Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Apple är inte bara längre världens högst värderade företag.

Det tillhör numera också den lilla skara av sex amerikanska bolag som har passerat drömgränsen och värderats till över 500 miljarder dollar.

Om någon behöver förstå hur mycket pengar vi faktiskt talar om här så motsvarar 500 miljarder dollar ungefär 3400 miljarder kronor. Det är ganska exakt hela Sveriges BNP.

Senast ett amerikanskt företag rörde sig i de trakterna var i slutet av 2007 då Exxon Mobil – idag värderat till 411 miljarder dollar – under två korta perioder handlades över den något magiska gränsen.

Dessförinnan hade Cisco, Intel, General Electrics och Microsoft alla en eller flera gånger värderats över 500 miljarder dollar omkring millennieskiftet. Microsoft var under en endaste handelsdag till och med värderat till över 600 miljarder dollar. Idag ligger det på cirka 267 miljarder dollar, medan Cisco och Intel värderas till 100 miljarder dollar. General Electric däremot är värt cirka 200 miljarder dollar. Intressant graf på ämnet.

Skälet till att de bolagen lyfte som de gjorde var just it-bubblan. Men även om vissa hävdar – om det är sant eller inte tvistas det ännu om… – att vi återigen sitter mitt i en sådan bubbla så har det väldigt lite med Apples framfart att göra.

Det finns många förklaringar till att företaget går så pass bra; extremt trogna konsumenter, ett genialiskt pr-maskineri och en stilsäker design är bara tre av många. Men mer än något handlar börsrusningen om att Apple faktiskt levererar som väldigt få (om ens något?) företag i samma storlek.

Under det senaste kvartalet lyfte exempelvis vinsten med gigantiska 118 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare och landade på 13,1 miljarder dollar. Det är, för att använda ett milt uttryck, uppseendeväckande. Att företaget sedan har en rekordstor sparkassa, som får aktieägarna att drömma om utdelningar i år, gör knappast saken sämre.

Trots allt är dock inte företaget ens nära sin korrekta värdering. Det hävdar i alla fall 35 analytiker som har tillfrågats av Factset. Snarare bör företagets värde ligga på 552 miljarder dollar.

Intressant nog ska också sägas att Apples aktie faktiskt inte är särskilt dyr. I alla fall inte om an ser till p/e-talet, vilket alltså är pris/vinst. Idag handlas Apple för 542 dollar, vilket ger ett p/e-tal (price/earnings) på 15. Det är lägre än genomsnittet under de senaste fem åren, då p/e-talet har legat på 22,6.

Exempelvis har Google ett p/e-tal på 21. Facebook väntas ha skyhöga 100.

Fler bloggar