Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För en vecka sedan ställde sig majoriteten av aktieägarna upp och förkunnade en sak väldigt tydligt till Citigroup.

– Det spelar ingen roll att vd:n Vikram Pandit bara fick en 1 dollar i ersättning under 2010. Han bör inte få 14,8 miljoner dollar för 2011. Och när vi ändå håller på så anser vi också att de övriga toppchefernas ersättningar är alldeles för höga.

Även om resultatet inte var bindande – Citigroup gör alltså ändå som det vill i slutändan – så sade det ändå en hel del om det missnöje som fortfarande finns kring de amerikanska bankerna. Och det trots att de ju återigen börjat göra vinst.

Nu har nästa protest avfyrats.

När Wells Fargo, USA:s största bostadslångivare, samlades till aktieägarmöte igår tvingades polis till Merchant’s Exchange Building i San Francisco för att försöka bringa någon ordning i spektaklet.

Utanför kretsade hundratals Occupy Wall Street-demonstranter som tröstlöst krävde att få komma in eftersom ”Vi är de 99 procenten.”

Det hade de förstås inte mycket för.

Men inne i lokalen fanns aktieägare som inte heller tänkte hålla inne med sitt missnöje. Bara någon minut efter att vd:n John Stumpf börjat tala om företagets fenomenala sidor så avbröts han av en aktieägare som krävde att banken skulle ta sitt ansvar och betala mer skatt än vad de gör i dagsläget.

Under talet stördes John Stumpf ytterligare två gånger, vilket föranledde att toppbossen tyckte att allt var ”out of order” och tillkallade säkerhetsvakter.

Jag var inte där så jag har svårt att säga om det var just ”out of order”. Och det går förstås att misstänka att de som protesterade inne i Merchant’s Exchange Building – och där totalt 15 personer greps – har kopplingar till protesterna utanför. Men kanske är det så att det bubblar något av ett mindre aktieägaruppror i USA?

Det finns ett missnöje, inte bara bland Occupy-medlemmarna, med Wells Fargo. Ett sådant kretsar kring att det investerar i GEO Group, som kanske låter som något trevligt pr-företag men snarare är en av världens största privata fängelseaktörer. Wells Fargo är den näst största investeraren i GEO Group.

Ett annat missnöje kretsar kring att Wells Fargo inte tar sitt ansvar när det kommer till att hjälpa de bolånetagare som fått problem. De största bolånegivarna skakade i februari hand med staten om en uppgörelse värd 25 miljarder dollar för att hjälpa de som drabbats av bankernas ganska slarviga och illa utförda arbete kring just bolånen. Den uppgörelsen är, vilket har skrivits om här tidigare, till stora delar tandlös vilket när det avslöjades väckte än mer ilska.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter