Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Greg Smiths rasande uppgörelse med arbetsgivaren Goldman Sachs har långt ifrån släppt greppet om Wall Street.

Diskussionerna om huruvida den numera arbetslösa Greg Smith har rätt eller inte när han menar att moralen har urholkats på finansbjässen och girigheten tagit över har vuxit till något hela finansvärlden nu måste stå till svars för.

Frågan som många ställer sig är därför också om moralen ens har en plats på Wall Street, eller om den ens existerar längre.

Alla är inte övertygade om just det sistnämnda.

New York Times har idag bjudit in till en större debatt i frågan. Så här resonerar exempelvis den tidigare arbetsmarknadsministern Robert Reich:

”Problemet är inte överdriven girighet. Tar du bort girigheten från Wall Street så har du bara asfalt kvar. Problemet handlar snarare om att vi har ett återkommande och stort övergrepp av makt och förtroende.”

Robert Reich är en av flera debattörer som menar att Wall Street under alla tider har tappat bort sin moraliska kompass. Den girighet som Greg Smith talar om är inte ny.

”Om han tror att han upplever något nytt så kan han inte sin historia. 1928 bildade Goldman Sachs and Company enheten Goldman Sachs Trading Corporation, som satsade på spekulation och lurade oskyldiga investerare. I den stora kraschen 1929 förlorade investerarna allt men Goldman behöll sina vidlyftiga avgifter.”

Yves Smith, bloggare på sajten NakedCapitalism, menar snarare att människan i grund och botten är för naiv för Wall Street. Det ligger inte i människans natur att misstänka att de som man har ett förhållande eller en koppling till ska lura dig. Att investerarna tror på Wall Streets integritet gör dem till ett enkla offer, skriver hon.

På University of California har bland annat psykologiprofessorn Dacher Keltner i flera omgångar granskat just vad som undergräver en människas moral. I de allra flesta fallen blev svaret just girighet. Men man har även lyckats visa att det är mer troligt att förmögna och framgångsrika människor i större utsträckning ljuger i förhandlingar och/eller använder sig av oetiska metoder i arbetet för att lyckas, däribland att lura klienterna på deras vinster.

Samtliga ovan har förstås en hel del poänger. Men frågan är komplex. Många menar att girigheten är A och O för att ens Wall Street ska fungera, att den måste finnas för att det ska vara framgångsrikt, att moralen kanske måste åsidosättas. I alla fall till en viss del.

Hur ser ni på saken? Finns moralen kvar i finansvärlden? Och hur viktigt är den och girigheten? Finns det 2012 en poäng i världens mest klassiska tal om att greed is good?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter