Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När det i november avslöjades att de amerikanska kongressledamöterna använde sig av insiderinformation för att bygga på sin förmögenhet blev det ett enormt ramaskri.

Det är också förståeligt.

Att politikerna, som har möjlighet att få en hel del värdefull information via sitt jobb, kan tälja guld på företag och branscher som de ska övervaka och eventuellt rädda är knappast något som höjer förtroendet för dem.

Och just här har de också ett problem.

Siffror från Real Clear Politics visar att hela 81,5 procent av invånarna misstycker med kongressens arbete.

Att politiker har dragit nytta av insiderinformation är tydligt. En av dem är republikanen Spencer Bachus som i sin roll som ordförande för House Financial Services Committee deltog på ett möte med finansministern Hank Paulson och centralbankschefen Ben Bernanke dagen efter att Lehman Brothers kollapsat. Därefter blankade han en rejäl bunt aktier för att några dagar senare, när raset var ett faktum, köpa tillbaka aktierna. Han utreds nu av Office of Congressional Ethics.

Andra som har pekats ut göra tvivelaktiga affärer är representanthusets republikanske talman John Boehner och den demokratiske ledaren Nancy Pelosi.

En tredje som har handlat mycket aktier under sin ämbetstid är den förre presidentkandidaten John Kerry, som bland annat äger en stor mängd aktier i Intel, General Electric, Cisco, Wells Fargo, AT&T och Microsoft. Här finns för övrigt en lista på de mest handlade aktierna när nyheten avslöjades.

I vad som kanske kan tolkas som ren självbevarelsedrift har kongressen nu slutligen klubbat igenom en lag som ska hindra dess ledamöter från att göra insiderklipp.

– Det är här ett första steg. Och under de kommande månaderna borde kongressen göra än mer för att kämpa mot pengarnas destruktiva inflytande över politiken och återvinna det förlorade förtroendet mellan Washington och det amerikanska folket, säger Barack Obama med anledning av den nya lagen.

Och ja, de kanske borde göra mer. Eller borde gjort mer rent utav.

Den version av lagen som har klubbats igenom med röstsiffrorna 96-3 är lite lösare i kanterna än vad som först föreslogs. Två punkter ströks från ursprungsförslaget. Den ena gäller att firmor eller personer som anlitas som politiska experter inte ska behöva registreras i några publika papper. Den andra punkten, och den viktigaste, handlar om att man inte ska skapa nya verktyg så åklagare lättare ska kunna driva fall om korruption bland offentligt valda.

Att behålla den sista punkten hade nog varit klädsamt. Kanske hade det också gjort något åt det amerikanska folkets hårda dom över kongressens arbete.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter