Fed: Bankerna har bara blivit större

Vi har vant oss vid beklagande ord från Occupy Wall Street och andra aktörer om att nationens bankväsende inte riktigt fungerar som det ska.

Nu får de instämmande nickar – från självaste centralbanken.

I den årliga rapport som den regionala Federal Reserve-enheten i Dallas har knåpat samman rymmer nämligen en hel del syrligt material kring det finansiella tillståndet i USA just nu. Rapporten publiceras för övrigt strax efter att centralbankens huvudkontor godkänt merparten av bankerna i sitt senaste stresstest.

Trots den stora finanskrisen 2008, och likaså trots att nya regelverk har satts upp, rymmer marknaden fortfarande en kartelliknande grupp storbanker som hindrar ekonomin från att växa och ännu är för stora för att få falla.

Sanningen att säga, hävdar Federal Reserve (Fed) i Dallas, så är den enda skillnaden den egentligen att bankerna har blivit ännu större än vad de tidigare var.

”Under nuvarande upplägg så skulle myndigheterna än en gång få rycka ut” för att rädda systemet, skriver Fed-chefen Richard Fischer och hans kollegor bland annat och pekar på att bankerna ännu är för tätt sammankopplade med varandra.

Han har tidigare varit skarpt kritisk till arbetet med att förhindra att skattebetalarna ska lämnas med nya notor när bjässarna börjar svaja nästa gång. Nu menar han att de har ökat sitt oligopol och har resurser nog för att kunna motstå åtgärder och krav från de statliga myndigheterna.

Richard Fischer är dessutom kritisk till att det inte längre är centralbanken eller annan relativt fristående institution som kommer få till uppgift att försöka få ordning på det finansiella systemet under nästa kris. Istället vilar ett ännu större ansvar nu på finansministern och presidenten, vilket innebär att det alltså har blivit än mer politik i att rädda bankerna.

Visa kommentarer (24 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Ja, det har väl rullat in några surt upplånade Obama-pengar även till bankerna kan man tänka. 

 • Pingback: Sport i kondycja

 • http://twitter.com/Roberduder Rob

  Kanske du skulle upplysa läsarna att FED är en privat bank…100% ägd av privata banker.
  Många tror att FED är samma som tex Sveriges riksbank, vilket är så långt ifrån sanningen man kan komma.

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Fed haller var ekonomi igang, nar dom slutar trycka $ sa far vi se vart det bar…..

 • Anonym

  FED har alltså samma poänger som Vänsterpartiet i Sverige. Det är dåligt att bankerna är så stora att man måste rädda dom om dom får problem. 

 • Pingback: Bankerna till Fed: Låt oss vara stora | Wall Street-bloggen | SvD

 • -*-

  klart kunderna som innan handlade där av ideologiska skäl inte gillar att de får betala en halv miljard mer, men alternativet är att COOP går i konkurs så jag förstår att de hyllar konkurs framför att betala mer.

 • skegurra41

  Då jag handlar ger jag tusan i någon mer eller mindre mossig ideologi. Jag är otrogen mot alla som på olika sätt är ute efter att tjäna pengar på min bekostnad. Jag styrs av hyfsade priser och bra affärsmiljö, sedan må det vara ICA, Coop, Willys eller andra. Detta har fungerat till stor belåtenhet för mig.

  • Mikael Olsson

   Verkligen. Att dom har de varor jag vill köpa påverkar självklart också. I mitt fall får faktiskt närmaste Coop långfingret om jag vill köpa kladdkaka för de har slutat att ta in andra märken och kör bara med sin egen som smakar vederhemskt.

 • Mario RushRoll Beat McMegaman

  I mitt hushåll handlas det varken på Coop eller ICA utan Hemköp eftersom de ligger nära och är billiga. De har geografiskt monopol i bostadsområdet men deras priser är endast aningen högre än de riktigt stora affärerna i stadens utkanter (Coop och Ica Maxi) så det känns som att man lika gärna kan handla där. Särskilt om man inte har bil, för det är bökigt att storhandla om man får åka två bussar och byta och vänta på bussar. Visst fungerar det, men det tar rätt mycket tid, därför är det skönare att småhandla.

  Finns ett mindre Coop Nära inte så långt härifrån också. De har schyssta öppettider men rätt höga priser. Det kan man förstå så liten (och trång!) som den butiken är. Färre varor, lägre omsättning, högre marginaler. Tycker ändå att priserna är helt okej på det mesta där (kött och frukt och grönt är dyrt) för att vara en så liten butik. Däremot vet jag inte riktigt hur Coops större matbutiker står sig i konkurrensen. Allra billigast är nog Willys, Lidl och Netto.

  Egentligen borde jag kanske handla lite mer på den där Coop-butiken av ideologiska anledningar. Det är ju en god tanke att medlemmarna ska äga butikskedjan och att den inte ska vara vinstdrivande. Men det är svårt att få ner priserna tror jag. En matkedja har inte högre marginal på det de säljer än 7-8 procent har jag hört, däremot har de väldigt hög omsättning så vinsten i reda pengar blir ju väldigt stor ändå. Det är en rätt stabil bransch – folk måste ju alltid äta…! ;)

 • skegurra41

  Sickna dumheter! Detta verkar vara en ren partsinlaga. Jag bor i Skellefteå och har erfarenheter av olika varuhus i övre Norrland från Umeå i söder till Kiruna i norr. Det du skriver måste beklagligt nog vara typiskt för de städer du anger. Vissa ser det de vill se annars blundar man. Hoppas du inte kör med en ren bluffhand. Jag synar!

 • skegurra41

  Chefer på vissa ICA-Maxi tjänar flera gånger lönen för en kassör. Där kan man tala om skillnader!

 • skegurra41

  Har du inte sökt reda på blåtonade varor och bara köpt sådana?

 • -*-

  Faktiskt ganska så sant om man inte går till affärer som är mer nyligen öppnade. Har provat många i regionen där jag bor och alla gamla butiker är dyra och relativt misskötta. De nyöppnade är inte billiga, men personalen ger då verkligen service som motiverar priset.

  Tips är att COOP har fått lägga ner många av sina tidigare varuhus då det var riktigt katastrof för dem. Inte sällan så slog en ICA-handlar upp i samma lokaler där de tidigare varit och kunde snabbt få lönsamhet i sin verksamhet. Att du som norrlänning inte upplevt vad konkurrens innebär förstår jag.

 • -*-

  Att byta kassörska kostar företaget inget från en dag till nästa. Du och jag skulle göra ungefär 85% lika bra jobb första dagen och efter tre veckor skulle det inte vara någon skillnad. En bra chef skulle kosta företaget flera miljoner att bli av med.

  din inkompetens är utbytbar medan kompetens är det inte. Något mer inkompetent du tänker tillföra?

 • -*-

  De har i snart 20 år bara gjort reklam till de som har medmera koret. Resten av Sverige har varit ointressanta för dem. Det är 15 år sedan jag påtalade detta och alla som jag pratat med känner igen sig. Är man inte redan kortkund så finns det inget som lockar med deras reklam.

  ICA har ungefär 50% av sina reklamerbjudande i TV-reklam som inte är knutet till något kort.

 • -*-

  De inkompetenta vars hjärna består av köttfärs. Faktiskt relativt vanligt bland de som handlar på COOP.

 • -*-

  regler, lagar och förordningar.

 • Patrick Lundström

  Trodde inte det var olagligt, ska prata med min köttlangare…

 • britas

  ??

 • Mikael Olsson

  Jo, men det där vet vi ju efter ”avslöjanden” att det händer i många olika butiker. Beror mer på hur samvetsgrann butikschefen är än logon misstänker jag.

 • -*-

  Ja, vill man uppnå vissa kvalitéer som inte går att uppnå via lagar, regler och förordningar så måste man helt enkelt köpa svart. Lagarna, reglerna och förordningarna tillåter inte att man levererar med den kvalitén för det får alla andra att se ut att vara mindre bra. Därför ska all kvalité begränsas till en viss nivå så att det förekommer rättvisa. Detta gäller såklart även för grisar, vissa får inte ha det för bra relativt andra för då blir det svårt att prata om likvärdig kvalité för konsumenterna.

  Så får man skaffa sig kvalitén på svarta marknaden.

 • Patrick Lundström

  Att man inte ska köpa hos ICA eller COOP visste jag, men att det skulle vara olagligt att köpa direkt av min lokala bonde visste jag inte. Vilken lag bryter man emot då (så jag vet vad jag har att vänta)?

 • Mikael Olsson

  Mja. Att vissa affärer ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig medan andra är rena och snygga har nog mer att göra med kompetens hos de anställda på golvet än chefens lön.

Hur går det för
arbetslösheten?

Det händer i näringslivet veckan som kommer.

Kunder pumpas på information

Bankernas jobb mot penningtvätt medför detaljfrågor till kunden.

Fastighetskraschen ser ut att utebli i Kina

Centralbankens insatser tycks ha burit frukt.

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.