Apple tjänar närmare 1 miljard kronor – per dag

Hur mår Apple frågar ni?

Som vanligt bättre än vad någon tror, svarar vd:n Tim Cook.

Under årets första kvartal gjorde Apple nämligen en vinst på 11,6 miljarder dollar, eller cirka 80 miljarder kronor. Det innebär att företaget tjänade omkring 900 miljoner kronor per dag under årets tre första månader.

Trots att företaget därmed kommer in något lägre än fjolårets fjärde kvartal på 13 miljarder dollar är det förstås hisnande siffror. Särskilt om vi jämför med ett år tillbaka i tiden, vilket verkligen bevisar vilken fart företaget håller. Då var vinsten bara omkring hälften så stor – 5,9 miljarder dollar.

Framför allt lyfts företaget av att väldigt starka siffror kring den globala försäljningen av sin telefon, Iphone. Här låg förväntningarna på 30,5 miljoner sålda enheter, men Apple kom in på 35,1 miljoner.

Desto kärvare (eller nåja…) går det med försäljningen kring företagets läsplatta, Ipad. Apple sålde 11,8 miljoner enheter, vilket kan jämföras med spådomarna på 11,9 miljoner.. Under fjolårets första kvartal sålde Apple 4,7 miljoner Ipads och 18,7 miljoner Iphones.

På en annars uppåtgående börs avslutade Apple, som visar upp en bruttomarginal på 47,4 procent, handelsdagen på minus 2 procent. Strax efter rapporten sköt aktien i höjden för att landa på cirka 7 procent plus. Särskilt kan man tro att investerarna sporrades av Tim Cooks ord om att företaget kommer att släppa nya produkter under året. Eller som han själv uttrycker det: ”Innovationer som bara Apple kan leverera.”

Idag kom för övrigt nyheten att en domare i USA:s internationella handelskommission, ITC, gett ett preliminärt uttalande om att Apple ska ha gjort intrång på patent som tillhör Motorola. Enligt domaren ska patentbrottet har rört tillverkningar vid just Iphone och Ipad.

Apple är nu värt cirka 523 miljarder dollar, vilket ska jämföras med årshögsta på 644 miljarder dollar.

Visa kommentarer (33 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  ”Desto kärvare går det med försäljningen kring företagets läsplatta, Ipad. Eller ja, i alla fall om man jämför med förväntningarna. Apple sålde 11,8 miljoner enheter, vilket kan jämföras med spådomarna på 11,9 miljoner dollar.” – Jag skulle snarare vilja säga att det vida överskred förväntningarna, iallafall enligt mina beräkningar om 11,8 miljoner sålda enheter á ~399 dollar = ~4,7 miljarder>11,9 miljoner dollar
  Analytikerna bör nog ta ett räknevarv till tror jag. Alternativt en snabb ändring i texten kan nog råda bot på prognosen ;)

 • http://twitter.com/maxkrus Max

  Folk älskar att älska företaget Apple och så länge folk blint köper dess produkter före att ens snegla på konkurrenterna så kommer tåget gå.

 • http://twitter.com/akaa111 Akaa

  De borde ge mig en miljon! 

  • http://twitter.com/akaa111 Akaa

   Varför ska de ge dig en miljon?

   • Anonym

    Varför inte? Rimligtvis för att hen frågade först.

 • http://www.facebook.com/people/Gert-G-Gert/100003479700904 Gert G. Gert

  Snart pyser luftbubblan ur!

 • Anonym

  Jag känner mig glad och stolt över att aldrig någonsin ha bidragit till Apples övervinster med en enda krona…

  …och om någon skulle få för sig att skänka mig en iPhone eller en iPad så skulle jag stampa dem i bitar. Vem vill bli kartlagd och inlåst i ett system utan konkurrens och valmöjligheter? Jo det vill bara dårar – och sådana tycks det finnas gott om…

  • http://profiles.google.com/mattias.svensson.exists Mattias Svensson

   Har bidragit med en hel del och kommer fortsätta göra det. Har inte haft problem med en enda applepryl på 5 år. Kommer köpa en ny mini det närmaste året samt en ny iphone och sen kommer jag få en ipad av jobbet. Känner mig inte ett dugg inlåst snarare tvärtom.

  • berra99

   ”Kartlagd” och ”Inlåst utan valmöjlighet” ligger nog helt ”in the eye of the beholder”. 
   Jag litar mer på ett företag tar betalt av MIG för sin produkt än företag som antingen bjussar mig på produkten för att kunna samla information om mig som man sen säljer till ANDRA intressenter, inte heller ett företag vars TRACK-RECORD när det gäller valfrihet på persondatorsidan lämnar en hel del övrigt att önska. 
   Jag känner mig alltid tryggare med leverantörer som försöker ta mina pengar än med leverantörer som inte vill ha mina pengar men vill ha nått annat från mig, framförallt när detta ”något annat” är lite vagt och luddigt men tydligt indikeras om man tittar på leverantörernas faktiska nuvarande och historiska beteende.
   /Berra99

 • Anonym

  Visar hur tydligt som helst att deras produkter älskas av stora konsumentgrupper utan att de har en aning om prylars värde.
  Var i Köpenhamn i helgen på lite shopping och annat. På ett ställe fanns det en scarf som, hör och häpna, hade en prislapp på 2399 DKK! Här snackar vi om en tygbit i en storlek och i ett mönster som knappast kunde sägas vara igenkännbart som ”dyrt”. Förmodligen kostade tygbiten femtio kronor. Själv känner jag mig bara dum och skulle skämmas inför andra att ha gått på försäöjningstricken att köpa sådant inklusive Äppelprylarna, men vissa verkar inte bry sig. Som nyttiga idioter.

  • http://profiles.google.com/mattias.svensson.exists Mattias Svensson

   In the eye of the beholder. Vad ngt är värt är helt personligt. Uppenbarligen så tycker väldigt många att Apples prylar är värda varenda krona annars hade de köpt ngt annat istället.

   • Anonym

    Ja, pengar är roten till allt gott.

   • Anonym

     Det håller jag helt med om. Konstaterar bara att många förmodligen aldrig funderar på det reella värdet som knyts till vad prylar kostat att tillverka. Och där är ju klädindustrin inom fashion ett par snäpp värre (eller bättre hur man nu ser det) än Apple att kränga dyra grejer. Speciellt för kvinnor.

  • Anonym

    Fast Danskar är å andra sidan helt skvatt galna…

 • karl

  Tyder ju på överpriser och låga löner eller näst intill inga löner för de som producerar dem.

  • http://profiles.google.com/mattias.svensson.exists Mattias Svensson

   De betalar inte en massa licenser till google och microsoft pga deras mjukvara är deras egen så de tjänar nog en hel del mer än Samsung som för övrigt är den enda tillverkaren som verkar tjäna mer än kaffepengar på att använda Android. Bara en tidsfråga innan Samsung kommer ut med egen mjukvara.

  • Anonym

   Nej, om priset varit för högt hade ingen köpt produkterna. Om lönerna varit för låga hade de anställda slutat.

   Tjänar man massorna väl kan man tjäna pengar.

 • Anonym

  Ta det lugnt bäste medborgare. Facket känner redan till detta, och inleder närsomhelst löneförhandlingar. Resultatet blir att din nästa Appletelefon blir lite dyrare. Men det är det väl värt? Hellre betala 6000 istället för 5000?

 • Anonym

  Det är bara att gratulera Apple. Lösningen tycks vara att Apple vet vad köparna vill ha och därmed ligger före konkurrenterna. Trots snygg design och stabilt operativsystem är dock min erfarenhet svampiga tangentbord, föråldrad grafik, högt pris och operativsystemet bleknar jämfört med Ubuntu Linux.

 • Anonym

  Vad obehagligt att en del betraktar sina medmänniskor som nyttiga idioter, galningar mm bara för att de gilllar, i detta fal,l Apple-produkter. Det finns väl en anledning till att Apple kan sälja så mycket? 
  Att se ner på andra för att de gör något man själv inte skulle göra? Ford lyckades sälja 15 miljoner T-Ford. Var köparna också idioter?
  VW-köpare? IKEA-möbler? Microsoft? Listan går att göra lång. 
  Älskade medmänniskor – köp vad ni vill.

  • Anonym

   Det kallas avundsjuka.

 • http://profiles.google.com/mattias.svensson.exists Mattias Svensson

  Generellt så gillar inte den stora massan förändring. Den stora massa vill känna igen sig. De är inte intresserade av att lära sig på nytt. Därför är Apple mycket framgångsrika. IOS har sett likadant ut och betett sig likadant i snart 5 år. Det är nog den största anledningen till att folk som haft iphone fortsätter köpa nya versioner av dem. De känner igen sig, vet hur de fungerar och behöver inte lära sig ett nytt GUI.

 • Anonym

  Har haft min iPhone 3GS i drygt 2 1/2 år nu.
  Aldrig haft en bättre telefon. Den bara går och går, och gränssnittet kräver inte att man är en raketingenjör, vilket nog är en av de största anledningarna till Apple lyckas så bra, de gör elektronik för människor som vill använda prylarna, inte fundera hela dagen på hur de skall använda prylarna.
  Önskar dem ett stort grattis och lycka till, och kommer följa dem nära i framtiden.

 • Anonym

  ”Apple är nu värt cirka 523 miljarder dollar, vilket ska jämföras med årshögsta på 644 miljarder dollar”Jag skulle säga att man inte ska jämföra dessa två då 523 miljoner är rätt angivet för värdet på företaget medan 644 är vad aktien har stått i som högst. 10 April var Apple värderat till 600 miljarder dollar däremot.

 • http://www.facebook.com/ulf.claesson.9 Ulf Claesson

  Kalla porren erotika istället. Det är liksom ”finare”

 • Anonym

  Ser inget problem med att personer gillar hårdporr och lite grövre saker. Sen menar jag, vilka har inte haft lite dominanssex med sin partner där man kan rollspela lite? Det kan ju anspela lite på våldtäkt det med.

  Men har man inte en partner som är öppen för sånt (och jag tror det är ytterst få som går ut och våldtar någon) kan det ju vara skönt att få se det lite i porr i alla fall.

  Tycker personligen att så länge ingen tar skada och det inte är brottsligt är den mesta porren okej.

 • Anonym

  …eeehh! Jag trodde att ”porren”, mao den med skådespelare, i stort sett dött, och att det lilla som var kvar bara var dödsryckningar från en gammal relik. Som jag förstått gnället från industrin, så har tittarnas egna amatörvideor totalt tagit över branchen, som i stort sett numera bara består av icke betalda aktörer som pratar friskt med kamerahållaren. Så det känns lite som att kortfilmen kommer tio år sent.

 • Anonym

  Att fördömma porr som innehåller dominans inslag är väl som att fördömma individer med sexuellt avvikande läggning?

 • Carl Norberg

  Tja, eftersom kontanter minskar bankernas tillgångar i RIX – systemet vid uttag och 97 % av den cirkulerande penningmängden utgörs av bankerna krediter som skapas ur ingenting vid utlåningsögonblicket, så är väl det mest förvånande att en journalist skriver en artikel som denna och att det dessutom uppstår en debatt i saken.

  …att människor betalar ränta till bankerna för att få använda sina egna skulder som betalningsmedel, säger väl egentligen det mesta ur perspektivet av att demokratins grund är en upplyst och medveten befolkning.

  http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

 • bakstugusittare

  Sa upp mina kort då mastercard och visa blev politiska. Tänkte kolla hur jag klarar mig. Ha ett vitt halvår. Har ju haft kort i flera decennier och de senast åren knappt haft några kontanter. Bökigt. Men jag sparar pengar märker jag. Har inte varit slösaktig tidigare men nu tänker jag efter för man måste ju alltid ha lite i plånkan.

 • http://www.facebook.com/ulf.claesson.9 Ulf Claesson

  Word

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003156552368 Lasse Aronsson

  Jag kan inget annat än instämma, heja Ninja :)

 • RExx

  Tyvärr så gör det inte det.

Varning för prisfall på bostäder

SEB: Extrem penningpolitik grunden till en bubbla.

Andreas Cervenka
kan bli årets stilist

SvD Näringslivs reporter förklarar stilistik.

Nystart – men Piëch kan lura i vassen

Perspektiv

Nästa vecka väntar ett nytt eldprov.

Öppen maktstrid på VW-stämman

SvD Näringsliv rapporterade direkt från Hannovermässan.

”Hon passar för Axel Johnsons behov nu”

Perspektiv

Mia Brunell Livfors kan bli lyftet.

”Man ska inte vara ledsen”

Fredrik Persson lämnar vd-skapet för Axel Johnson.

Minns du klassiska
musiktjänsterna?

Teknik

Spotifys långsamma föregångare.

Fyra hetaste suvarna redo att möta våren

Tjänstebil

Kompakt och crossovers gäller.