Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Han lurade investerarna att satsa otaliga miljarder i ett enormt luftslott och använde förmögenheten till att finansiera sitt eget lyxliv.

Handlar det om Bernie Madoff?

Nej. Låt mig presentera Allen Stanford.

Igår dömdes finansmannen – som innan han föll 2009 listades som USA:s 205:e rikaste person med en förmögenhet på 2,2 miljarder dollar – på 13 av totalt 14 punkter för att ha agerat Madoff 2.0. Bland punkterna han fälldes för syns bedrägeri, förhindrande av rättvisa och konspiration för pengatvätt.

Totalt har brottslingen svindlat bort hela 7,1 miljarder dollar, alltså närmare 50 miljarder kronor, genom sitt företag Stanford Financial Group. Ett överklagande är att vänta från mannen som inte visade någon som helst panik när domen lästes upp. Istället vände han sig om till sina familjemedlemmar och formade med läpparna orden ”It’s OK”.

Det kan man väl diskutera.

61-åringen riskerar nämligen hela 230 år i fängelse efter att ha använt pengarna till att finansiera ett lyxliv fyllt av jetflyg, yachter och välgörare till sporten cricket.

Allen Stanford greps 2009 och har sedan dess suttit inspärrad med hänvisning till den stora flyktrisk han utgjorde. Han har bland annat hamnat i slagsmål i fängelset, vilket enligt honom själv skadade honom så pass allvarligt att rättegången fick skjutas upp. I december 2011 konstaterade en domstol slutligen att han mådde bra nog för att ställas till svars inför en jury.

Just nu kämpas det för att få domaren att godkänna att de 300 miljoner dollar som finns på Allen Stanfords bankkonton ska frigöras. Dessutom sliter SEC med att lokalisera ytterligare hundratals miljoner dollar som försnillats. Men Allen Stanfords offer tycks dessvärre ha lite tröst att finna i ärendet. Många väntas att nästan gå helt lottlösa ur ärendet.

Domen är förstås en stor seger för den amerikanska finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC). Myndigheten har fått ta emot massiv kritik sedan man trots flera tips lyckades med konststycket att inte avslöja Bernie Madoffs storsvindleri. Han dömdes 2009 till fängelse i 150 år för att ha bluffat bort minst 17,3 miljarder dollar.

Foto: Nick De La Torre/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter