Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den krutdurk som höll på att skjuta American International Group (AIG) i sank för tre och ett halvt år sedan är nu ute till försäljning.

Och finansdrakarna på Wall Street dreglar.

Till och med så pass att flera av dem har slagit sig samman för att öka möjligheterna att få lägga ett vinnande bud i dagens auktion av de CDO:er (Collaterized Debt Obligation) som är i centralbanken Federal Reserves (Fed) ägo.

De giftiga tillgångarna – som var några av de mest komplexa AIG ruvade på – värderas idag till 7,5 miljarder dollar men det är ett enormt reapris. Nu väntas lånen säljas för 34 procent av inköpspriset.

Bland de som suktar över tillgångarna syns samma aktörer som skattebetalarna för mindre än fyra år sedan tvingades rädda undan kollaps. Bank of America har gjort gemensam sak med Morgan Stanley och japanska Nomura, Goldman Sachs och Citigroup har skakat hand med Credit Suisse medan Barclays funnit en partner i Deutsche Bank, uppger Wall Street Journal och skriver vidare att de svårvärderade produkterna är fyllda av kommersiella fastighetslån.

Hos Wall Streets bjässar är förhoppningen att kunna förpacka om CDO:erna och sedan sälja vidare dem till förvaltare, hedgefonder och försäkringsaktörer. Investerarna lockas av pappren eftersom de erbjuder en hög ränta i tider när det råder brist på obligationer på high yield-marknaden.

När Wall Streets största aktörer börjar slåss, eller ingå uppgörelser med varandra, för att lägga vantarna på något så finns det stora pengar att tjäna. Och det alltså på exakt samma giftiga tillgångar som gav finanskrisen ny fart ner i djupet.

Känns det betryggande?

Inte värst, va?

Pappren är fortfarande riskfyllda, även om de förpackas om. Och de reformer som har antagits sedan krisen exploderade har knappast varit sylvassa samtidigt som en sak varit densamma genom alla tider: Finansvärlden hittar alltid sätt att kringgå reglerna när det finns pengar att tjäna.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter