Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Jag vet inte om ni har sett vad som har hållit Wall Street upptaget den senaste tiden, inte sällan i kombination med dolda skratt och elaka tungor? Men när den amerikanska börsoperatören Bats, som har cirka 10 procent av handeln i USA, försökte inviga sin nya marknad i fredags gick ju inte allt riktigt som det skulle. Ett enormt teknikhaveri satte helt sonika krokben för hela projektet vars förkortning står för just vad det inte blev – Better Alternative Trading System.

USA näringslivsmedier har gått i spinn över fiaskot och under några dagar har folk kliat sig i skallen och undrat om vi någonsin har sett ett större börsfiasko än så här?

Tveksamt.

Men New York Times har idag den goda smaken att lista några av de värsta börsintroduktionerna. Vi tar det ganska rakt av och fyller på med lite mer information.


VONAGE

2006 skulle it-företaget Vonage ta sig in på börsen. Bolaget, som låter användarna ringa över internet, hade alla förutsättningar för att bli en fullträff när det väl gick publikt. I verkligheten utvecklade det sig till ett enormt fiasko.

Med ett aktiepris på 17 dollar styck tänkte Vonage dra in 531 miljoner dollar för att fylla på kassan. För ovanlighets skull skapade de en sajt där kunderna skulle kunna köpa aktier på förhand. Ett tekniskt problem såg dock till att fördröja köpen från att gå igenom och ett par dagar senare, när spekulanterna väl fick besked om de handlat någon aktie eller inte, hade priset rasat betänkligt. De som fick aktier ägde på grund av teknikstrulet dock dem fortfarande för 17 dollar styck. Upproret lät inte vänta på sig, företaget stämdes och de banker som hanterade fiaskot fick böta.

Vonage lever idag vidare men aktien har aldrig återhämtat sig. Idag handlas den för 2:21 dollar per styck på NYSE.


WILT CHAMBERLAIN RESTAURANTS

Kommer ni ihåg basketstjärnan Wilt Chamberlain? Han som gick från Harlem Globetrotters till att vinna två NBA-mästerskap, utses till ligans mest värdefulla spelare hela fyra gånger och gjorde 100 poäng i en och samma match? Nåväl. När han väl hade tagit av sig sitt linne för gott inledde Wilt Chamberlain en satsning inom restaurangnäringen som tyvärr kulminerade i och med börsintroduktionen 1993. Under första handelsdagen föll aktiepriset med en tredjedel och bara några dagar senare drogs hela aktieäventyret tillbaka.

Noteringen sköttes för övrigt av New York-baserade firman Meyers Pollock Roberts som aldrig tidigare hade tagit ett företag till börsen. Några år senare avslöjades det att Meyers Pollock Roberts hade kopplingar till maffian.

Idag är Wilt Chamberlain Restaurants förpassat till historieböckerna.


EAGLE COMPUTER

Om man kan skratta åt de problem som omgärdade Bats eller Vonage så är det här inte lika roligt. Men likväl ett fiasko. 1983 drogs hajpade datortillverkaren Eagle Computer tillbaka från börsen sedan dess vd Dennis Barnhart omkommit i en bilolycka med sin splitternya Ferrari under första handelsdagen. Tragedin, som inträffade bara något kvarter ifrån huvudkontoret i Kalifornien, var dock inte slutet för företaget i sig. Eagle Computer tog bara några månader senare ny sats mot börsen, men fick ge upp 1986 sedan konkurrensen blivit för stor.


NORMANDY AMERICA

Försäkringsbolaget från Omaha handlades bara en dag 1995 innan hela projektet avbröts och aktieköpen upphävdes. Det officiella skälet sades vara ett ogynnsamt klimat på börsmarknaderna, vilket på klarspråk betyder att aktien föll kraftigt från utgångspriset på 25 dollar. Ett år senare anklagades dess vd och ordförande Christopher Bagdasarian – som bara något år tidigare kallats för den näste Warren Buffett av Fortune Magazine och som gift sig med sin lärare från nionde ring – för konspiration, bedrägeri och mened.


KOZMO

Företagets affärsidé var att anlita tusentals personer, ge dem en moped eller cykel och se till att de ägnade sig åt hemleverans av filmer, mat, böcker, cd-skivor eller vad som helst annat man kunde tänka sig behöva. Kozmo, som bubblade till liv under nittiotalets it-hajp, skulle ta sig in på börsen i augusti 2000 men drog tillbaka sitt erbjudande rätt omedelbart samtidigt som man sparkade 40 anställda.

Företaget hade dessförinnan fått enorm uppmärksamhet i media, plockat in 280 miljoner dollar i kapital från bland annat Starbucks och Amazon och öst pengar på usel reklam i tv. Dess vd Gerry Burdo stod kvar som en rakryggad kapten vid sitt sjunkande skepp och menade att vändningen hela tiden bara var en leverans bort.

Kozmo föll när it-bubblan brast.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter