Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För bara några veckor sedan klev flera analytiker ut på banan med siktet högt ställt. Apples lyft de senaste åren var bara början på något ännu större, inom några års tid skulle aktien värderas till 1000 dollar per styck, hävdades det.

Det kan förstås fortfarande hända.

Men det kan minst lika gärna visa sig vara ett helt misslyckat antagande.

Vad som framför allt har hänt sedan de där orden fälldes är att aktien har backat och backat igen. Och så backat lite till efter det.

Igår stängde it-bjässen 4 procent nedåt, vilket innebar att man visat upp minussiffror fem dagar i rad.

Den 10 april var aktien uppe på över 641 dollar – idag handlas den för 580. Det innebär att aktien har fallit närmare 10 procent, vilket av många är den siffra som används för att tala om en korrektion. Men det är också som pekar på att ett börsvärde på över 50 miljarder dollar har sopats undan, eller något mer än vad hela Hewlett-Packard är värt om du så hellre vill (48 miljarder dollar).

Analytikerna träter om den exakta orsaken till Apples nedgång. Vissa hävdar att marknaden inte tycker om de rykten som finns om en billigare läsplatta, andra att allt som lyfter en dag också måste komma ner igen. Jag däremot undrar nog om allt inte bara är en naturlig reaktion, delvis sporrat av det efterlängtade beslut företaget nyligen gav om att återigen börja pytsa ut pengar till aktieägarna. Ryktena och förväntningarna om detta drev under veckor upp aktien.

Och uppgången på börsen har gått i rasande fart, kanske till och med väl fort för att i längden betraktas som helt hälsosamt.

Efter de senaste dagarnas justering visar Apple nu plus 44 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med 543 procent upp på fem års tid. Enbart sedan Steve Jobs gick bort, vilket många trodde skulle innebära en problemfylld framtid för företaget (kanske är det just det som vi ser början på nu?) så har aktien stuckit upp med cirka 70 procent.

Klart är däremot att Apples aktie än en gång visar sin makt över Nasdaq Composite och S&P500. När aktien har lyft har de två indexen följt med upp i svallvågorna – i tuffare tider som nu hörs inte lika glada toner.

För att ta dagsfärska exempel: När Nasdaq Composite föll med närmare 1 procent under måndagen berodde det till två tredjedelar på Apple, uppger analytikern Howard Silverblatt. Och hade det inte varit för it-företaget så hade S&P500 visat upp plus 0,14 procent igår istället för minus 0,05 procent.

Fler bloggar