Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hur mår Apple frågar ni?

Som vanligt bättre än vad någon tror, svarar vd:n Tim Cook.

Under årets första kvartal gjorde Apple nämligen en vinst på 11,6 miljarder dollar, eller cirka 80 miljarder kronor. Det innebär att företaget tjänade omkring 900 miljoner kronor per dag under årets tre första månader.

Trots att företaget därmed kommer in något lägre än fjolårets fjärde kvartal på 13 miljarder dollar är det förstås hisnande siffror. Särskilt om vi jämför med ett år tillbaka i tiden, vilket verkligen bevisar vilken fart företaget håller. Då var vinsten bara omkring hälften så stor – 5,9 miljarder dollar.

Framför allt lyfts företaget av att väldigt starka siffror kring den globala försäljningen av sin telefon, Iphone. Här låg förväntningarna på 30,5 miljoner sålda enheter, men Apple kom in på 35,1 miljoner.

Desto kärvare (eller nåja…) går det med försäljningen kring företagets läsplatta, Ipad. Apple sålde 11,8 miljoner enheter, vilket kan jämföras med spådomarna på 11,9 miljoner.. Under fjolårets första kvartal sålde Apple 4,7 miljoner Ipads och 18,7 miljoner Iphones.

På en annars uppåtgående börs avslutade Apple, som visar upp en bruttomarginal på 47,4 procent, handelsdagen på minus 2 procent. Strax efter rapporten sköt aktien i höjden för att landa på cirka 7 procent plus. Särskilt kan man tro att investerarna sporrades av Tim Cooks ord om att företaget kommer att släppa nya produkter under året. Eller som han själv uttrycker det: ”Innovationer som bara Apple kan leverera.”

Idag kom för övrigt nyheten att en domare i USA:s internationella handelskommission, ITC, gett ett preliminärt uttalande om att Apple ska ha gjort intrång på patent som tillhör Motorola. Enligt domaren ska patentbrottet har rört tillverkningar vid just Iphone och Ipad.

Apple är nu värt cirka 523 miljarder dollar, vilket ska jämföras med årshögsta på 644 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter