Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Om jag frågar er vem som har USA:s mest högljudda röst när det kommer till att avkräva högre skatter av landets förmögna så svarar ni vad?

Warren Buffett, förstås.

Ironiskt nog så har Oraklet från Omaha nu trampat i klaveret när det kommer till just det här med att betala skatter. Snarare närmare bestämt kräver staten honom nu på mer än 2 miljarder kronor i uteblivna inbetalningar.

Eller nåja, det hela kanske var något hårt draget men så här ligger det till:

Företaget NetJets och dess systerbolag ägs av Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Företagets affärsidé är att sälja andelar i privatflygplan på ett liknande sätt som när vi fattiglappar skaffar oss en smått sunkig andelslägenhet på Gran Canaria. Du köper alltså in dig i ett flygplan och får rätt till X antal timmar i luften.

Staten hävdar nu att NetJets och dess systerbolag försöker smita från rättvisan och kräver dem på totalt 366 miljoner dollar i skatter och böter. Motiveringen tas i att företaget struntat i att betala den transportskatt som finns när det kommer till flygbiljetter. I USA kallas skatten Ticket Tax och ligger på 7,5 procent av biljettpriset plus 3:80 dollar för varje gång ett flygplan lyfter från marken.

De förmögna människor som äger sina flygplan slipper betala den här skatten eftersom de följaktligen inte köper någon biljett. Det har NetJets tagit som ett tecken på att de också kan strunta i den eftersom de ju kränger andelsflygplan.

Men staten är alltså av annan uppfattning – något som i sin tur har fått NetJets att svara med att pytsa iväg en stämning i motsatt riktning. Motivering för den tas i att företaget nu fått en rejält saftig nota att hantera trots att de aldrig tidigare har hört ifrån skattemyndigheten om reglerna för Ticket Tax.

Vem som har rätt? Högst oklart. Ärendet är så pass komplicerat att den amerikanska skattemyndigheten tidigare i månaden kände sig tvingade att skicka ut en förklaring av sina egna regler. Värt att notera är att det sedan tidigare också pågår en kamp i representanthuset kring ett förslag om att höja skatterna för privatflygindustrin.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter