Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Bloomberg News har knåpat samman ett mindre inslag om hur man äter som en äkta Wall Street-handlare.

Förstås lite sött att man tar en lobster som tilltugg till köttbiten och äter pizza till frukost.

Även om inslaget är roligt och väcker en bild i huvudet av en frossande och sönderstressad finansanställd så vet jag inte om det är den riktigt korrekta bilden. Men i alla fall.

För några veckor sedan knåpade jag själv samman en reseguide till några av de hak som finansfolket allra helst hänger på.

Det bjuder vi förstås på även här:

PJ CLARKE’S
Ett klassiskt vattenhål som förr i tiden hade en imponerande lista över stamkunder: Frank Sinatra, Jacqueline Kennedy Onassis, Buddy Holly och Nat King Cole. Nu för tiden är PJ Clarke’s, som figurerar regelbundet i tv-serien Mad Men, ett tillhåll för det hungriga och törstiga finansfolket.
Visst finns här en läcker skaldjursplatå (64 dollar) men de flesta kommer för att äta hamburgaren (9,85 dollar). PJ Clarke’s har ytterligare två restauranger i New York, men det är här originalet. En av de andra, PJ Clarke’s on the Hudson, ligger i Four World Financial Center och hade storsvindlaren Bernie Madoff som investerare.
915 3rd Avenue 55th St.
pjclarkes.com

ALANS FALAFEL
New York har ett utomordentligt utbud när det kommer till gatumat. En favorit för såväl mig som för många anställda på Wall Street med stress i blicken är Alans Falafel. Vagnen är visserligen omskriven och hyllad som få andra i staden – men det med rätta.
Falafelmackan kostar 4 dollar och är sannerligen god. Alans Falafel är bara en av cirka tio snabbmatsvagnar som står uppställd på området vid Zuccotti Park, som tidigare var Occupy Wall Streets främsta näste, och som kallas ”Wall Streets utomhusmatsal”. Förbered dig på kö vid lunchtid.
Cedar St, vid Broadway.

OLYMPIC RESTAURANT
Ett udda inslag, men likväl, har du någonsin undrat hur det ser ut när Wall Streets högst betalda vd – Jamie Dimon på JP Morgan Chase med en dagslön på 794 520 kronor – går på toaletten?
Du behöver inte undra längre. Utställningen av den danska konstgruppen Superflex är visserligen avslutad sedan länge men klassiska Olympic Restaurant i Lower East Side vägrar ta bort den. En våning upp i restaurangen, som har en klassisk diner-meny, finns en kopia av toaletten som används av de högsta cheferna på JP Morgan Chase. Förvänta dig inga överdåd på det som kallas ”Power Toilet”. Bland inslagen – en Ikea-affisch.
115 Delancey Street.

DANIEL
Den har stjärnor i Michelin-boken, en inbjudande atmosfär som flödar i yta och en fransk avsmakningsmeny som lämnar hål i din plånbok. Just därför är Daniel – en av New Yorks allra dyraste restauranger – på Upper East Side också en favorit hos stans finansfolk. Restaurangen, som drivs av stjärnkocken Daniel Boloud, har dessutom blivit något av ett tillhåll för president Barack Obama. När han nu är på jakt efter kampanjpengar från Wall Street-folket förläggs flera middagar på Daniel, vars efterrätter och vinlista knappast gör någon besviken. Inte råd? Gör som jag – häng i baren och spana.
60 East 65th Street.
danielnyc.com

BOBBY VAN’S
Bobby Van’s finns på flera platser runt om i stan men det är framför allt på West 50th Street som du har chans att få se finansvärldens anställda hänga av sig kavajen. Ett stamhak för anställda på Midtown-firmor som Barclays, UBS och Morgan Stanley och som med rätta trivs i den läckra och stora baren. Är först och främst ett steakhouse (50 dollar per maträtt) men har allt från pizza (22 dollar) till enklare sallader (cirka 15 dollar). Alldeles mitt emot finns dessutom en av de senaste årens mest kända byggnader – Lehman Brothers huvudkontor, vars anställda främst hängde på den intilliggande baren Emmett O’Lunney’s (210 West 50th Street).
135 West 50th Street.
bobbyvans.com

BABBO
När den ansedda krögaren Mario Batali nyligen liknade finansfolket vid Hitler och Stalin utbröt en massiv storm på Wall Street. Det var kanske inte heller så konstigt. Ingen som är stamgäst vill höra att restaurangägaren anser att man är en massmördande diktator. Bojkotten var snart ett faktum – men den lär vara tillfällig. Om inte annat så gör den att vi andra lättare kan få bord – vanligtvis en extremt svårmanövrerad process som kräver idogt och initierat arbete. Ring exakt en månad innan du vill äta här. Även om det finns en avsmakningsmeny inriktad på vit tryffel (300 dollar), vilken är en stor favorit hos finansfolket, så går det att komma billigare undan: En meny med åtta mindre pastarätter landar på 69 dollar. Babbo har kallats New Yorks bästa italienska krog.
110 Waverly Place.
babbonyc.com

ULYSSES FOLK HOUSE
Vill du slå dig i slang med en anställd på Wall Street går det egentligen bra att välja vilken bar som helst på kullerstensbelagda Stone Street. Min personliga favorit på den pittoreska gatan, som känns som från en svunnen tid bland skyskraporna, är dock irländska Ulysses Folk House. Även om det är extra inbjudande här på sommaren, eftersom man då ställer ut trämöblerna på gatan, så är det ett självklart hak att besöka året om. Ytterst tillbakalutad stämning men med omsorg om gästerna. Tv-apparaterna förmedlar ständigt senaste finansnytt.
58 Stone Street.
ulyssesfolkhouse.com

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter