning för 2010 på omkring 100 miljoner kronor.

Den som höll i mötet var Daniel Tarullo. Han har varit den centrala figuren inom Fed när det kommer till regleringen av bankerna och har haft en något mer lättsam inställning till aktörerna än kollegor som Richard Fischer. Fed-chefen från Dallas har flera gånger varnat för att bankerna bara blivit större, vilket SvD Näringsliv också skriver om i dagens tidning med utgångspunkt i att de fem största bankerna idag har tillgångar värda 56 procent av BNP. För fem år sedan var motsvarande siffra 45 procent.

Stresstestet tittade på hur bankerna kommer att klara sig om arbetslösheten stiger till 13 procent, bostadspriserna faller med 21 procent och aktiemarknaden rasar med 50 procent. För att få godkänt krävdes att man hade en kapitaltäckningsgrad på minst 5 procent även efter utdelningar och återköp.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter