Massgripanden på Wells Fargos aktieägarmöte

För en vecka sedan ställde sig majoriteten av aktieägarna upp och förkunnade en sak väldigt tydligt till Citigroup.

– Det spelar ingen roll att vd:n Vikram Pandit bara fick en 1 dollar i ersättning under 2010. Han bör inte få 14,8 miljoner dollar för 2011. Och när vi ändå håller på så anser vi också att de övriga toppchefernas ersättningar är alldeles för höga.

Även om resultatet inte var bindande – Citigroup gör alltså ändå som det vill i slutändan – så sade det ändå en hel del om det missnöje som fortfarande finns kring de amerikanska bankerna. Och det trots att de ju återigen börjat göra vinst.

Nu har nästa protest avfyrats.

När Wells Fargo, USA:s största bostadslångivare, samlades till aktieägarmöte igår tvingades polis till Merchant’s Exchange Building i San Francisco för att försöka bringa någon ordning i spektaklet.

Utanför kretsade hundratals Occupy Wall Street-demonstranter som tröstlöst krävde att få komma in eftersom ”Vi är de 99 procenten.”

Det hade de förstås inte mycket för.

Men inne i lokalen fanns aktieägare som inte heller tänkte hålla inne med sitt missnöje. Bara någon minut efter att vd:n John Stumpf börjat tala om företagets fenomenala sidor så avbröts han av en aktieägare som krävde att banken skulle ta sitt ansvar och betala mer skatt än vad de gör i dagsläget.

Under talet stördes John Stumpf ytterligare två gånger, vilket föranledde att toppbossen tyckte att allt var ”out of order” och tillkallade säkerhetsvakter.

Jag var inte där så jag har svårt att säga om det var just ”out of order”. Och det går förstås att misstänka att de som protesterade inne i Merchant’s Exchange Building – och där totalt 15 personer greps – har kopplingar till protesterna utanför. Men kanske är det så att det bubblar något av ett mindre aktieägaruppror i USA?

Det finns ett missnöje, inte bara bland Occupy-medlemmarna, med Wells Fargo. Ett sådant kretsar kring att det investerar i GEO Group, som kanske låter som något trevligt pr-företag men snarare är en av världens största privata fängelseaktörer. Wells Fargo är den näst största investeraren i GEO Group.

Ett annat missnöje kretsar kring att Wells Fargo inte tar sitt ansvar när det kommer till att hjälpa de bolånetagare som fått problem. De största bolånegivarna skakade i februari hand med staten om en uppgörelse värd 25 miljarder dollar för att hjälpa de som drabbats av bankernas ganska slarviga och illa utförda arbete kring just bolånen. Den uppgörelsen är, vilket har skrivits om här tidigare, till stora delar tandlös vilket när det avslöjades väckte än mer ilska.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Visa kommentarer (14 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/people/Simon-Adam-Almqvist/784359777 Simon Adam Almqvist

  Förbluffande att vi låtit det komma så här långt, demokratin undermineras långsamt och förvandlas till plutokrati – Occupyrörelsen är verkligen rättfärdig, jag är bara chockad över att den inte kommer tidigare och större! Var är vårt ”outrage”?!
  Ett exempel som sätter nyliberalismen (bästa ordet jag kan finna för att beskriva detta fenomen) på sin spets är när ett privatfängelse i USA mutade en domare/jury till att ge brottslingar längre straff för att ge fängelset mer profit! Det är så obeskrivligt kallt!

  • Oskar Andra

   Ett ytterst bra exempel på hur frihetskränkning kan åstadkommas utan statens inblandande. Nyliberaler vill ju se marknadsaktörer och en stat som ednast agerar juridisk institution. Dessa två inblandade i ditt exempel. Samtidigt behövs ett system för att tjäna bank och finanssektorn. Nyliberalismen tjänar dessa betydligt bättre än vad den tjänar människans frihet. Om allting går att köpa för pengar, så kan man även köpa ett rättssystem. Jag är inte förespråkare av en stark stat eller allmänt centraliserade maktstrukturer. Staten vs kapitalet diskussionen börjar kännas urvattnad. Vi kanske måste tänka nytt?

  • Lorentz Koagedal

    Och formodligen en stor logn!

   • Anonym

     Förmodligen? Varför svarar du när du inte ens vet? Förmodligen är du en av de människor som svävar omkring i en fantasiverklighet där korruption inte förekommer. Stackare, vilket uppvaknande du kommer att få…

 • http://www.facebook.com/skatte.fantomen Skatte Fantomen

  Sverige är på god väg att bli som USA….. I demokratisk anda,,,, Detta är den demokrati den så kallade Arbetar Rörelsen har arbetat fram under många år….. som nu moderaer och andra partier tyvärr har blivit tvugna att hänga på… Nä ge kungahuset mera makt så att dom kan stoppa dessa politiska marodörer som håller på att förstöra Sverige.

 • Oskar Andra

  Jag anser att det etiska problemet med finanssektorn inte ligger på enskilda aktörer utan snarare i systemet i sig. Att skapa pengar ur luft håller människan under ständig skuldsättning, där systemet inte tjänar människan. Människan hålls som gisslan för att tjäna systemet. Vårt fria val är hur vi ska anpassa oss till detta. Men att välja bort systemet i sig kräver mer än en enskild individuell handling.

 • Lorentz Koagedal

  These thugs have no business disturbing a legit Shareholders meeting of a major bank. They are nothing more than a bunch of lazy bums who need to go to work and earn a living instead of trying to take it from someone else. I am a former executive of Wells Fargo and it is a straight up organization and they don’t deserve being harassed by a bunch of dope smoking hoodlums. I hope the judge throws the book at them.                                                        

 • http://www.facebook.com/gabrielle.stpierre1 Gabrielle St-Pierre

  Jag bor i USA och Wells Fargo ar min bank. Det ar den absolut samsta bank jag nagonsin haft. Kankse ar det likadant oavsett vilken bank man har i USA men jag har tidigare bott i fem andra lander och aldrig haft problem med banken. Grejen ar att de helt missuppfattat vad customer service bor vara. Kommer man till banken ar alla valdigt trevliga, de ler, tar i hand, minns mitt namn… men de kan aldrig gora nagonting. Nar jag reste till Kanada stangde de av mitt kort for att det verkade misstankt att nagon tog ut pengar dar… internetbanking ar bara trams, jag kan inte betala till nagon som inte anvander samma bank som jag… tusen andra problem som jag inte orkar lista. Till alla som funderar pa att bo i USA ett tag, anvand inte Wells Fargo.

 • Anonym

  I min mening så grep polisen fel personer. De skulle ha börjat med han bakom podiet.

 • Anonym

  Allt som behövs är en aktie för att gå på bolagsstämman. Så att några occutards köpte an aktie var för pengar som de har tiggt ihop är inte så konstigt

 • Anonym

  I USA betalar 20% av folket 80% av skatterna. I USA betalar 47% ingen federal skatt. I Sverihe betalar alla skatt. De som protesterar betalar minst både totalt som grupp och procentuellt. Konstigt att ingen skriver om det.

 • Anonym

  Ny sevärd dokumentär ute: Chasing Madoff. Miljardsvindel av privatpersoner. Svindel hit och svindel dit. Bankvärldens förtroende är för evigt skadat. http://www.youtube.com/watch?v=62L7VxMDg68 … Och som vanligt, angående bonusar, hänvisar jag till RSA Animate: Drive, what really motivates us (höga bonusar får inte direktörerna att prestera bättre) http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

 • Anonym
 • Pingback: seo services

Hur går det för
arbetslösheten?

Det händer i näringslivet veckan som kommer.

Kunder pumpas på information

Bankernas jobb mot penningtvätt medför detaljfrågor till kunden.

Fastighetskraschen ser ut att utebli i Kina

Centralbankens insatser tycks ha burit frukt.

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.