Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Apple slog så slutligen upp fabriksportarna till underleverantören HonHai, mer känt som Foxconn och tillverkare av bland annat it-bjässens populära Ipad och Iphone.

In i fabrikerna med 1,2 miljoner anställda klev Fair Labor Association (FLA) för att genomföra omkring 35 500 anonyma intervjuer.

Slutligen har de nu också kommit ut därifrån. Och det med en dom som inte är helt smickrande för vare sig Apple eller andra företag som låter sina produkter tillverkas där. Bland annat kontrakterar även Microsoft och HP den kinesiska industrijätten.

I sin rapport konstaterar FLA att det pågår stundtals ganska allvarliga brott mot den inhemska arbetsmiljölagen inne på Foxconn. Totalt har organisationen kunnat notera minst 50 olika brott. Ett av dem rör för höga aluminiumhalter inne i fabrikslokalerna. Ett annat att de anställda ibland tvingas slita 60 timmar om veckan, sju dagar i veckan. Allt för en lön som ligger på mellan 360-455 dollar i månaden.

Apple har sagt att företaget uppskattar FLA:s utredning och att de kommer stödja de rekommendationer som FLA ger. En av dem är att minska antalet övertidstimmar, som idag kan ligga på maximalt 80, till 36. Det ska ske genom att man anställer tiotusentals fler arbetare. För att kompensera för den förlorade övertiden har Foxconn också lovat att höja lönerna, allt samtidigt som man sänker den normala arbetstiden till 49 timmar i veckan. Det är också den högsta lagliga gränsen i Kina.

Det är däremot ingen panik att få åtgärderna utförda. Först i juli 2013 måste Foxconn ha verkställt förändringarna.

FLA säger dock att förändringarna kan komma att utvecklas till något av ett bakslag för de nuvarande anställda. I ett uttalande i samband med att granskningen släpptes menade dess ordförande Auret van Heerden att de anställda nämligen ville jobba så mycket som bara möjligt för att kassera in mer pengar.

– De anställda är ofta singlar, unga och det finns inte mycket annat att göra. Så helt ärligt så vill de hellre jobba och spara pengar.

FLA har däremot inte, vilket befarades, funnit några tecken på barnarbete inne på Foxconns fabriker.

Man kan nu bara hoppas att åtgärderna blir verklighet.

Att bryta mot arbetsmiljöbrott är aldrig acceptabelt. Att göra det som världens högst värderade företag, där vinsterna dessutom ökade med 118 procent under det senaste kvartalet, är bara pinsamt.

Som av en slump (eller inte…) gjorde för övrigt Apples vd Tim Cook ett besök inne i Foxconn i onsdags. Då såg det, genom Apples egna kameralins, så här glatt ut:

Foto: AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter