Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är redan världens största läsktillverkare med drycker som Fanta och Sprite under sig. Nu är Coca-Cola på väg att även svälja Monster, som i sin tur rusar på börsen.

Coca-Cola äger visserligen redan en någorlunda liknande energidrycker i Burn och Full Throttle. Men med försäljningssiffror som knappast har imponerat på företagsledningen så har man sedan ett tag tillbaka börjat se sig om efter nyförvärv.

Valet ska, enligt Wall Street Journal, alltså ha fallit på Monster, som tillsammans med Red Bull är de största energidrycksföretagen.

Under fjolåret uppgick Monsters försäljning till 1,7 miljarder dollar, vilket var 31 procent högre än 2010. I år förväntar sig analytikerna att intäkterna ska öka med 17 procent.

Medan Coca-Colas aktie knappt har rört sig sedan nyheten avslöjades har Monster lyft med hela 17 procent för att nu befinna sig på årshögsta, 77 dollar per aktie. Det innebär också att företagets börsvärde har lyft med 2 miljarder dollar bara idag, från 11 till 13 miljarder dollar.

Om övertagandet slutförs kommer det att bli Coca-Colas största köp någonsin, uppger Wall Street Journal. Men att affären ska gå igenom är faktiskt inte helt säkert, det finns flera punkter som talar emot det nya ryktet.

En är i vilken grad Coca-Cola faktiskt kan tjäna på att ta över företaget. Redan idag sköter man distributionen utav flera av dess drycker, vilket minskar synergieffekterna. En annan, och mycket viktigare punk, är att Monster är väldigt, väldigt dyrt.

Idag handlas företaget, som grundades 1997, för närmare 50 gånger mer än vad årets vinst väntas bli. Coca-Cola självt, vars börsvärde är 172 miljarder dollar, handlas för omkring 20 gånger mer än den väntade vinsten.

Redan i fjol ska en affär ha varit på tapeten. Då kontaktade Monster bland annat Coca-Cola och PepsiCo för att försöka bli sålt, men just det höga priset ska ha resulterat i nobben.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter