Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det finns aktier. Och så finns det Apple.

Idag har företaget för första gången krängts på börsen för över 600 dollar per aktie. It-jättens utveckling är makalös.

Spana bara in den här kurvan:

Hittills i år har aktien lyft med 50 procent. För bara en månad sedan passerade Apple för första gången gränsen om 500 dollar per styck. Och 2008, bara ett år efter att den första Iphone-modellen släpptes, såldes andelarna i företaget för 80 dollar.

Hur långt kan Apple fortsätta uppåt?

Analytiker pratar om att ett pris på 1000 dollar inte är så långt borta, men jag vet inte… låter det inte väldigt mycket trots de senaste årens styrka?

Man ska dock komma ihåg att Apple faktiskt har ett ganska lågt p/e-tal (price/earnings). Under de senaste fem åren har det i snitt legat på 22,6 – idag är det på 16,9. Som jämförelse kan sägas att Google har ett p/e-tal på 20,8.

Det nya aktiepriset ger i alla fall Apple ett börsvärde på över 550 miljarder dollar – den summa som många analytiker sade att bjässen egentligen var värt när man i början av månaden blev en av få aktörer att någonsin få ett börsvärde på över 500 miljarder dollar. Apple har dock ännu en bit kvar till börsens all time high på 604 miljarder dollar (Microsoft, 1999). Att det kommer att slås är väl ingen vild gissning…

Apples nya rekord kommer bara ett dygn innan företaget börjar kränga sin nya läsplatta, vilken väntas sälja i cirka 1 miljon exemplar under premiären. Totalt väntas Apple sälja 65,6 miljoner Ipad under året.

Så här ser det för övrigt ut när kreativa konsumenter fans väntar ut den nya läsplattan i Tokyo:

Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Fler bloggar