Bankerna till Fed: Låt oss vara hur stora vi vill

Nej då, storleken spelar ingen roll.

Det var i alla fall så det lät när de största bankernas toppchefer igår gick till angrepp mot centralbanken Federal Reserve för dess arbete med att reglera finanssektorn.

Åsikten – som levererades från bland annat Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, Brian Moynihan, vd på Bank of America, och James Gorman, vd på Morgan Stanley – tog sin grund i att man anser att Fed har gått för långt i sitt arbete med att kapa aktörernas kreditrisker och höja dess kapitaltäckningsgrad. Allt som en direkt respons till det senaste stresstestet, vilket på Wall Street ansetts ha haft lite för höga krav.

Exakt vad som sades på mötet är okänt men budskapet blev känt redan under förra veckan då samma aktörer postade iväg ett brev till Fed. Där gick att läsa:

”Enligt oss är den attityd som grundar sig på att ”too big” eller ”big is bad” är ett koncept som inte bara står i rak motsats till kongressens vilja. Dessutom vilseleder det och skadar ett starkt och välmående banksystem.”

En person saknades dock på mötet i New York – Citigroups vd Vikram Pandit. Han hade enligt banken andra möten som var viktigare, vilket är klart anmärkningsvärt.

Citigroup var ju en av få aktörer som med sin inlämnade plan fick nobben av Federal Reserve i stresstestet, vilket i sin tur innebar att utdelningarna inte kunde höjas. Det i sin tur resulterade i ett missnöje där aktieägarna nyligen visade sitt klara missnöje med Vikram Pandits ersättning för 2010 på omkring 100 miljoner kronor.

Den som höll i mötet var Daniel Tarullo. Han har varit den centrala figuren inom Fed när det kommer till regleringen av bankerna och har haft en något mer lättsam inställning till aktörerna än kollegor som Richard Fischer. Fed-chefen från Dallas har flera gånger varnat för att bankerna bara blivit större, vilket SvD Näringsliv också skriver om i dagens tidning med utgångspunkt i att de fem största bankerna idag har tillgångar värda 56 procent av BNP. För fem år sedan var motsvarande siffra 45 procent.

Stresstestet tittade på hur bankerna kommer att klara sig om arbetslösheten stiger till 13 procent, bostadspriserna faller med 21 procent och aktiemarknaden rasar med 50 procent. För att få godkänt krävdes att man hade en kapitaltäckningsgrad på minst 5 procent även efter utdelningar och återköp.

Visa kommentarer (23 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Ja låt dem hållas hur de vill! Och låt dem få hur mycket pengar de vill när systemet rasar samman. Det låter som ett sunt koncept.

  Varför inte se omen bank kan skaffa sig fullständigt monpol, om inte annat genom att gå samman med andra banker. Det vore någonting!

 • Dennis Dahlström

  Hoppas den kollapsar. 

 • nilst2011

  Det är ju bankernas fel att USA utvecklats till en diktatur, där pengar går före folket. De äger ju verkligen politikerna i USA. Liknande tendenser finns i Europa. Allt kommer att gå åt skogen, det är jag övertygad om. Bara vi inte glömmer vems det egentliga felet var när allt har kollapsat till en enda röra….

 • nilst2011

  USA’s statskuld har i dagarna passerat 101,5 % av BNP.

 • http://www.facebook.com/linus.froberg Linus Fröberg

  Rätt intressant eftersom det är storbankerna som ”äger” FED. =)

 • http://www.facebook.com/nico.lindroth Nicholas Lindroth

  Tur att vi i Sverige inte har några som helst storbanker som styr och ställer och tar ut kostnader för varenda tjänst du vill ha. Men du får inget tillbaka om du nu mot all förmodan lyckas spara ihop ett par tusen. Så hacka inte ner på ett land. När det inte e bättre i erat eget. Sverige ligge inte så bra till som många tror det är ett ”våldtaget” land där befolkningen utnyttjat systemet i åratal. Sjukdommar som utbrändhet,väggen ont i ryggen osv. Sveriga har världens högsta skatter och den sämsta välfärden i förhållande till hur mycket skatt som betalas. Om man som arbetare i Sverige får en lön på 20000:- efter skatt och bor i lgh och bränner varenda krona till dagen före nästa lön så har man betalt ca:87% i skatt och vad får man för det inte ett skit.

  • Alban G

   jag hoppas du eller nån i din familj går in i väggen själv innan du uttalar dig om det. Utbrändhethet är något som kommer strax innan en psykisk kollaps eller nervsammanbrott som det heter och leder oftast till självmord.

 • http://www.youtube.com/5iF3R Dannyboy

  Vi behöver avsluta hela det skuldbaserade monetära systemet, inget annat duger.

 • Anonym
 • Alban G

  Kapa stora banker och stycka dom. En kollapsad bank skall inte sänka ett helt lands ekonomi, som man brukar säga lägg inte alla ägg på en korg. Dela banker till flera ägg.

 • Anonym

  Givetvis är en kapitaltäckningsgrad på 5% alldeles för mycket i en ekonomi som mer än någon annan ekonomi är uppbyggd på krediter. Det finns många problem här. USA är världens största ekonomi och man lånar till avbetalningar på sina skulder. Bytesbalansen är världens sämsta…dvs man lånar även till sin konsumtion och sist men inte minst det privata sparandet är obefintligt i USA, dvs folk lever från paycheck till paycheck. Det här är en omöjlig ekvation i längden och det vet naturligtvis direktörerna som skäller på FED. Men det finns pengar att tjäna…även på ett sjunkande skepp.

  • Anonym

   vad vet du om det privata sparandet i usa? källor?

   • Anonym

    Du, om du är läskunnig kan du ta reda på allt det där själv.

   • Anonym

    Skojar du nu?

 • Anonym

  vilket svar! det går nämligen inte att hitta såna uppgifter eftersom dom inte finns-därför undrar jag varifrån du fått detta! bankerna har sekretess och isåfall skulle det varit nån enkät som folk besvarat frivilligt-förstår du? jag förmodar att du är född -68 och jag har haft såna som dej i mellanstadiet som lärare så jag känner väl din ”läskunnighet” plutten.

 • Anonym

  dvs: bankerna pratar med sig själva..

 • Anonym

  och den stora frågan återstår… Varför är ett organ (bank) som tydligen är viktigt och kan vara bra för samhälle och utveckling, i händerna av privata personer?

  • Anonym

   Det har alltid varit så att dom som kontrollerar pengarna kontrollerar samhället. Redan på 1800-talet sa Mayer Amschel Rothschild ”“Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws” – nånting som i princip förklarar hela vår värld idag. Både bankerna OCH the Federal Reserve är helt privatägda. Bara för att det står ”Federal” i namnet betyder det inte att det är staten som äger eller på nåt sätt styr – staten bara köper pengar av centralbanken… och betalar dessutom ränta…

   Banker och hela penningsystemet i sig måste vi avskaffa så fort det bara är möjligt. Just penningsystemet och hetsjakten på ”vinst” orsakar att vi håller på att mörda vår planet – den planet vi fortfarande är 100% beroende av för vår överlevnad. Om vi förstör miljön och slösar bort resurserna utan att ens försöka återvinna dom på ett vettigt sätt så kommer det att gå åt helsike, och vi är redan en bra bit på den vägen. 

   Det som behövs är ett nytt system, i stil med det som föreslås av thevenusproject.com och ju snabbare desto större chans att människorasen inte går igenom en massdöd först.

 • http://www.facebook.com/robinalm Robin Alm

  The FED är ett privatägt företag.
  som för övrig styr världsvalutan usd.
  dvs att dom äger världen.
  get some real news SVD. ni är precis lika falska som Aftonbladet, expressen , bonniergruppen eller SVT.

  Men det börjar väl krisa nu när folk börjar få reda på hur det verkligen ligger till och då smyger ni ut sanningar
  i småportioner för att kunna ha backning inför den eventuella rättsprocess som ligger och lurkar mot alla stora
  Svenska som utlädska Mediaföretag som i årtionden har ljugit och återigen ljugit.
  Att ljuga för 9 miljoner människor är väl en grej. men att ljuga för 7 miljarder är en annan.

 • Oskar Andra

  Vi har något som kallas tillväxt. Jag har spenderat år för att försöka förstå vad tillväxt egentligen är och har kommit fram till att det är en ren definitionsfråga. Man kan säga att tillväxt är ett värdeskapande av tillgängliga resurser (malm, vatten, människor), där marknaden skapar ett förädlingsvärde av dessa i stigande utveckling. Marknaden har alltså en exponentiell mekanism som effektiviserar nyttjandet av våra resurser. Detta har i sin tur skapat en MARKNAD på MARKNADEN – banker och finansiella institutioner. Penningskapandet med sina förväntningar på framtiden är konstruerade att följa markadens exponentiella mervärdesutveckling. Bankerna skapar pengar ur luft, där förväntningarna på framtidens tillväxt skapar ett utrymme och tjäna pengar på denna tillväxt. Tillväxten idag betalar räntor och inflation från igår, och nya krediter går ut i cirkulation. När vi ser en stagnerad oljeproduktion (olja finns kvar dock) så kan inte marknaden betala de skulder från igår och legitimera värdet på gårdagens luftpengar. Banksystemet kräver tillväxt och har integrerat sig i marknaden till den grad det blir farligt när inte marknaden levererar. Vi har inget rent tekniskt behov av tillväxt, men när vi lånat av morgondagens tillväxt får vi detta behov – och skulden växer. Det gör att marknaden regerar över människan och håller oss gisslan, när marknaden borde tjäna oss och inte tvärt om! Det är därför, tack vare banksystemet, vi t. ex måste arbeta längre och mer trots att produktiviteten ökar. Det ska löna sig att arbeta säger regeringen. Men det bör också löna sig att vara produktiv. Idag omvandlas ökad produktivitet till skuld!

 • Agneta Cederstrom

   man kan bara hoppas att en skarp räntechock uppåt på amerikanska statsobligationer också är med some ett stress moment i deras scenarior – annars har man ju helt missat var den aktuella faran i den globala ekonomin ligger…

 • Anonym

   gtgt

Hur går det för
arbetslösheten?

Det händer i näringslivet veckan som kommer.

Kunder pumpas på information

Bankernas jobb mot penningtvätt medför detaljfrågor till kunden.

Fastighetskraschen ser ut att utebli i Kina

Centralbankens insatser tycks ha burit frukt.

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.