Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Står den amerikanska återhämtningen i full blom?

Frågar vi de arbetslösa kvinnorna så är svaret tydligt: Nej!

Nya siffror visar nämligen att den amerikanska återkomsten (nåja…) är en extremt manlig företeelse just när det kommer till jobben.

Hör på det här:

Hela 88 procent av alla jobb som har tillsatts sedan recessionen tog slut i juni 2009 har gått till en man, enligt siffror från Bloomberg.

Det kanske också kan förklara varför hela 41 procent av männen i mars ansåg att ekonomin förbättrades medan motsvarande siffra för kvinnorna låg på 26 procent…

När krisen briserade så förlorade miljontals amerikaner sina jobb och det var främst männen som fick gå när jobben skövlades. Dubbelt så många män jämfört med antalet kvinnor fick sluta – en fjärdedel av männen arbetade då inom tillverkningsindustrin. Än idag saknas för övrigt 5 miljoner arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn.

En del av förklaringen till att nio av tio jobb nu går till en man vill de amerikanska medierna finna i att de nya jobben främst har kommit i mansdominerade yrken som tillverkningsindustrin där fabrikerna snurrar allt snabbare. Och det må till viss del stämma. Men det går förstås inte att ta som ett försvar till den enorma snedfördelningen som är både häpnadsväckande och smått pinsam.

Sedan recessionen tog slut har antalet arbetslösa män från 16 år och uppåt minskat med 2,3 procentenheter för att landa på 8,3 procent i februari. För kvinnor har arbetslösheten ökat med 8,2 till 8,3 procent under samma period.

Vid presidentvalet 2008 röstade närmare tio miljoner fler kvinnor än män och inte mycket tyder på att någon större förändring kommer att ske vid årets holmgång. Kvinnorna fortsätter alltså att dominera. Men trots de magra siffrorna på jobbmarknaden så ger de Barack Obama fortsatt stöd. Enligt uppgifter har den sittande presidenten cirka 20 procentenheter högre stöd bland kvinnorna än republikanernas troliga utmanare Mitt Romney.

Tar man de nya siffrorna i beaktande är det tydligt att de republikanska presidentkandidaterna har något av öppet mål när det kommer till att locka kvinnliga väljare med jobbmarknaden som argument. Om man sedan tar vara på den chansen är väl långt ifrån säkert. Kanske fortsätter man istället hellre att, som kollega Jenny Nordberg skriver, böka runt i livmodern.

Fler bloggar