Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I samma stund som Greg Smith gick till angrepp mot sin arbetsgivare Goldman Sachs i ett sylvasst brev i New York Times förlorade han, förstås, också sitt jobb.

Och även om Greg Smith var en av tusentals olika mellanchefer så är det klart att hans text om hur bankens kultur och moral har urholkats har satt sina spår inne på såväl firman som på Wall Street. Och även här, förstås.

Men medan de stora diskussionerna har pågått så har Goldman Sachs också agerat för att se vad som egentligen stämmer och inte stämmer i det brev som Greg Smith formulerade samman. I det hävdar han bland annat att det gör honom ”sjuk att se hur okänsligt folk pratar om att lura sina kunder. Under de senaste tolv månaderna har jag märkt hur fem olika chefer refererar till sina kunder som muppar i interna mejl.”

Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, kanske är medskyldig även han. Vad vet vi? Men utåt sett tar han i alla fall ett litet krafttag och ger sig ut på muppjakt. Investmentbanken söker nu igenom alla interna mejlkonversationer i jakt på ordet mupp.

Det kan ju vara på sin plats här att förklara ordet ”muppet” också, som är det Greg Smith använder sig av. I USA syftar det framför allt på fiktiva figurer som Kermit, men i Storbritannien där Greg Smith jobbat under sistone används det som att förklara att någon är korkad.

Vilka åtgärder som väntar de anställda som använt sig av det numera förbjudna (?) ordet på Goldman Sachs är oklart.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter