Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

– Idag lovar jag, att när jag har gjort mina första fyra år i Vita Huset, så ska budgetunderskottet som vi ärvde ha kapats med hälften.

Orden kom från Barack Obama för exakt tre år sedan. Visserligen har han ytterligare ett år till på sig… Men nä, den där halveringen har vi inte sett mycket av alls.

Snarare ser det ut så här:

Men visst. Gåvan från George W Bush till Barack Obama var en sönderslagen ekonomi där miljontals jobb hade försvunnit, de statliga utgifterna skenade och räddningspaketen väckte enorm ilska hos allmänheten som samtidigt sögs in i en boturbulens fylld av utmätningar och vräkningar. Att komma till rätta med de problemen har inte heller varit möjligt att göra i en handvändning, särskilt inte när exempelvis eurokrisen hämmar landet ytterligare.

Men oavsett vad så är det just budgetunderskottet som är ett av Barack Obamas största hinder – kanske det största – för att faktiskt bli omvald. Han har visserligen lagt en budget för 2013 som kommer att minska underskottet något, men det rör sig inte om några större förändringar.

Samtidigt ska man dock komma ihåg att republikanerna kanske inte är så mycket bättre de heller. Länge har de tävlat om att slå på Barack Obamas budgetarbete som ett barn på en piñata.

När det fristående Committee for a Responsible Federal Budget nu har gått igenom de ekonomiska planerna för de republikanska presidentkandidaterna visar det sig att merparten av dem nog borde låta slagträet vila.

Enligt deras uppgifter skulle nämligen Newt Gingrich – som ju faktiskt ännu inte är ute ur tävlingen, han satsar stort på Supertisdagen – spä på budgetunderskottet med 7 000 miljarder dollar under de kommande nio åren. Det är nästan dubbelt så mycket som om man bara satte staten på autopilot, resonerar Committee for a Responsible Federal Budget.

Santorums ekonomiska plan däremot skulle innebära att underskottet ökade med 4 500 miljarder dollar under samma period, medan Mitt Romneys ekonomiska plan ”enbart” skulle innebära en försämring med 250 miljarder dollar. Man ska dock komma ihåg att uträkningen kring Romney gjordes innan han lade fram sin skatteplan tidigare i veckan, vilken – oavsett vad han själv säger – nog bör spä på underskottet.

Den enda som faktiskt skulle kapa i underskottet är Ron Paul, skriver Committee for a Responsible Federal Budget. Totalt skulle han minska det med 2 200 miljarder dollar under nio års tid.

Saxat från rapporten från Committee for a Responsible Federal Budget:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter