Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Många kinesiska företag noterade i USA ägnar sig åt systematiskt bedrägeri.

Det hävdar i alla fall den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC). Efter mer än ett år av utredningar mot kinesiska bolag listade på de amerikanska börserna har nu också de första slagen utdelats.

Mottagare: SinoTech Energy.

Oljebolaget och dess toppchefer har nu stämts vid en domstol i Louisiana för att ”upprepade gånger avsiktligt ha vilselett investerarna” om värdet på deras tillgångar samt hur de 120 miljoner dollar som drogs in på börsnoteringen i november 2010 användes.

Enligt SEC handlar det kort och gott just om bedrägeri från såväl vd:n Guoqiang Qin som finanschefen Boxun Zhang. Dessutom anklagas ordföranden Qingzeng Liu för att ha stulit 40 miljoner dollar från SinoTechs bankkonto.

Enligt de uppgifter som finns att tillgå är målet att försöka avkräva företaget stora böter samt att förbjuda de tre toppcheferna från att någonsin inneha en tung position inom ett amerikanskt börsnoterat företag.

Troligtvis kommer det också att landa just där.

Den amerikanska finansinspektionen har tyvärr tagit för vana att mycket hellre ingå förlikningar med anklagade företag än att försöka få dem att verkligen ta kännbara straff.

Som att låta dess toppbossar skaka galler, till exempel.

För så vitt jag vet är just en stöld på 40 miljoner dollar, om den nu går att bevisa, just något som i vanliga livet skulle vara skäl nog för att hamna bakom lås och bom.

Det som kommer hända är nog snarare just en förlikning där företaget kommer slippa medge att de har gjort något fel. De uppgörelserna, ofta frammejslade på grund av bristande resurser inom SEC, sänder konstiga signaler. Om ni gör brott så kan ni betala er från skulden, typ.

Sedan finansinspektionen påbörjade sitt arbete har flera revisorer inom kinesiska bolag listade i USA valt att avgå. Man har även lyckats få flera företag avnoterade på börsen, eller åtminstone handeln med deras aktier att tillfälligt upphöra. Och fler domstolsprocesser lär vara att vänta, om vi ska tro SEC.

SinoTech avnoterades i januari 2012.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter