Har moralen någon plats på Wall Street?

Greg Smiths rasande uppgörelse med arbetsgivaren Goldman Sachs har långt ifrån släppt greppet om Wall Street.

Diskussionerna om huruvida den numera arbetslösa Greg Smith har rätt eller inte när han menar att moralen har urholkats på finansbjässen och girigheten tagit över har vuxit till något hela finansvärlden nu måste stå till svars för.

Frågan som många ställer sig är därför också om moralen ens har en plats på Wall Street, eller om den ens existerar längre.

Alla är inte övertygade om just det sistnämnda.

New York Times har idag bjudit in till en större debatt i frågan. Så här resonerar exempelvis den tidigare arbetsmarknadsministern Robert Reich:

”Problemet är inte överdriven girighet. Tar du bort girigheten från Wall Street så har du bara asfalt kvar. Problemet handlar snarare om att vi har ett återkommande och stort övergrepp av makt och förtroende.”

Robert Reich är en av flera debattörer som menar att Wall Street under alla tider har tappat bort sin moraliska kompass. Den girighet som Greg Smith talar om är inte ny.

”Om han tror att han upplever något nytt så kan han inte sin historia. 1928 bildade Goldman Sachs and Company enheten Goldman Sachs Trading Corporation, som satsade på spekulation och lurade oskyldiga investerare. I den stora kraschen 1929 förlorade investerarna allt men Goldman behöll sina vidlyftiga avgifter.”

Yves Smith, bloggare på sajten NakedCapitalism, menar snarare att människan i grund och botten är för naiv för Wall Street. Det ligger inte i människans natur att misstänka att de som man har ett förhållande eller en koppling till ska lura dig. Att investerarna tror på Wall Streets integritet gör dem till ett enkla offer, skriver hon.

På University of California har bland annat psykologiprofessorn Dacher Keltner i flera omgångar granskat just vad som undergräver en människas moral. I de allra flesta fallen blev svaret just girighet. Men man har även lyckats visa att det är mer troligt att förmögna och framgångsrika människor i större utsträckning ljuger i förhandlingar och/eller använder sig av oetiska metoder i arbetet för att lyckas, däribland att lura klienterna på deras vinster.

Samtliga ovan har förstås en hel del poänger. Men frågan är komplex. Många menar att girigheten är A och O för att ens Wall Street ska fungera, att den måste finnas för att det ska vara framgångsrikt, att moralen kanske måste åsidosättas. I alla fall till en viss del.

Hur ser ni på saken? Finns moralen kvar i finansvärlden? Och hur viktigt är den och girigheten? Finns det 2012 en poäng i världens mest klassiska tal om att greed is good?

Visa kommentarer (53 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://staalmannen.blogspot.com/ Jens Staal

  Moral är ett slags spelregler som behövs för att en marknadsekonomi skall fungera. Det är typisk spelteori: om du inte kan lita på att din motpart skall välja ”samarbete” istället för ”luras” så är du mindre benägen att samarbeta med den motparten. De mest välmående ekonomierna är de där förtroendet för andra människor är högst och detta är i ett växelspel med en lång tradition av fungerande marknader. Moralens förfall är ett dåligt omen för marknadsekonomin om det innebär att färre vågar investera eller placera sina pengar.

 • Pingback: Har moralen någon plats på Wall Street? | nyheternadirekt

 • http://www.facebook.com/people/Mikael-Gideryd/1071788321 Mikael Gideryd

  Ja utan moral så blir det en girighet som förtär sej själv.  Då pengars värde bara blir en febertermometer på hur mycket man har snika åt sej och då politikers moral bestäms av den som betalar bäst .Då får vi den situation vi har idag. Ekonomi innebär så mycket mer än snabba vinster..En snabb vinst går att fixa enkelt ett tag .men sen tar det slut. Det svåra är att få en acceptabel vinst under lång tid. Men sånt förstår inte såna här människor som bara har en sak i huvudet.Atrt snabbt tjäna mer pmenger än dom nånsin kan göra av med. Det måste skötas ungefär som ett gammalt jordbruk..Man måste vårda jorden,gödsla för att sen kunna ha en jämn skörd under lång tid.  

 • Anonym

  Den har väl större tyngd på Wall Street än i Vita Huset för tillfället?
  Hur många miljoner sponsrade WS den nuvarande presidenten?

 • http://profile.yahoo.com/GJ25CLBIOW6UFTEBSAMDY2WHDE Stephan

  Girighet anses ju some bekant vara en dödssynd. Som ateist har jag inga religiösa invändningar. Girighet har dock visat sig vara moder till både egoism och också brist på empati. Väl utvecklad kan den mycket väl också leda till människoförakt och i värsta fall visa sig vara ett tecken på psykopati.

  Ärlighet varar längst, heter det ju också, även om det inte nödvändigtvis leder till miljarderna. All affärsverksamhet borde präglas av hederlighet och måttfullhet.

  • Anonym

   Varför tror du att psykopater är dom mest framgångsrika affärsmännen? Jo, just för att det är lönsamt att ha de attribut du beskriver, och agera därefter. Varför skulle då affärsverksamhet då präglas av hederlighet och måttfullhet? Det är knappast lönsamt.

   Jag tror att i gemen så har många missuppfattat ett aktiebolags uppgift, vilket är att inbringa så mycket pengar som möjligt till aktieägarna. Är det mest lönsamt att låta gamlingar dö i sina välvägda bajsblöjor, så är det bäst strategi. Är det mest lönsamt att utrota krig, svält och fattigdom, så är detta istället bäst strategi. Men kom ihåg att det är kall, rationell logik bakom framgångsrika företags beslut, och aldrig någon form av moral, samhällsansvar eller dylikt bjäfs.

  • Johnny

   ”All välfärd är baserad på bedrägeri.” Sun Tzu

 • Anonym

  Det fanns gatukök ( dvs snabbmat ) även då jag växte upp ( på 50-talet ). Inte en chans att jag skulle få något ”snabbt” på gatan genom min mor hur sugen eller hungrig jag än var. Det var snuskigt och slöseri. Det sitter i fortfarande även om jag som vuxen ibland faller för frestelsen även om väldigt sällan. Idag är denna inställning ganska ortodox. Det gäller inte bara snabbmat utan allt man kan köpa då ingivelse uppstår, istället för att avstå så stoppar man i sig, köper något eller berikar sig. Detta gäller naturligtvis hela samhället och beteendet på Wall Street mfl.

 • http://blog.pelotard.com Pelotard

  ”Girighet” kan komma i flera olika varianter. Wall Street skulle inte fungera utan att det fanns någon sorts vilja att göra vinst. Men det man kallar ”girighet”, till vardags, är när man fokuserar på att maximera den kortsiktiga vinsten på bekostnad av den långsiktiga – dvs vinstlystnaden har övergått i ett irrationellt beteende. ”Moral” som sådan behövs egentligen inte för att stävja detta, men tydliga spelregler – och när man bestämmer sig för vilka regler som ska gälla, måste man inse värdet av spelregler som gynnar långsiktighet. Den successiva avregleringen som skett med början på 80-talet har istället premierat just den irrationellt kortsiktiga vinstmaximeringen, och nu ser vi konsekvensen: ”på lång sikt” infaller nu, och madrassen börjar framstå som ett klokare investeringsalternativ än Wall Street.

 • Anonym

  Eftersom lika barn leka bäst och alla är giriga på Wall Street så kan knappast någon som jobbar där undgå att påverkas. Det är ju därför som alla rehabiliteringar understryker vikten av att byta ut vänner och umgänge som missbrukar när någon vill tillfriskna från ett missbruk. Om alla andra är giriga och ljuger i ens omgivning så blir finansvalparna påverkade. Det legitimerar den egna girigheten och lögnerna.

 • GGG

  Hur mycket skall behövas för att inse att den nyliberala ordningen leder ut i rännstenen och vidare ned i underjordens mörker. Affärsmän behöver nödvändigtvis ha moral. Det är inte deras uppgift. Men samhällets lagar skall upprätthållas och insyn skall påtvingas i betydligt större omfattning.

  • Anonym

   I programmet om korruption förra veckan så var 90-95 % av transaktioner för att påverka marknadskurserna. Med 3 kontrollorgan från olika länder så misslyckades kopiöst.

   ”Hur ser ni på saken? Finns moralen kvar i finansvärlden? Och hur viktigt är den och girigheten? Finns det 2012 en poäng i världens mest klassiska tal om att greed is good?”

   Den duktige tradern blev enligt historiens bucket shops utestängd. Så har jag hört sker än idag. De som är riktigt aktiva har svårt att hitta en seriös marketmaker där jag trots allt hört gott om IGmarkets system som enligt vad jag hört inte gör affärer på det här ohederliga sättet. 

   Jag har svårt att förstå dess uppståndelse – med det är väl för att det är kritik just mot GS i så fall. I övrigt har mannen levt med skyddsglasögon för det är ju som så att hemlig information tradas av t ex SEB senast hörde jag i affärer de var delaktiga..men tanke på hur många personer som får vetskap i samband med fusioner och uppköp är det inte konstigt att det inte är en perfekt marknad – det är alltid några med marknadsfördelar där GS är väl värst i branschen. Det är oetiskt, oetiskt och oetiskt. Alla brott som denne man borde känna till som skett internt i någon av dessa affärer hade varit riktigt smaskigt. I synnerhet om många nyttjat det privat och det är ju hela närstående kretsen som borde granska var gång av alla inblandande och inte bara de med insiderlistans officiella dokument. Det är ett hån!

   Greed is good om det nyttjas rätt. Jag är girig att jag vill ha så minimalt med material, så minimalt med spill, minimalt med onödiga transporter i mitt bygge! Det ses som girigt troligen men det är miljösmart!

 • Christian Andersson

  Nej det är inte alls frågan, det är den underkuvades fråga, helt fel frågeställning. Den verkliga frågan är: Har
  Wall Street någon plats på Moder Jord överhuvudtaget? Man kan göra ett tanke experiment: Företag Alfa och företag Omega skall gå samman till bolag NWO, svåra (moraliska, etiska) beslut måste tas om vilka som skall få behålla jobbet (livet) vid sammanslagningen, det som sker då är att en ny VD utses som anses var hårdförd och lämpad för omstruktureringen.  VD´n som utsågs är i själva verket en psykopat, beslut som är jobbiga ,besvärliga och tär på en FRISK EMPATISK MÄNNISKA tär inte alls på PSYKOPATEN.
  Wall Street är en abomination eftersom fel värderingar råder, mänsklighetens undergång?

 • Pingback: Hur kan girighet vara av godo? | Ekoteologi

 • Anonym

  Det handlar om att ha en incitamentsmodell som gynnar både kund, anställd och företag. Enkelt. Med dagens transparens kommer det snart bli standard om man ska överleva över tid. Känns hoppfullt!

 • Anonym

  Det handlar om att hitta en incitamentsmodell som gynnar både kund, anställd och företag. Borde inte vara då svårt? Bra trevligt när sådant här kommer till ytan. Leve good guys, äntligen kan msn verkligen konkurrera med ”good karma”.

 • Anonym

  Varför är det givet att tro att moral ska ha en plats på Wall Street när den generellt inte har det i övriga näringslivet? Att tro att alla aktörer på en marknad ska agera efter någon sorts inbyggd moralisk kompass är inget annat än naivt och historien har visat oss detta gång på gång. Det som fallerat på Wall Street är bristen av effektiva regleringar av verksamheten då de utarmats de sista decennierna som en konsekvens av en ultrakonservativ linje i amerikansk politik. Kapitalism fungerar bäst med regleringar som ser till så att situationer med obegränsat girighet inte kommer att tillåtas och med bra regelverk får man då en sund marknad.

  • http://www.facebook.com/people/Nils-Toren/100003585609237 Nils Toren

   Kapitalism fungerar när vänster och höger går i takt.

  • Johnny

   ”ultrakonservativ” är fel ord, ultraliberal är rätt ord. Hade man behållit och följt sitt gamla beprövade regelverk med god kontroll hade kraschen antagligen aldrig inträffat eller inte blivit lika stor och förödande.

   • Johnny

    Moral är att följa lagen.

    • Anonym

     Även i gaskammaren? Definierar du staten som Gud och att allt staten gör är det som är rätt att göra? Värsta Kim Il Sung-dyrkan liksom…

 • Anonym

  MEDELMÅTTORNAS NAKNA GIRIGHET

  Det här är ju inte den första, inte heller sista gången, när finansvärldens tvivelaktiga metoder exponeras.Några år sedan marknadsfördes buntade skräplån på AAA betäckningen samtidigt, som bankerna försökte desperat befria sig ifrån samma gifitiga lån. Idag är det aktier i börsen, vars index inflateras av lös likviditet. När manipulerande indexen stadigt stiger, hoppas bankerna att många blir bländade av skenbara uppgången och då kan bankerna äntligen  dumpa oönskade aktier till toppriser innan yxan ändå faller.
  Moralism och business är visst två skilda saker, men det är brottsligt när kunder avsiktlig vilseledas för bankernas egen vinning. Verksamheten är lika nyttig som en cancersvulst och det värsta är, att finansen tycks inte begripa sitt eget beroende från fungerande ekonomin utan fortsätter att förstöra avgrunden, som de själva också står på. Redan ett år sedan påpekade WSJ kärproblemet, rekryteringsunderlaget till dagens företagstopp. Det börjar från elitbusinesskolor, där företag raggar lämpliga personer, men inte begåvningar utan medelmåttor. Höga skolavgifter granterar att urvalet gynnar överklassens avkommna och de lättare delar på företagskulturens värderingar, vilket är viktigare än kunskaperna och på det här viset har man inavlat fram dagens egoistiska företagstoppar, vilkas lojalitet sträcker inte längre än till sig själva. Frukterna av det här självrykryterande systemet, som skapar kleptomaniska psykopater på löpande band kan inte mera döljas.
  Att dessa människor har fått så mycket makt utan ansvar är dagens största politiska problem.De lever i skyddade verkstäder och ser inte hur explosivt situationen i Europa har blivit, massungdomsarbetslösheten i söder, matbristen hos grekiska medelklassen, men lakeijornas lyxfest ändå fortsätter vid Louis XIVs slott även om datumet är redan den trettonde juli.

   

 • Anonym

  Att bankvärlden är girig och korrupt förvånar väl ingen. Frågan jag ställer mig – är inte dagens politiker precis likadana?

 • Anonym

  ”Moral”, det betyder väl självuppoffring. Att sitta och hoppas på att andra ska offra sig själva och sina enda liv på jorden för en, ja, det låter ju som in realistisk strategi, eller? När PK-packet använder ordet ”moral” så syftar de på förstörelse. Du är moralisk när du förstör för dig själv. Eller uppoffring som är en synonym för förstörelse. Min uppmaning till dig är att aldrig förstöra! Gör tvärtom och skapa istället.

  • Anonym

   Man behöver inte förstöra sig själv vid självuppoffring. Vad du menar är att man skall ge upp sin egen framgång till förmån för andras. Jag håller med om att allt annat än kapitalism, om än reglerad, är förkastligt i denna värld vi har funnit oss själva i, som består av människor med olika stort ego och förmåga. Är nu kapitalismens existensberättigande ett argument för att du skall kunna sova gott som girig kapitalist?

   • Anonym

    Girighet är vilja. Att välja att ge till andra, det är något man väljer att göra av girighet. Alternativet till girighet är att bli tvingad. Bara när man gör det man hatar att göra, så är man inte girig. Då lyder man någon annans vilja. Då är man oegennyttig. Jag hatar t.ex. att betala pengar till rika människor, t.ex. pension och a-kassa till miljonärer, utan att få ett dugg i utbyte. Jag lyder högst motvilligt därför att staten hotar överfalla mig och kasta mig i fängelse om jag inte lyder ordern att betala. Girigt hade jag hellre ökat mitt bistånd till föräldralösa barn i Afrika, men staten stjäl de pengarna av mig och ger bort dem som bidrag till rika människor som sjukskrivit sig för lite huvudvärk.

  • Anonym

   Svar nej, moral betyder inte självuppoffring. Därmed faller resten av detta mycket märkliga inlägg.

   • Anonym

    Jo, i massmediala sammanhang betyder moral alltid att förstöra för sig själv, att tvingas göra det man hatar att göra. Mest moralisk var Jesus Kristus, för han var Gud men lät sig ändå torteras till döds. Om du inte dödar dig själv, så är du inte moralisk. Att leva är syndigt. Hela grönrörelsen har ju detta som sitt tema, att mänskligt liv är ondska, att folkmängden måste ”minskas” (på ett eller annat sätt), att alla resurser tar slut hela tiden och domedagen är nära förestående. Religionen har aldrig varit starkare än den är idag. Många är offertroende ens utan att de vet om det själva!
    _
    Lite mer avancerat än massmedialt, kan man ju konstatera att moral är en subjektiv känsla och att moral därmed uteslutande KAN finnas i den mån som det finns fria individer. Moral är en egenskap hos det biologiska individuella organet hjärnan. Den kapitalistiska moralen lyder att det är fel att tvinga andra människor.

    • Anonym

     Den sista meningen är ju fullständigt verklighetsfrånvänd.

    • Anonym

     I ditt fall verkar ”kapitalist” betyda ”förvirrad”.

  • Anonym

    Enligt Wikipedia är Moral,

   En kvalitativ egenskap i en handling, ett beteende eller hos en person att följa de etiska normerna, att följa god sed. Det kan också betyda förståelsen inför vad som är rätt och fel.

   Vetenskaplig forskning inom bland annat spelteori visar också att när en person med framträdande egoistiska ideal går in i ett väl fungerande system baserat på ömsesidigt samarbete och förtroende, så slås systemet (samhället) obenvekligt snabbt sönder, och alla börjar bete sig egoistiskt. Vilket gör att majoriteten (alla) får det totalt sett mycket sämre.

   Läs gärna även om, ”Allmänningens dilemma”, som ursprungligen formulerades av Garrett Hardin i en berömd artikel i Science 1968. ”The Tragedy of the Commons”. Science 162 (3859): 1243–1248. 1968.

 • Anonym

  Känner en del folk i branschen. Det är inte helt ovanligt att de pratar om sina kunder som imbecilla och lättlurade får som de kan kasta på vad som helst i form av dåliga produkter eller tveksamma råd. Det är ungefär som på restaurang, när man vet vad som sker i köket är man lite varsam med vad man beställer för maträtter…

 • Anonym

   Ni kapitalist- moraler skriver strunt. När är det dags att sätta ner foten för det här. Är min undring, inte hundring!!

 • Anonym

  Jobbar själv inom Private Banking. Det finns moral kvar i finansvärlden. Problemet är bara att den med hög moral många gånger får smisk av chefen för att ”säljet” inte funkar då moralen säger att det är fel produkt till fel kund. Jag skriver produkt för det är vad allt handlar om. Vi snackar om att bygga långsiktiga relationer med kunderna men de är bara långsiktiga så länge kunden investerar i den produkt /finansiella instrument som plockats fram.

  Skräddarsydda lösninngar? Jo jag tackar. Skräddarsydda för vem? Kunden eller banken? Kunden kan ju inte vara helt nöjd med att dolda kostnader i t ex en aktieindexobligation kan vara upp till 7-8% med alla mellanhänder. Visst görs det mycket bra saker för kunderna av duktiga bankanställda men i kvartalsekonomi med styrkort för anställda som premierar intäkter först och främst så är man många gånger inte rådgivare utan helt enkelt en ”krängare”. ”Tell me how you are measured and I will tell you how you work”

 • Anonym

  Jobbar själv inom Private Banking. Det finns moral kvar i finansvärlden. Problemet är bara att den med hög moral många gånger får smisk av chefen för att ”säljet” inte funkar då moralen säger att det är fel produkt till fel kund. Jag skriver produkt för det är vad allt handlar om. Vi snackar om att bygga långsiktiga relationer med kunderna men de är bara långsiktiga så länge kunden investerar i den produkt /finansiella instrument som plockats fram.

  Skräddarsydda lösninngar? Jo jag tackar. Skräddarsydda för vem? Kunden eller banken? Kunden kan ju inte vara helt nöjd med att dolda kostnader i t ex en aktieindexobligation kan vara upp till 7-8% med alla mellanhänder. Visst görs det mycket bra saker för kunderna av duktiga bankanställda men i kvartalsekonomi med styrkort för anställda som premierar intäkter först och främst så är man många gånger inte rådgivare utan helt enkelt en ”krängare”. ”Tell me how you are measured and I will tell you how you work”

 • http://www.thebaldchemist.com The Baldchemist

  Varför stannar vid Wall Street? Goldman Sachs har sprid sin skit över hela världen! Under dem senaste fen åren har jag kartlagt GS ondska! Här läs:

  Goldman Sachs, SEO, Frauds & Corruption

  Well I don’t normally get round to writing about corruption, fraud
  and other big business scams but this one really needed it. After having
  hit Goldman Sachs Group Inc. with a civil fraud charge,The Security
  Exchange Commission, SEO (not Search Engine Optimisation) is
  investigating whether other mortgage deals arranged by some of Wall
  Street’s biggest firms have crossed the line into misleading investors.
  Perhaps Bernie Madoff was only the smoke screen?

  The Case For The Prosecution
  The SEC’s case against Goldman
  Sachs has exposed an open secret on Wall Street. As the housing market
  began to wobble a few years back, some big financial firms designed
  products aimed at allowing key clients, such as hedge funds, to bet on a
  sharp housing downturn.

  Among the firms that created mortgage deals that were doomed: Deutsche
  Bank AG, UBS AG and Merrill Lynch & Co., now owned by Bank of
  America Corp. Although at time of writing its not known what the SEC is
  investigating, but keep watching.

  Considered Mis-Representation
  Further cases hinge on whether
  the SEC sees what is considered mis-representation, and not just
  questions such as, whether a deal favoured one client over another. A
  critical part of the SEC’s case against Goldman Sachs is that they
  mis-led investors by not informing them of the role of hedge-fund
  investor John Paulson, (his bet against financial companies before the
  credit crisis which some have speculated earned his firm as much as $15
  billion) dubious of the housing boom, in selecting what went into the
  mortgage deal Goldman Sachs sold. Goldman said it fully disclosed the
  investments and wasn’t required to reveal the Paulson connection. It
  would seem that the Wall Street firm created credit derivative deals
  that were designed to fail.

  The Deals & The Fees
  The deals generated about $1 billion
  in total fees! Investors that bought them lost heavily. Private
  lawsuits, along with the SEC’s case against Goldman Sachs, are shedding
  light on how some of these mortgage deals were put together. Soured
  mortgage investments triggered the near-collapse of American
  International Group Inc., which had insured at least $1 billion of bond
  deals issued by Wall Street firms in 2005 that reflected hedge funds’
  input. As we all know, the taxpayer footed the bill for AIG’s rescue.

  Collateralised Debt Obligations
  Under heavy scrutiny are
  instruments called ”collateralised debt obligations”, CDO’s. These are
  typically instruments backed by bundles of mortgage bonds and other
  assets, including complex derivatives based on the bonds’ performance.
  During the housing boom, some hedge funds, doubting its staying power,
  worked with banks to create CDOs that would provide them with a way to
  bet against the mortgage market. Hedge funds often bought insurance-like
  contracts, called credit-default swaps, that would rise in value if the
  bonds, and subsequently the CDOs, weakened.

  Down Grading Mortgage Securities

  The Goldman Sachs structure at the center of the SEC complaint,
  credit-rating was downgraded 99% of the underlying mortgage securities
  by January 2008. Some CDOs, created by Deutsche Bank, Merrill and UBS
  also suffered downgrades to most of their assets early in 2008,
  according to reports.

  Deutsche Bank’s traders and bankers were aware of problems in the
  housing industry as early as September 2005, well before the market
  cracked, when a report was issued warning of pending losses in sub-prime
  loans. That report, issued after the analyst visited firms that service
  mortgages in California, said it would be ”sensible” to buy credit
  protection against mortgage-bond defaults.

  Credit Protection On Mortgage Bonds
  From 2005 through late
  2006, the U.S. securities arm of Deutsche Bank created several CDOs that
  sold credit protection on mortgage bonds. The firm’s hedge-fund clients
  then bet against them. Deutsche Bank facilitated the deals, earning
  huge fees, by selling credit-default swaps to the hedge funds and
  clients. To offset its risk, the bank itself bought swaps that would pay
  off if mortgages backing the CDOs weakened. Among the hedge-fund
  clients was one run by John Paulson, the investor the SEC says helped
  pick the assets for a Goldman CDO. His firm, Paulson & Co., which
  reaped billions on the mortgage meltdown, helped choose about 100
  mortgage assets for some of Deutsche Bank’s CDOs. Deutsche Bank used
  some but not all of his recommendations.

  Investors Not Informed
  Investors who bought slices of the
  CDOs weren’t explicitly told about the bets by the hedge funds, though
  they were shown a list of mortgage bonds on which swaps had been
  written, according to people familiar with the matter. The Deutsche Bank
  CDOs were called Static Residential CDOs (nicknamed ”START”). Those
  CDOs took bullish positions on mortgage bonds that hedge-fund clients
  bet against.
  Many mortgage bonds underlying the Deutsche START deals were downgraded
  by rating agencies and tumbled in value after loan defaults rose.
  Deutsche Bank’s hedge-fund clients profited when insurance on those
  bonds rose in value.

  Impending End Of Boom
  Some sophisticated traders and Wall
  Street firms were early to spot the impending end of the housing boom.
  In January 2007, a New York money manager, Tricadia Capital, told
  investors in a hedge fund it managed of ”serious cracks” beginning to
  appear. In a letter to investors reviewed by The Wall Street Journal, it
  said 2007 ”may well be the year in which the great structured credit
  trade unwinds with profound implications for markets around the world.
  The fund, was well positioned to benefit from break down in the credit
  markets. Another Tricadia unit, whose job was to manage CDOs, was
  working with banks, including UBS, to create new asset pools reliant on
  the housing market doing well. Tricadia had responsibility for selecting
  the mortgage assets.

  Bearish Bets
  A document for one $2.25 billion CDO, called
  ”TABS 2007-7,” underwritten by UBS, did warn that other funds managed by
  Tricadia, or its affiliates, might make bearish bets on the same
  assets, offering documents show. Less than a year after it was formed,
  the deal was liquidated, after the downgrade of most of its underlying
  assets. Losing investors included a bank in California and UBS itself
  while in 2007, the hedge fund Tricadia managed reaped strong gains.
  Tricadia issued a statement saying: ”we have always acted in the best
  interests of our clients and investors” and did not make negative bets
  on the same assets backing the TABS 2007-7 deal!

  UBS Knew Assets Were Souring
  Hedge fund Pursuit Partners LLP,
  which lost money on several UBS-underwritten CDOs, including TABS,
  alleges in an up and coming lawsuit against UBS, that UBS knew assets
  backing the CDOs were souring when it was pitching the deals in the
  summer of 2007. UBS has denied wrong doing, as it would.

  Short Term IOUs
  Among investors in Abacus, the Goldman Sachs
  transaction the SEC focused on, was an affiliate of IKB Deutsche
  Industriebank AG, which put in $150 million. The affiliate, Rhineland
  Funding Capital Corp., issued its own short-term IOUs to investors. Just
  months after Abacus closed, the investment by the IKB affiliate was
  almost worthless and couldn’t renew the maturing IOUs. Ultimately
  damaging U.S. towns and cities that had invested in debt sold by
  Rhineland.

  Merril Lynch Underwrites Norma
  Another hedge fund, Magnetar
  Capital worked in 2005 and 2006 with Merrill Lynch, Deutsche Bank and
  other firms to set up CDOs. One was a CDO called Norma, underwritten by
  Merrill Lynch. That deal, subject of a page one Wall Street Journal
  article in December 2007, was a $1.5 billion package of mortgage
  securities and credit-default swaps on sub-prime assets. Magnetar, a
  Merrill client, bought the riskiest slice of Norma and made bearish bets
  against slightly less risky layers of CDOs. Merrill Lynch picking the
  assets, showed they included swaps bets opposite to the negative wager
  Magnetar made. As losses increased, Magnetar profited.

  Rabobank Allege Merril Mis-Represented
  Rabobank, a Dutch
  bank, sued Merrill Lynch last year in a New York state court, alleging
  that they mis-represented the safety of Norma, which it called a dump
  for impaired subprime assets, structured with the help of Magnetar.
  Merrill denied wrong doing and has sought dismissal of the suit. On
  Friday, Rabobank asserted in court that Merrill and Magnetar effectively
  had engaged in the same type of fraudulent conduct the SEC accusing
  Goldman Sachs of. Merrill Lynch alleges it provided all information
  required by Rabobank in the Dutch bank’s decision to invest in the CDO.
  The spokesman added that Rabobank had access to information about the
  bonds underpinning the CDO, and disclosures were provided.

  Magnetar’s Investment
  A spokesman for Magnetar said that it
  hadn’t seen the court filing and that the original complaint made a
  variety of false and inaccurate statements about Magnetar and its
  investment in CDOs. Magnetar’s investments in CDOs were based on a
  statistical strategy and expressed no fundamental view on the direction
  of the market they allege.

  Well its all getting very interesting and just quietly I can’t wait for all the dirt. I’ll try to keep you up-dated.

  [ Back ]

   

 • http://www.thebaldchemist.com The Baldchemist

  Så ni tycker det är lämpligt att ta bort mitt inlägg? Welcome to Sweden eh? Land of free thought. Free speech. 

 • nilst2011

  Vilken j-vla moral ? Det har det aldrig funnits i den finansiella världen, varken förut eller nu. Den som påstår det ljuger.

 • Anonym

  Moral går inte sällan hand i hand med är en majoritets åsikter om rätt och fel, så vad händer om en majoritets åsikter förändras till det sämre?

  Om politikerna monterar ner välfärdssystemen får man ett system där allas kamp mot alla råder. I ett sådant system har moralen inte någon framtid.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=327500009 Errol Koolmeister

  Problemet handlar inte om girighet utan om att ha ett system som reglerar att man inte kan sälja något under andra förutsättningar än vad det egentligen är. Att sälja något som sedan visar sig vara något annat ska vara mycket högre upp på straffskalan. För om brottet att ljuga för en kund är en tillrättavisning så finns det inga incitament att inte göra det. Om det smakar mer än det kostar så varför göra det?

  Samhället kan välja att sätta ramverket för moralen och anpassa lagar och regler utifrån dessa eller utgå från att alla har en moral och tro på det goda i människan. Vi pratar om en hårddragning med utgångspunkt i begreppet det jag gör får konsekvenser, om jag tar risken måste jag vara beredd att ta utfallet bra eller dåligt.

  Kapitalism handlar inte enbart om att skörda frukterna när tiderna är bra utan också att utstå smällarna när tiderna är dåliga.

 • Anonym

  MEDELMÅTTORNAS NAKNA GIRIGHET

  Det här är ju inte den första, inte heller sista gången, när dessa metoder exponeras.Några år sedan marknadsfördes buntade skräplån på AAA betäckningen samtidigt, som bankerna försökte desperat befria sig ifrån samma gifitiga lån. Idag är  det aktier i börsen, vars index avsiktligt inflateras av lös likviditet. När manipulerade indexen stadigt stiger, är bankernas skyfte att dumpa oönskade aktier till toppriser till lättlurat folk innan yxan ändå faller.
  Moralism och business är visst två skilda saker, men det som nu pågår är helt enkelt historiens största och globala ekonomiska brott, där aktörerna avsiktligt uppger vilseledande information om marknaden och ekonomier medan döljer underliggande katastrofala siffror i maffiosospelet i tusenbiljonklass och mest skrämmande är att finansen själva tycks inte ens förstå att materiella verkligheten åndå sätter gränserna.
  Vilka slags hjärnor styr utvecklingen, det påpekade WSJ redan ett år sedan. Kärnfrågan är  rekryteringsunderlaget till företagstoppen. Det börjar från elitbusinesskolor, där företag raggar LÄMPLIGA PERSONLIGHETER, MEDELMÅTTOR, inte begåvningar, som vore benägna att frågasätta gällande värderingar i företagskulturen. Höga skolavgifter för sin del gynnar överklassens överrepresentation och det här folket redan från modersmjölken är mera anpassade till slutna sällskapet, där samhörigheten ändå styr över kunskaper och färdigheter. Så här har man nu mera än två decennier inavlat fram företagsvärldens trotjänare, vilkas lojalitet sträcker inte längre än till sig själva. Att dessa kleptomaniska psykopater har fått så mycket makt utan ansvar är dagens största ekonomiska och politiska problem. Människorna, som lever i elfenbenstornet är blinda till explosiva situationen i Europa, massungdomsarbetslösheten i söder, matbristen hos grekiska medelklassen. Eurobarometer berättar att 71% av europeerna tror inte lösning på krisen inom två år, men såsom vanligt samlar sig fin finans till lyxfesten vid Louis XVIs slott även om datumet är redan den trettonde juli.

   

 • Anonym

  MEDELMÅTTORNAS NAKNA GIRIGHET
  Det här är ju inte den första, inte heller sista gången, när dessa metoder
  exponeras.Några år sedan marknadsfördes buntade skräplån på AAA betäckningen samtidigt, som bankerna försökte desperat befria sig ifrån samma gifitiga lån. Idag är
  det aktier i börsen, vars index avsiktligt inflateras av lös likviditet. När manipulerade indexen stadigt stiger, är bankernas skyfte att dumpa oönskade aktier till toppriser till lättlurat folk innan yxan ändå faller.
  Moralism och business är visst två skilda saker, men det som nu pågår är helt enkelt historiens största och globala ekonomiska brott, där aktörerna avsktligt uppger vilseledande information om marknaden och ekonomier och försöker dölja underliggande katastrofala siffror i maffiosospelet i tusenbiljonklass och mest skrämmande är att finansen själva tycks inte ens förstå att materiella verkligheten sätter vissa gränser.
  Vilka slags hjärnor styr utvecklingen, det påpekade WSJ redan ett år sedan. Kärnfrågan är  rekryteringsunderlaget till företagstoppen. Det börjar från elitbusinesskolor, där företag raggar LÄMPLIGA PERSONLIGHETER, MEDELMÅTTOR, inte begåvningar, som vore benägna att frågasätta gällande värderingar i företagskulturen. Höga skolavgifter för sin del gynnar överklassens överrepresentation och det här folket redan från modersmjölken är mera anpassade till slutna sällskapet, där samhörigheten ändå styr över kunskaper och färdigheter.
  Så här har man nu mera än två decennier inavlat fram företagsvärldens trotjänare, vilkas lojalitet sträcker inte längre än till sig själva. Att dessa kleptomaniska psykopater har fått så mycket makt utan ansvar är dagens största ekonomiska och politiska problem.
  Människorna, som lever i elfenbenstornet är blinda till explosiva situationen i Europa, massungdomsarbetslösheten i söder, matbristen hos grekiska medelklassen. Eurobarometer berättar att 71% av europeerna tror inte lösning på krisen inom två år, men såsom vanligt samlar sig fin finans till lyxfesten vid Louis XVIs slott även om datumet är redan den trettonde juli.

   

 • Anonym

  Vill bara påpeka att Greg Smith arbetade i London och inte på Wallstreet. I England har man i alla stora företag en kultur där man pratar bakom ryggen om varandra, företrädesvis negativt. Folk är generellt för fega att prata direkt med folk. Jag tror att han revolterade lika mycket mot detta som Goldman & Sachs girighet.

 • http://profile.yahoo.com/LMU3IT7R2OEJSJ4VC4PLYCO2LU Erik

  Skilj mellan etik och moral. Om etik handlar om det goda samhället så handlar moral om att upprätthålla de traditionella värdena. På Wall Street är girigheten det traditionella grundvärdet. Finanskapitalismens moral är och kommer säkert alltid att vara motsatsen till samhällets etik. Det förhållandet sammanfattas i uttrycket ”Greed is good”. Frågan är om finanskapitalismen kan bidra till det goda samhället eller om den tvärt om enbart är en parasit som på lång sikt gör världen sämre för oss alla.

  • Anonym

   Erik! Har du ingen koll alls. Det är en lek med ord du håller på med. Det finns ingen skillnad på etik och moral. Så som det iaf gjorts de senaste 300 åren, inom etik/moral-diskussion, hålls dessa som synonymer. Men fortsätt du att sälja konserverad gröt!

 • http://profile.yahoo.com/LMU3IT7R2OEJSJ4VC4PLYCO2LU Erik

  Skilj mellan etik och moral. Om etik handlar om det goda samhället så handlar moral om att upprätthålla de traditionella värdena. På Wall Street är girigheten det traditionella grundvärdet. Finanskapitalismens moral är och kommer säkert alltid att vara motsatsen till samhällets etik. Det förhållandet sammanfattas i uttrycket ”Greed is good”. Frågan är om finanskapitalismen kan bidra till det goda samhället eller om den tvärt om enbart är en parasit som på lång sikt gör världen sämre för oss alla.

 • Anonym

  Doing good feels good.  Doesn’t it?  :)

  Overcoming greed with the science of happiness?  What do you think?

  Unhappy? Are you struggling, need a helping hand?

  Happiness, compassion and kindness help alleviate greed… human’s worst enemy.

  Happiness is the only sustainable way forward!

 • nilst2011

  Occupy¤ är tillbaka också i USA, trots att det sedan i fredags är förbjudet enligt en ny lag att protestera mot etablissemanget i USA. Obama skrev under lag HR 347. (sedan slutet av förra året klassificeras OCCUPY-rörelsen som terrorister)
  .
  http://youtu.be/I8QePJQK3V4

  • Anonym

   Hardly a sign on reach and seek out – to enable us to synergize,.. for a sustainable ”well-being” lifestyle where we all have to stay – if this is something people choose – On planet Earth.

 • Anonym

  Har moralen någon plats på Wall Street?
  Nej. Det är nåt inneboende i denna kultur, eller tom nåt nödvändigt för optimal snurr på ekonmin. Men jag beklagar verkligen att det är så här. De är som vikingar: skövlar, bärsärkar och bär med sig så mycket man kan och orkar. Ett ganska avskyvärt beteende faktiskt! Det enda man kan göra är att hålla efter dem ideligen.

 • Anonym

  Finns det NÅGON som VET vad som kommer att hända med börsen, räntor, valutor om en vecka, en månad, ett år…….? Nä, inte en kotte givetvis. Vad gör vi då på banken? Jo, vi sätter ihop en produkt med en bra uppsida (”36% om ett år så länge inte något av bolagen ABC har gått ner mer än X %”) men som, om marknaden går åt fel håll, kommer att ligga värdelös i portföljen under de närmaste fem åren till slutförfallodagen. Vi chansar lite helt enkelt. Är det omoraliskt att sälja den här produkten till kunden? Kanske, kanske inte. Det är här som ”Greed is good” kommer in. Det är ju inte bara banken som som är ”greedy” utan även kunden. Givetvis ser kunden 36% avkastning om ett år. Är det låg moral att sälaj produkten till kunden? Nix, inte om det är en investering som passar in i kundens risk- och investeringsprofil och kunden verkligen förstår vad det handlar om. Omoraliskt blir det i min värld när corporate finance, fixed income sales m fl tokringer hela dagarna för att få ut t ex ett obligationslån till så många kunder som möjligt. ”jamen det är väl klart att ni kan ta 20 millar och sätta dem på några kunder, vi måste ju få affären”. Jag säger det igen, moralen finns och behövs men åsidosätts givetvis för att ”man ska se bra ut”. Det går ut på att tjäna pengar, precis som i vilken verksamhet som helst, men de stora intäkterna skapas tack vare seriösa långsiktiga kundrelationer och det kan du bara bygga med hög integritet och hög moral. Eller……….?

 • Pingback: “Tar du bort girigheten från Wall Street så har du bara asfalt kvar” « Fritz the Cat

 • Pingback: cafelearn72

Taxi-vd:n: ”Uber har inget som vi inte har”

svarta pengar

Utskälld bransch kämpar mot allt sämre lönsamhet.

Fingerprint oroligt
att hemligheter läcks

Hoppas på sekretess i insiderutredningen.

Brottsmisstänkte vd:n avgår

Lämnade nyss styrelsen – men stannar inom bolaget.

Förvirring i Carnegie
– sex rådgivare kvar

Avhopp

Upprörda kunder kommer inte fram.

Allt fler venezuelaner byter till dollar

Landets ekonomi har världens högsta inflation.

Så mycket tjänar du
på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.