Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att Walmart omgärdas av badwill har varit ett lika säkert inslag i näringslivet som att Tyskland alltid vinner straffläggningarna i fotboll.

Men från att det tidigare främst handlat om dåliga arbetsförhållanden har tonläget skruvats upp i helgen – och det rejält.

När Wall Street idag samlas är samtalsämnet över det smått brända men ack så blaskiga kaffet givet: Mutskandalen inom världens största varuhuskedja.

Enligt 7600 anklagande tecken i helgens New York Times – och vilket till största delen senare bekräftades av företaget självt – har Walmart slängt den internutredning som pekade på att cirka 160 miljoner kronor betalats ut i mutor för att påskynda expansionen i Mexiko i papperskorgen.

I huvudrollerna: Toppbossarna.

Där finns dåvarande vd:n för mexikanska enheten, Eduardo Castro-Wright, dåvarande vd:n för hela koncernen samt nuvarande styrelseledamoten, Leo Scott, hans ersättare Mike Duke, som idag styr företaget från vd-posten, samt nuvarande styrelseordföranden Rob Walton.

Det har varit känt sedan tidigare att Eduardo Castro-Wright, som ska ha varit drivande bakom korruptionen, kommer att lämna företaget den 1 september av ”familjeskäl.” I fredags, när Walmart fick nys om att New York Times var på väg att publicera sin story, flyttade man också på styrelsens sekreterare på grund av just de graverande uppgifterna.

Men kvar lämnas då Leo Scott, Mike Duke och Rob Walton – och det är förstås här det hela blir riktigt intressant.

Kan mutskandalen komma att kosta toppfigurerna deras jobb?

Helt omöjligt är det sannerligen inte.

Jag skulle i alla fall inte vara helt främmande för att ringa spelfirmorna och pytsa in 100 spänn på det.

Den som har störst chans att klara sig undan hela skandalen oskadd är förstås Rob Walton – son till Sam Walton som äger närmare 50 procent av aktierna i företaget. Svågerpolitiken fungerar ju så där, som ni vet – att den liksom kan bortse från att han ska ha känt till allt.

Kvar hänger då, hyfsat löst, Mike Duke och Leo Scott.

I ärenden liknande dessa brukar det amerikanska justitiedepartementet vara mindre hårdhänt om företaget kan visa att det agerar på egen hand för att rätta till de felaktigheter som har avslöjats. Ett beprövat sätt är just att ge en toppchef kicken.

Ärendet kommer dock att ta tid, och det kommer att bli kostsamt för Walmart. Inte bara i förnyad badwill utan även i pengar.

När det kommer till misstankar om utländsk korruption går det till så att det är företaget självt som genomför en större internutredning och sedan ger resultatet till justitiedepartementet som beslutar om eventuella följder. Utredningen kommer att ta ohyggligt många arbetstimmar att genomföra och lämna företaget med miljonnotor, i alla fall om man vill lyckas få fram en utredning som framstår som trovärdig istället för att bara peka på att problemet är så pass gammalt att det bör glömmas.

Troligtvis kommer vi kunna se resultatet först om två-fyra år, vilket ger gott om tid att fasa ut eventuella toppchefer på ett snyggare sätt än att kicka ut dem vind för våg redan nu.

Samtidigt ställer det här Walmart i extremt dålig dager, vilket kommer att förfölja detaljhandelsbjässen under lång tid framöver. Redan idag har Walmart fallit 5 procent på USA-börsen, i Mexiko har dess avknoppning sparkat bakut – 13 procent nedåt efter en timmes handel.

Och inte minst lämnar det dessutom investerare, analytiker och myndigheter med en fråga som inte går att skaka av sig:

Har Walmart även mutat sig fram i exempelvis Kina och Sydamerika?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter