Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha lekt Bernie Madoff 2.0. fälldes Allen Stanford nyligen på 13 av totalt 14 punkter – däribland för bedrägeri, förhindrande av rättvisa och konspiration för pengatvätt. Totalt ska finansmannen, som nu riskerar hela 230 år i fängelse, ha svindlat bort hela 7,1 miljarder dollar.

Allen Stanford, som 2009 listades som den 205:e rikaste personen i USA, har förstås inte tänkt acceptera det straffet utan ytterligare fajt. Vem vill dras med slafsig mat, våldsbenägna grannar och galler när man har vant sig vid ett liv fyllt av jetflyg, yachter och cricket?

Allen Stanford anser sig helt enkelt vara värd en ny rättegång. Motiveringen tas bland annat i att han inte anser sig ha fått nog om tid för att ens förbereda sitt försvar. Allen Stanford greps annars 2009, har suttit inspärrad sedan dess och arbetat med samma advokat sedan oktober 2010 – tid man kanske kan tycka borde vara nog för att tackla ärendet.

Men motivering tas också i det sociala medieverktyget Twitter.

I det 71 sidor långa dokument som har lämnats in till domstolen i Houston framkommer det att Allen Stanford anser att hela rättegången förvandlades till en mediacirkus som resulterade att allmänheten dömde honom redan på förhand. När rättegången sedan inleddes tilläts reportrarna att twittra ut sina budskap, vilket ”med största sannolikhet nådde fram till jurymedlemmarna” som därmed kan ha påverkats.

Tas inte ärendet upp på nytt så kommer Allen Stanford att få sitt straff bestämt den 14 juni.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter