Avnoterade Burger King tar fart mot börsen

Bara 18 månader efter att det avnoterats är Burger King redo för sin återkomst på börsen.

Genom att hamburgerkedjans huvudägare, investmentbolaget 3G Capital, säljer 29 procent av aktierna till brittiska Justice Holdings för 1,4 miljarder dollar är det tänkt att vägen inom kort ska ligga öppen för en nynotering på New York-börsen.

Beskedet kommer bara en dag efter att Burger King förklarat att man kommer att se över sin meny för att locka kunder – ett drag man knappast är ensamt om att göra.

Den amerikanska snabbmatsindustrin har under de senaste åren fått se flera utmanare försöka ta marknadsandelar, och faktiskt lyckas. Delvis på grund av något mer hälsosamma alternativ och en ”piggare meny”, vilket fått bjässarna att agera.

Där finns visserligen utmanare i form av snabbmatskedjor som privatägda Five Guys (hamburgare) och Buffalo Wild Wings (kycklingvingar). Men framför allt kommer den tyngsta konkurrensen till jättar som McDonalds, Wendys och Burger King från mextex-kedjan Chipotle.

Företaget grundades 1993 och det dröjde faktiskt inte länge innan McDonalds började intressera sig för dess affärer. Blott tre år senare tog nämligen hamburgerföretaget en stor ägarpost i företaget, som man gjorde sig av med 2006. Det var också samma år som Chipotle gick publikt. Då hade man cirka 500 företag.

Succén och expansionen har sedan dess varit omedelbar. Enbart under fjärde kvartalet 2011 slog man upp 67 nya restauranger för att nu ha omkring 1250 i USA, Kanada och England. Med en väldigt hög expansionstakt och ett koncept som ständigt lockar nya kunder har företaget börjat omnämnas med allt mer respekt inom såväl branschen som på Wall Street. Aktien har rusat under de senaste åren – plus 54 procent på ett års tid samt plus närmare 600 procent på de senaste fem åren.

Att Burger King är pressat över utvecklingen på snabbmatsmarknaden är tydligt. Företaget lär ha skakats om rätt rejält när det under förra månaden stod klart att Wendys faktiskt passerat dem i den amerikanska restaurangtoppen. Och det trots att Wendys, som nu enbart ligger efter McDonalds i storlek, har mycket färre restauranger än Burger King. Fyra och femma på restaurangtoppen, som baseras på försäljning, är för övrigt Subway respektive Starbucks.

Senast Burger King gick publikt var 2006 då Goldman Sachs, TGP och Mitt Romney-kopplade Bain Capital tidigare hade köpt företaget för 1,6 miljarder dollar. Företaget såldes till 3G Capital 2010 för 3,3 miljarder dollar.

Visa kommentarer (15 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Till skillnad från Mcdonalds smakar Burker Kings hamburgare GRILLAT. Mycket godare enligt mig!

  • Anonym

    Om McDs burgare smakade grillat skulle jag bli orolig. ;) Sedan kan McD/BK i Sverige inte jämföras med sina moderbolag i USA då man uppenbarligen är bättre på burgare i USA, iaf i de delstater jag besökt.

  • Anonym

    Håller helt med Manney. BKs burgare kan ju ätas av vuxna. McDs målgrupp är uppenbarligen spannet 7 – 14 år.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Gunnar-Andersson/1303042335 Lars-Gunnar Andersson

  Kanske dom byter namn till ”Hamburger börs” ;:-))

 • Johan Wahlström

  Jag har haft mycket otur på Burger King, för jag har bara blivit serverad hundmat.

 • Anonym

  McDonald’s skrivs så.
  Så det så!

  Gåsen

  • Anonym

   Nejdå, inte i löptext på svenska. Genetiv-s ska då inte föregås av någon apostrof.

   • http://twitter.com/dlq84 Daniel

    Att man alltid ska behöva förklara det här för folk… Finns de som borde har varit mer vakna på svensklektionerna…

 • http://pulse.yahoo.com/_XQSXKH6WM4HOZKKBUOBK5ODZMU Birger Jarl

  Jag gillar MAX.

 • Anonym

  En hamburgare från  ‘wendys’  är saknad ! ;  Den bästa burger-king  hamburgare jag nånsin haft var på Bangkoks  inrikes flygplats , där har dom stolthet om använda  fräscha ingredienser  , samt burgaren såg likadan ut som på menyn .

 • Michael

  Wendy´s är bäst!

 • http://profile.yahoo.com/SQS7LEUJUXBKY5VBDEEPHYL4HU kalle

  …….
  Where is the beef……
  There is the beef…….. WENDY´s…..

 • Anonym

  Sibyllas burgare är bäst!

 • Anonym

  På svenska brukar vi säga börsnoterades, inte ”gick publikt”.

 • http://www.facebook.com/hamstrom Stefan Hamström

  MAX och deras green garlic leder klart i Svedala

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.

Prisraset påverkar inte miljonlönerna

olja

Får 132 miljoner – företaget går sämre.