Annons
X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hittills har inget företag straffats av staten för att ha varit involverat i Lehman Brothers kollaps.

Men det är som sagt hittills.

The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), som övervakar derivathandeln, väntas i veckan försöka stämma storbanken JP Morgan Chase för dess kopplingar till Lehman Brothers under finanskrisen.

JP Morgan Chase var en av de största långivarna till Lehman Brothers och den statliga enheten anklagar nu företaget för att under två års tid ha gett för stora krediter till Lehman Brothers.

Under perioden ska Lehman Brothers ha betraktat kundernas pengar som tillgångar för att få större lån – något som inte är tillåtet. Enligt New York Times var det Lehman Brothers som kom på idén att bryta mot lagen och huruvida JP Morgan Chase egentligen visste om felaktigheterna är något oklart. Däremot hävdar CFTC att banken borde ha känt till brottet då JP Morgan Chase ansvarade för de pengar som tillhörde Lehmans klienter.

Storbanken kommer troligtvis även att stämmas för att ha vägrat släppa ifrån sig klienternas pengar till myndigheterna strax efter att Lehman Brothers rasat samman.

Kommer det hela att bli kännbart för JP Morgan Chase?

Inte mer än som ett myggbett för en vanlig människa.

CFTC och JP Morgan Chase väntas med största sannolikhet ingå en uppgörelse i vilken banken slipper medge att de har gjort som helst formella felaktigheter. Notan: 20 miljoner dollar.

Bara under det fjärde kvartalet 2011 gjorde företaget 3,7 miljarder dollar i vinst.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter