Sanningen om budgetunderskottet

– Idag lovar jag, att när jag har gjort mina första fyra år i Vita Huset, så ska budgetunderskottet som vi ärvde ha kapats med hälften.

Orden kom från Barack Obama för exakt tre år sedan. Visserligen har han ytterligare ett år till på sig… Men nä, den där halveringen har vi inte sett mycket av alls.

Snarare ser det ut så här:

Men visst. Gåvan från George W Bush till Barack Obama var en sönderslagen ekonomi där miljontals jobb hade försvunnit, de statliga utgifterna skenade och räddningspaketen väckte enorm ilska hos allmänheten som samtidigt sögs in i en boturbulens fylld av utmätningar och vräkningar. Att komma till rätta med de problemen har inte heller varit möjligt att göra i en handvändning, särskilt inte när exempelvis eurokrisen hämmar landet ytterligare.

Men oavsett vad så är det just budgetunderskottet som är ett av Barack Obamas största hinder – kanske det största – för att faktiskt bli omvald. Han har visserligen lagt en budget för 2013 som kommer att minska underskottet något, men det rör sig inte om några större förändringar.

Samtidigt ska man dock komma ihåg att republikanerna kanske inte är så mycket bättre de heller. Länge har de tävlat om att slå på Barack Obamas budgetarbete som ett barn på en piñata.

När det fristående Committee for a Responsible Federal Budget nu har gått igenom de ekonomiska planerna för de republikanska presidentkandidaterna visar det sig att merparten av dem nog borde låta slagträet vila.

Enligt deras uppgifter skulle nämligen Newt Gingrich – som ju faktiskt ännu inte är ute ur tävlingen, han satsar stort på Supertisdagen – spä på budgetunderskottet med 7 000 miljarder dollar under de kommande nio åren. Det är nästan dubbelt så mycket som om man bara satte staten på autopilot, resonerar Committee for a Responsible Federal Budget.

Santorums ekonomiska plan däremot skulle innebära att underskottet ökade med 4 500 miljarder dollar under samma period, medan Mitt Romneys ekonomiska plan ”enbart” skulle innebära en försämring med 250 miljarder dollar. Man ska dock komma ihåg att uträkningen kring Romney gjordes innan han lade fram sin skatteplan tidigare i veckan, vilken – oavsett vad han själv säger – nog bör spä på underskottet.

Den enda som faktiskt skulle kapa i underskottet är Ron Paul, skriver Committee for a Responsible Federal Budget. Totalt skulle han minska det med 2 200 miljarder dollar under nio års tid.

Saxat från rapporten från Committee for a Responsible Federal Budget:

Visa kommentarer (121 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Bara Ron Paul kan fixa USA nu.

  • Anonym

   OK, är det så enkelt. Kanske han skulle skriva en bok om det istället och tjäna mer än att försöka vad alla andra försökt och gått på pumpen

  • Anonym

   Det handlar om att samarbeta med kongressen ocksa, dar Paul har varit under de senaste 24 aren. Under de aren har han tagit fram eller hjalpt till att ta fram 620 lagforslag. En enda har blivit lag, 619 har blivit nedrostade. Att ha en kandidat som ar sa extrem att han aldrig kommer att kunna samarbeta ar ett sakert recept for att lata situationen vara som den ar, utan nagra forandringar.

   • http://klimatsmart.blogspot.com/ OW

    Att rösta på Ron paul är lite som att rösta på Jultomten.

    • http://roland01.pip.verisignlabs.com/ Roland Larsson

     Kunde inte säga det bättre själv. Libertarianer tror på en grovt förenklad världsbild, något dom har gemensamt med t ex kommunister. Många som flörtar med sånt i sin ungdom växer upp och inser hur naivt det är. Vissa växer aldrig upp.

     • Anonym

      Lysande argument Roland libertarianer är folk som inte växer upp.
      Varför är det så fel att vilja leva i frihet?

     • http://roland01.pip.verisignlabs.com/ Roland Larsson

      Inget fel på det. Våra åsikter ligger kanske närmare än du tror. Men vilka friheter talar du om? Vem som helst kan slänga plattityder omkring sig och tro att det är något slags samhällsrecept. Vill du vara fri att köra i 200 km/h i bostadsområden? Att gräva ner landminor i din gräsmatta? Om du råkar ha ett par spänner med kvickssilver, friheten att dumpa det havet vid din sommarstuga? Bränna bildäck på din tomt?

      Kanske har vi olika uppfattningar om vad libertarianism är och din är något mildare. Men min uppfattning är att dom som tror på att avreglering av nästan allt leder till något slags utopi är nästan lika fånigt som dom som tror på att man kan eller bör reglera nästan allt. Och Paulklanen tillhör dom som vill avreglera i stort sett allt.

      Med mognad kommer insikten att allt inte är svart och vitt. Insikten att hur hela samhället bör eller kan styras inte kan beskrivas teoretiskt med några slagord eller klyschor. Eller ens i en skapligt lång bok.

     • Anonym

      Det är dumt att vi då har ett system som tvingar oss att delta i samma system när vi tänker så olika. Du har ju bara på att förlora att ingå i ett system med sådana som oss eftersom att vi är så pass omogna, så då borde vi vara överens om att göra Sverige till en fri stat där alla parter kan göra fria val. Där du och dina likformiga kan leva ert samhällsskick och jag med mina.

      Däremot intressant är att det är ni som kämpar för att det inte ska bli så. Varför? Vi var ju omogna? varför inte låta oss göra våra egna ”dumma val”? Svaret kanske är den att vi är så pass mycket bättre än er, att ni är rädda att förlora det tvång ni har över oss?

     • Anonym

       Blir liberala partiet nästa val.

     • http://roland01.pip.verisignlabs.com/ Roland Larsson

      Ditt svar illustrerar precis vad jag talar om. Du gav en superenkel tes om hur det kan fungera. Låt oss göra hela Sverige till en fri stat nu. Låt oss som vill ha det på ett visst sätt bo någonstans och ni andra kan bo någon annanstans. Simsalabim!

      Eftersom jag antar att vi har demokrati i din fria stat så har vi val. Hur blir det om majoriteten i varje distrikt vill ha vissa miljölagar, vissa arbetsskyddslagar, hastighetsbegränsningar, lagar mot insider trading? Vart ska de mest dogmatiska libertarianerna ta vägen då? Ska dom erövra en bit av landet med våld och kasta ut resten?

      Det finns kanske en liten chans att genom något slags politisk diffusion ditt drömsamhälle uppstår någonstans. Men jag tvivlar på det om bara ett fåtal procent tänker så, och om majoriteten inte vill ha det så kommer dom att se till att det inte blir så.

      Välkommen till verkligheten.

     • Anonym

      ”Förenklat” och ”extremt”, det kan du skylla matematiken för också. Avfärdar du matte av de anledningarna?

      Komplexitet är ett av huvudargumenten för oreglerad kapitalism. Marknaden är den enda organisationsform som kan hantera komplexitet och dynamik. Se hur sånt som elektronik och mjukvara spontant uppstått på oreglerade marknader, medan staten inte ens klarar av att standardisera skolbetyg!

     • http://roland01.pip.verisignlabs.com/ Roland Larsson

      Vad har matematik med det hela att göra?

      Oreglerad kapitalism *har aldrig funnits*, så hur du kan hitta ett huvudargument för det är ytterst gåtfullt.

      ”Marknaden” är igen en av dom där klyschorna som en del älskar att häva ur sig. Precis som ”folket”. Du har inte ens givit någon definition på vad begreppen ”marknad”, ”dynamik” eller ”komplexitet” innebär exakt, så hur du kan påstå att bara ”marknaden” klarar av dom är också ytterst gåtfullt.

      Jag håller fullständigt med om att företag kan och i dagens läge bör syssla med detaljhandel, sälja mjukvara etc, och att det inte finns något större behov för t ex staten att göra det. Men vissa dogmatiker envisas med att ”staten” inte kan göra nåt rätt och drar upp något exempel. Exempel på dumheter och misslyckanden kan alltid hittas, liksom exempel på nåt som gjordes bra. Det du använder för att läsa detta, internet, uppstod tack vare att den amerikanska miltären ville ha ett nätverk. Sist jag kollade så var militären en del av den amerikanska staten.

      Och för att spräcka din bubbla en gång till så kan jag ju informera om att mjukvara knappast uppstod spontant eller via privata företag, oreglerade eller icke. ENIAC i USA byggdes för att den amerikanska armén skulle kunna beräkna projektilbanor bättre. Liknande maskiner i Storbrittanien och Tyskland byggdes för deras underrättelsetjänster eller militärer.

     • Anonym

      Marknad är frånvaron av tvång.
      Oreglerad kapitalism råder i alla sammanhang där nånting av värde skapas. Som på många arbetsplatser och i de flesta familjerelationer samt vänner emellan. Överallt där ingen människa utsetts för tvång av andra människor, råder oreglerad kapitalism. Det är så den definieras (googla ”negativa rättigheter”).
      Statlighet är våld (per definition!) och våld förstör och förstörelse leder till fattigdom.
      Detta har ingenting med ”dogmatik” att göra. Det har ingenting med ”ideologi” att göra. Det handlar bara om att förstå hur verkligheten fungerar. Eller som socialister, fascister, konservativa, teokrater och annat våldshetsande etatist-drägg, förneka verkligheten och dra sig tillbaka till en fantasivärld.

      Försvaret har varit extremt ödeläggande för USA:s ekonomi. För Sovjetsdel blev det egna försvaret statens egen kollaps. Och nu håller försvaret på att ruinera USA fullständigt också. Utan den enorma ödeläggelse som amerikanska försvaret orsakat så skulle internet ha etablerats årtionden tidigare.

      Du förstår, somliga dagdrömmare fantiserar rosenrött om att generaler och byråkrater och ministrar går till jobbet och säger till sig själva: ”Idag ska jag göra nåt som är bra för landet!” I själva verket är de giriga psykopater som tar till allt statsvåld de kan för att roffa åt sig, och hånskrattar åt såna som dig som försvarar deras plundrande med de allra mest korkade lögner, som att ”Utan staten hade vi inte haft internet”.

     • Anonym

      Är viljan att vara fri kommunism nu??

     • http://roland01.pip.verisignlabs.com/ Roland Larsson

      Och hur kom du till att jag antydde det? En person som är det minsta läskunnig kan helt klart se att det jag antyder är att vad båda grupperna har gemensamt är naivitet. En naivitet som man förknippar med omogenhet eller helt enkelt en ovilja att sluta att tro på fabler. För fablerna är ju så vackra.

    • Anonym

      Kan du utveckla det du skriver mer?

   • Anonym

    Ännu en mutkolv utan principer i politiken möjliggör ingen förbättring, tvärtom. Det har vi ju extremt tydliga bevis på. Ron Paul är alternativet.

    Som president är han överbefälhavare och gör vad han vill med militären utan kongressens inblandning. Och många tidigare presidenters beslut har fattats som executive orders och de kan han också egenhändigt återkalla. Sen kan ju demokraternas uttalade vilja att skära ned på utrikespolitik kombineras med republikanernas uttalade vilja att skära ned på inrikespolitik. I USA är politiker inte immuna mot väljaropinionen, de har majoritetsvalkretsar. Och de är inte kända för att stå fast vid något, så allt är förhandlingsbart.

  • Johnny

   Tyvärr har du rätt. Ron Paul är enda ärliga politikern som inte är köpt av etablissemanget. Så är det i USA idag. Vad göra? Revolution?

 • Karl

  Så det är bevisat och klarlagt; Ron Paul for President!

  • Anonym

   Om han leve fram till presidentvalet ja…

   • Anonym

    Den senaste presidenten som prata om frihet var JFK.

 • Anonym

  En president måste göra något bra utifrån de omständigheter man leder landet. Obama lovade förändring men har (som väntat) inte uppfyllt sina löften (t.ex.att stänga Guantanamo efter ett år trots att demokraterna hade egen majoritet i senat och representanthus i två år), utan ett – att driva en politik som gått ut på att spendera stora summor på olika reformer. Den största svagheten hos honom är att han under lång tid skyllt sina misslyckanden på företrädaren President Bush (minns aldrig att han skyllde sina beslut på någon annan). Republikanernas kandidater verkar inte heller ha kompetensen. Tragiskt att detta får fortgå….

 • nilst2011
 • Anonym

  Hoppas Rep. vinner – så får USA gå i putten ännu snabbare!
  Så alla Obamahatare får som de vill & slutar gnälla – alla nöjda!
  /S

 • Anonym

  Har Obama lyckats med något han lovade? Knappast! Besvikna måste väl alla svenska Obamakramare vara. Politiska löften måste tas för vad de är. Till varje pris gäller det att bli vald. Vilket ursäktar lögn och förbannad dikt.

  • Anonym

   Det beror på hur väl man följde valet. Jag visste att det skulle bli så här då han förespråkade Bushs politik. Mer statliga interventioner, högre skatter, mer lån, större offentlig sektor etc.

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Den enda av republikanerna som verkar ha något i huvudet är Ron Paul

  Resten vill bara den ”mest blodtörstige”

  Egentligen borde världen utanför USA kunna lägga in veto mot deras kandidater. Så mycket som USA petar överallt i världen så kan en felaktig kandidat sänka hela klotet (jmfr GW Bush).

  Och så vill ju ingen ha det

  • Anonym

    Iran, som har hotat att utplana Israel flertalet ganger under de senaste aren, haller pa att skaffa karnvapen. Ron Paul ar den enda kandidat som tycker att det ar okey, vilket ar ytterligare ett exempel pa varfor han aldrig kommer att bli vald.

  • http://klimatsmart.blogspot.com/ OW

   Du verkar ju väldigt smart, Ron paul är en tvättäkta
   idiot. Hans förslag är helt orealistiska och skulle försätta USA i en kraftig recessionsspiral
   under hela mandatperioden.

   Artikeln är gravt missvisande, Romney skulle enligt
   siffrorna ovan minskat skulden till 86% av BNP. Vilket är det relevanta måttet.

   • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

    Tror nog att Ron har mer i knoppen än de andra. Hans inställning till Fed och finansystemet är ”uppfriskande”

    • Anonym

     Jag är säker på att du tycker det. 

     • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

      Ja, det var därför jag skrev den kommentaren :-)

     • Anonym

      Nej, det är inte en åsikt han har. Det är ett tvångsbeteende att repetera det som ens TV-apparat har sagt till en att man ska repetera. Det finns inga tankar, åsikter eller överhuvudtaget någon medveten hjärnverksamhet bakom zombiernas papegojande.

    • http://klimatsmart.blogspot.com/ OW

     Extremt naiv och skrämmande okunnig. Lite som Jehovas som inte ”tror” på blodtansfusion.

     • http://twitter.com/Collisch Col

      Kan du förklara för oss ”okunniga” med vad du sitter inne på för kunskap som vi inte intagit?

     • http://twitter.com/Collisch Col

      Kan du förklara för oss okunniga vad för kunskap vi missat som du intagit?

     • Anonym

       OW kan du utveckla det du skriver för oss dumma som inte förstår.

  • Anonym

   Obama och Mitt Romney har samma huvud sponsor Goldman Sachs.
   Varför vill ett företag spendera miljontals dollar av sina egna pengar på en president kandidat?

   • Anonym

    För att båda vill höja skatterna, och det kommer behövas en förvaltare. Tänk dig i bankens position där de helt plötsligt får 310 miljoner kunder som tvingas genom staten att förvalta sina pengar genom din bank.

 • Anonym

  Du pratar om budgetunderskott, men visar diagram och presenterar Republikanska siffror som visar statskuld. Lovade Obama att minska statsskulden eller budgetunderskottet till halften? Han missar nog bade det ena och det andra, men det kan ju trots allt vara kul att veta

 • Anonym

  Nä, det går uppenbarligen inte att skriva i Sverige att OBAMA LÅNAT UPP ABSOLUT MERPARTEN AV ALLA PENGARNA. Det är utifrån den här situationen, inte den 2008 – som ändå var oändligt mycket bättre än den är idag – som de republikanska kandidaterna har att agera. Hur får man balans på det av Obama-administrationen skapade situationen? För om GW Bush var så dålig, varför fortsatte då Obama att låna upp alla dessa pengar till offentlig konsumtion som inte åstadkommit särskilt mycket annat än att komplicera allting? Varför gjorde man inget åt situationen, som man sa att man skulle? Och viktigast av allt:

  Vad är det med er, är Obama så helig att ni inte kan se elefanten – eller snarare åsnan – i rummet? Hur länge skall den här charaden fortsätta?

 • Anonym

  Ron Paul är uppe i en extrem smutskastning just nu. Han får praktiskt taget ingen publicitet när det pratas politik i tv. Antagligen rör det sig om mycket röstfusk dessutom för siffrorna stämmer inte överens. Ron har den enda vettiga planen att komma på grön kvist, men han kommer aldrig tillåtas bli president tyvärr.

 • Anonym

  Det ropades på åtgärder för att sätta igång tillväxten. Kina hängdes ut som den stora boven. Med tillväxt i ekonomin skulle det sedan bli lättare att åtgärda skuldbördan. Bred politisk enighet därom, däremot inte om hur. Att republikanerna i Kongressen nu till sist gick med på fortsatta bidragsutbetalningar till arbetslösa och fortsatt låga skatter för medelklassen torde väl bero på att de ville desarmera den frågan i det kommande presidentvalet. Landet är mycket mer splittrat än vad Sverige någonsin varit i ekonomisk politik.  Många arbetsgivare erbjuder inga försäkringar och ytterst låga löner. 8-10 dollar i timmen är inte ovanligt. För de många som hankar sig fram på låga löner finns det inte utrymme att höja skatterna. Vem ska betala? Risken är stor att allt fler hamnar utanför ”systemet” och att det är dessa som får betala priset i form av slopade ekonomiska omfördelningar, men kan ens en republikan gå så långt som att slopa matkuponger för 50 miljoner amerikaner? 

  • Anonym

   Dom som ska betala är dom som sitter på pengarna. Inte dom som tjänar 8-10 dollar i timmen.

 • http://www.facebook.com/people/Hannelore-Winkler/100001633622111 Hannelore Winkler

  Obama har så mycket att göra på hemma marknaden, men han verka inte kunna bemästra det. Då griper han efter halmstrået och kritisera EU, har åsikter om EU´s krishantering. Mr. President, leave us alone,  take care of Your one problems, You have a lot to do in the USA.

  • http://www.facebook.com/edward.baral Edward Baral

   This seems to be a bit thoughtless comment.  It doesn’t take a genius to note a magnanimous fiasco ,also known as EU rescue plan. Actually, the Obama government turned out to be very helpful to cash strapped EU,when the situation was very bad.
   A high number of added jobs in the US along with -still slow- growth of the economy speaks it clear language.
   We live -for the better or worse – in a global economy,dear and temperamental Hannelore.   
   ed

 • Anonym

  Skenande budgetunderskott är ett Orwellskt uttryck  som inte ens gynnar oss välbeställda. Dagens nationalekonomiska sanningar är passe´. Det blandekonomiska konceptet är nu i antågande av den enkla anledningen att det är enda sättet att öka efterfrågan och därmed tillväxten i ekonomin. Vad är tillväxt? Det är att bygga landet att öka investeringarna.
  Konservatism är lika med att allt ska vara som det alltid har varit vilket är en mardröm för modern tecknologi. Arbetslöshet är ett slöseri med resurser. Kan låta som en floskel men om man betänker att Europa ska byggas ihop till ett USE (United States of Europe)  USE betyder använda, visst är det en härlig coinsidence. Konkurens på lika vilkor betyder att många produkter som tillverkats av slavar aldrig skulle producerats eftersom de skulle ha blivit för dyra , ingen skulle ha köpt. Konkurens på lika villkor skulle vara miljövänligt

 • Anonym

  Att bygga länders ekonomi på lån från privata långivare är så korkat att ord saknas. Ett system som skapats av smarta människor som utgår ifrån  att ländernas befolkningar och politiker består av idioter. Ett förslag är att vi betalar våra fordringsägare och flyttar tillbaka till de grottor vi en gång kom ifrån. Den dag fordringsägarna får tillbaka alla sin pengar så förlorar pengarna sitt värde. Spelet Monopol är en mycket bra illustration. Pengar är inte målet de är medlen, drivkraften att produktutveckla tillvaron för oss alla. Grindade bostadsområden är ett mått på misslyckande.

 • http://pulse.yahoo.com/_YFW2QUWLGJYCHQVKX3HKGOUHXU Sven

  Fördelat på varje medborgare så är skulden ca. 25 000$ .  Men hellre talar man käften ur led och kastar pajer korsr och tvärs, än visar beslutsamhet , höjer skatten och börjar samla in underskottet från medborgarna.

  Inget annan medicin verkar hjälpa.

  • Anonym

   Kontrollerade lite snabbt siffrorna, och om jag uppfattat korrekt så ser det ut enligt nedan,

   Total utestående skuld, 2012-02-23 =>> 15,435,694,556,033.29 (US Treasury)

   Invånare USA, 2012-02-25 =>> 313,077,614 (US Census Bureau)

   Vilket blir om jag räknat riktigt, ~49 000 USD/individ, motsvarande ~323 000 SEK/Individ med dagens växelkurs (6,55 SEK/USD)

   • http://pulse.yahoo.com/_YFW2QUWLGJYCHQVKX3HKGOUHXU Sven

     Tack.

    Jag hittade siffrorna på Wikipedia men de var tydligen gravt inaktuella, eller så är inte artikeln uppdaterat på länge. Alternativet är att statsskulden VERKLIGEN skenar iväg bara på några år. :-=

    • Anonym

     Absolut, bara trevligt att kunna hjälpa till!

     Ja, skulden har stigit kraftigt. Men det är nog också helt i linje med vad man kan förvänta.

     Reinhart and Rogoff, visade i en mycket uppmärksammad artikel som publicerades 2008, att den offentliga skulden i medeltal (historiskt) stiger med 86% efter en sådan finansiell krasch som USA gick igenom.

    • Anonym

     Problemet är att ni inte tar hänsyn till totala skulder och vart dessa går. Jag själv har försökt ta reda på det, men det är svårt.

     Exempelvis så gjorde Clinton och Bush fullständigt idiotiska reformer (likt många svenska) där staten tar ansvaret. Tex genom Finnie Mae och Freddie Mac så gav man ut lån utan täckning som garanterades av staten, och helt plötsligt så hade man skapat en marknad utan risk (då staten täckte dig) och pengarna sprang från industrierna (där det fortfarande fanns risk) till bostäder. De privata skulderna skenade, och industrin förlorade pengar till investeringar vilket gjorde att kineserna kom ikapp. (Denna politik har fortfarande inte förändrats)

     Här har du ett påstående till totala skulder i USA med siffror jag även har sett på andra ställen.
     http://usdebtclock.org/ 

     Här gör Peter Schiff en föreläsning om problemet i USA, innan krisen, och med facit i hand så vet vi nu att det antagligen stämde mycket väl.
     http://www.youtube.com/watch?v=jj8rMwdQf6k&list=FLTpQklimoJCj4prcL1sjjuA&index=1&feature=plpp_video 

 • Anonym

  Nagon vill bli vald en andra gang och vad gor man inte, en turbo keynes pa bekostnad av framtida generationer.

 • Anonym

  USA kommer aldrig ur sin låneekonomi, Sverige har också en låneekonomi så länge vi har en statskuld, alla länder kör med underskott av någon orsak som jag inte vet

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Och i Sverige tar man in fler folk än det finns jobb åt

  Hur är det hållbart i längden? För visionen dumpa löner är så starka?

 • Anonym

  Underskott är egentligen inte en så hård nöt att knäcka. Sluta spendera. Så enkelt är det. Precis som en privatperson som är skuldsatt och måste sluta spendera så måste den federala regeringen SLUTA SPENDERA. Montera ner välfärdsstaten.

  Under tiden fortsätter Obama att föra över tillgångar från befolkningen till sina homeboys på Wall Street. Romney, Gingrich och Santorum är av samma skrot och korn.

  Lösningen? Ron Paul.

  • Anonym

   ”Precis som en privatperson som är skuldsatt och måste sluta spendera så
   måste den federala regeringen SLUTA SPENDERA. Montera ner
   välfärdsstaten.”

   Det känns nog lite naivt. En normal privatperson i Sverige kan nog ofta dra ner ganska mycket på sin konsumtionen, och fortsätta leva och må bra. Vad som däremot skiljer mot en stat, är att när staten drar ner i sina välfärdssystem, så lider och dör människor i andra ändan.

   Det kanske känns avlägset och enkelt att sitta och skriva så här framför en dator, MEN, i verkligheten, när ”samhällskontraktet” sträcks tillräckligt långt, så riskerar det att slitas sönder, och när det gör det, så kan i längden respekten för staten och statliga institutioner och mellan invånarna själva försvinna, vilket riskerar att skicka in en nation in i en destruktiv spiral av korruption, våld, egoism, nepotism och slutligen anarki.

   I USA var man både vetenskapligt och från officiellt håll verkligt bekymrade under den senaste nedgången 2008, vilket gjorde närmare 40-50 miljoner amerikaner dagligen beroende av ”food stamps”

   Att skulden skulle vara en enkel match, är nog också lite av en eufemism,

   Skulden just nu är (om jag räknat rätt) ~49 000 USD/individ, motsvarande ~323
   000 SEK/Individ med dagens växelkurs (6,55 SEK/USD

   Men USA har troligen betydligt bättre förutsättningar än många andra att lösa sina problem, om man bara fokuserar och bestämmer sig, problemet är nog mera låsningen i det politiska systemet.

   • Anonym

    ”Vad som däremot skiljer mot en stat, är att när staten drar ner i sina välfärdssystem, så lider och dör människor i andra ändan.”

    Om det inte fanns en statlig överhet som beslutade åt mig vad jag ska göra med mitt liv så kommer människor att dö? Kan du utveckla det resonemanget lite?

    ”när ”samhällskontraktet” sträcks tillräckligt långt, så riskerar det att slitas sönder, och när det gör det, så kan i längden respekten för staten och statliga institutioner”

    Och det negativa i den meningen är vad då?

    ”slutligen anarki.”

    Ja tack.

    ”I USA var man både vetenskapligt och från officiellt håll verkligt bekymrade under den senaste nedgången 2008, vilket gjorde närmare 40-50 miljoner amerikaner dagligen beroende av ”food stamps””

    En direkt konsekvens av att den federala regeringen sedan 70-talet aktiv överfört tillgångar från befolkningen till bankerna med hjälp av sitt våldsmonopol.

    • Anonym

     ”Om det inte fanns en statlig överhet som beslutade åt mig vad jag ska göra med mitt liv så kommer människor att dö? Kan du utveckla det resonemanget lite?”

     ”Och det negativa i den meningen är vad då?”

     ”slutligen anarki.”

     ”Ja tack.”

     Jag vet inte om du läst Steven Pinkers senaste bok, The Better Angels of Our Nature, om inte, så skulle jag rekommendera att du gör det.

     Jag är kanske lite gammalmodig, men jag tycker våld, död och mänskligt lidande är något vi ska försöka undvika, inte något som vi aktivt ska försöka sträva mot?

     När, eller om det moderna samhällets normer och regler faller sönder, så riskerar vi så mycket mera, som vi nog inte i dagligt tal ens reflekterar över.

     Vem skulle idag vilja att medelåldern återgår till 45år, eller att kanske vart fjärde barn skulle dö innan det hinner fylla 10, eller att kanske var 10:e kvinna dör i samband med förlossning (vilket tex är fallet i Afghanistan idag).

     Hela skillnaden mot vår verklighet, är en direkt konsekvens av modern sjukvård och läkarvård, som inte skulle existerat utan ett stabilt socialt samhälle och starka överstatliga drivkrafter för finansiering, organisering och styrning över de senaste 150 åren.

     OM jag kommer ihåg siffrorna rätt, så har, och finansierar till exempel ”över”staten, runt 80% av kostnaderna för utvecklingen av till exempel nya läkemedel.

     Det samma gäller vaccintillverkningen, som knappt är lönsam annars, MEN, som är en av de absolut viktigaste orsakerna till vår låga barnadödlighet.

     Så jag är lite fundersam och beklämd av ditt inlägg.

     • Anonym

      Din övertro på statsvåld som skapande kraft, är häpnadsväckande! Skulle det inte ha funnits sjukvård utan statlighet??? Vilket otroligt påstående! Du är ju fanatiskt religiös. Kom ut ur bunkern och ta en titt på verkligheten istället. Det är fria människor som skapar. Se de branscher som är minst reglerade (elektronik, mjukvara, flyg, kläder, möbler) hur billigt det är och hur kvaliten hela tiden förbättras. Jämför med de mest reglerade branscherna (el, banker, järnvägar, bostäder, vård, skola) och se vilken brist, stigande priser och försämrad kvalitet det råder! Sambandet är UNDANSTAGSLÖST! Det krävs hårdför verklighetsförnekelse för att undvika detta väldigt uppenbara faktum runt omkring oss till vardags.

     • Anonym

      ”Din övertro på statsvåld som skapande kraft, är häpnadsväckande!”

      Då tror jag nog du (tacksamt nog) fått leva (hittills) ett väldigt skyddat och ombonat liv, om du använder ett begrepp som ”våld” för att beskriva verkligheten i Sverige idag.

      Sverige har definitivt många väldigt stora och fruktansvärt allvarliga problem, som nog tyvärr i slutändan kommer ge upphov till ett omfattande mänskligt lidande.

      Jag är personligen mycket pessimistisk.

      Se gärna vad jag tidigare skrivit i frågan.

      MEN, att hänge sig åt sådana väldigt kategoriska, och svepande uttalanden tror jag inte hjälper, även om man är väldigt upprörd.

      Verkligheten är mera komplex, och det måste man också ta hänsyn till.

      Allt staten gör är inte dåligt, och när det gäller allmän sjukvård, allmän gratis skola för alla, m.m. så är, och har staten varit absolut nödvändig för att vi idag har det samhälle som vi har idag..

      Det finns till exempel idag nästan inte något land i hela världen som INTE, har, eller försöker ge hela sin befolkning en grundläggande gratis skolgång till exempel.

      Verkligt ”Statsvåld” finns det tyvärr allt för många exempel på, både i nutid och genom historien, och det är ett allt för allvarligt ord för att vi ska slarva med användningen av det.

   • http://www.facebook.com/gabriel.hogstrom Gabriel Högström

    Din argumentation bygger dock på att USA inte har några utgifter som inte kan tas bort utan att de påverkar den allmänna välfärden, vilket är felaktigt.

    • Anonym

     Ah, men nu skrev ArgaApan specifikt, att man skulle

     ”…Montera ner välfärdsstaten.”

     Vilket för mig känns mindre logiskt. USA har dock som du säger mycket annat man faktiskt KAN skära ned väldiga summor på, som till exempel försvaret…

     Ett paradoxalt faktum är ju också att den ”privata” vården i USA, är oerhört mycket dyrare än motsvarande vård i många av de officiellt finansierade allmänna systemen i Europa.

     Något som ju ställer mycket argumentation på huvudet :)

   • Anonym

    Hahaha! Vilket nonsens!
    Nästan inga statliga utbetalningar går till någon fattig. I Sverige kostar socialbidrag 0,3% av BNP (1/333:del), medan skattetrycket ligger på ca 45-50% av BNP. Så gott som inga andra offentliga utbetalningar är behovsprövade. Arbetslösa miljonärer får statlig a-kassa, sjukpenning, pension m.m. som komplement till sina kapitalinkomster. De flesta offentliga utgifter går till människor som inte alls hotas av någon fattigdom och till upphandlingar av företag som tjänar gott om pengar på statens klumpiga regler för offentlig upphandling.

    Det är skatterna som gör människor fattiga. En stor del av de fattigas små socialbidrag går tillbaka till staten som konsumtionsskatter, åsså rövar staten bort deras köpkraft i form av inflation.

    • Anonym

     Jag måste tvärr säga att jag blir lite förvirrad av dina svar…

     ”Hahaha! Vilket nonsens! Nästan inga statliga utbetalningar går till någon fattig”

     SÅ vill du antyda att de runt 50 miljoner amerikaner som ansåg sig tvingade att be om ”food stamps” för att överleva, egentligen i många fall är rika och välbärgade?

     Att de kanske 50 miljoner amerikaner som inte har råd med privat sjukförsäkring, eller får en sådan via sitt arbete, är miljonärer?

     Jag häpnar nog lite inför ett sådant påstående.

     Artikeln berörde USA skuldbörda, och mina svar berörde situationen i USA, vilket ju gör resten av ditt inlägg helt irrelevant…

     Det du gör, kallas på ett fint språk för sophism, och inkluderar tekniker som ”straw men arguments”, men i korthet kan beskrivas som retoriska grepp för att förvrida verkligheten, vända bevisbördor, eller försök att kidnappa en diskussion för egna syften, snarare än intresse för sanningen och verkligheten.

     Skillnaderna mellan Sverige och USA är väldigt stora, och USAs sociala skyddsnät är mycket annorlunda jämfört med Sveriges.

     Vilket gör hela din argumentation i stort sett helt irrelevant.

     För övrigt ligger USA skattetryck som andel av BNP närmare 25-30%

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Och när ska vi få veta sanningen om massindringen?

   Period 2008 – 2012

  1. 129 av 8000 nya invandrare fick jobb

  2. 105.000 nya anhöriginvandrare

  3. 41.000 gästarbetare

  3. 30.000 asylsökande per år

  Är det meningen bara vissa invandrargrupper ska få jobb andra inte?

 • Anonym

  2009 års budget hade ett underskott på USD 1400 miljarder. Enligt prognoser från US Office of Management and Budget kommer budgetunderskottet 2013 vara USD 901 miljarder. Det ser alltså ut som att Obama kommer att misslyckas med att infria sitt löfte med USD 200 miljarder.

  Men det blir ju rätt missvisande att då visa diagram som visar statsskuld (som ju kommer att öka tills underskottet övergår i överskott) och på så sätt påskina att även budgetunderskotten skenat.

 • Anonym

  Obama ar sjalv inne pa en farlig linje, 

  Han gor mycket for att fa ner arbetslosheten, fran  QE2 (trycka nya pengar), stora infrasturktur investeringar och andra satsningar i klasisk keynsiansk snitt. Vilket inte har gatt sa bra fram tills dags datum (aven om det den sisita manden verkar ha skapts nagot fler jobb). 

  Om dessa satsningar forsatter och om ekonomi inte vander sa ar inne pa ett farligt spar.

  Om inte amerikansk ekonomi vander till en kraftig tillvaxt fas (som inte genereras av statliga underskott) samt att det poltiska dodlagget fortsatter sa kan USA komma in i en i en greekland fas. 

  Obligations markanden kan FRAN EN DAG till den andra vanda usas federala obligationer ryggen och da har vi en riktig ekonomisk KRIS, Och det ar under obamas ledning som usa skulder har hamnat i denna ohallbara siuationen och det verkar inte finns nagon trovardig plan for att vanda denna utveckling.

  Sjalv tror jag att den liberala republikanen  (som forsoker spela konservativ) Mitt Romney (Ron Paul skulle ocksa kunan fixa detta men jag tror tyvarr inte att han kommer att vinna GOP nominering) ar den  som ar bast lampad for att fixa detta jatte problem for USAs ekonomi. Detta galler endast om han far kongressen med sig, sa det poltiska dodlaget bryts.

  • Johan Retsler

   Problemet i USA och i Sverige är detsamma. Ökning av penningmängden som stimulans, innebär att göra de fattiga ännu fattigare och få de mer välbeställda att sätta sprätt på de fattigas besparingar och ersättningar. Dels är det oetiskt gjort, dels spelar det ingen roll om det är den fattige eller den rike som spenderar pengar.

   Det parti som står på de fattigas sida i Sverige är väl Vänsterpartiet. S är inte att lita på. De har redan förstått att det är självmord att vrida tillbaka jobbskatteavdraget, och Waidelich flörtade tidigare med den hårt belånade svenska medelklassen. Då man är ”kommunist” om man röstar på Vänsterpartiet så har V sin historia emot sig.

   Jag vill lägga till att V tror på inflation de också de tomtarna. Så vem står för rättvisa och vem står för att fattiga i Sverige ska få behålla det lilla som de har och medelklassen att börja betala tillbaka?

   • Anonym

    Nej, inflation påverkar alla. Kanske vissa institutioner förutom staten kan dra nytta av inflationen, men de är marginella. Många stora företag kan handla i andra valutor (och på så sätt försöka skydda sig mot inflationen), men jag vet inte hur långt detta sträcker sig och vad det innebär.

    För mig som småföretagare så kan det bli en katastrof. Mina besparingar på banken ”försvinner”, min verksamhet börjar helt plötsligt redovisa en massa vinst (vinstskatten ökar), mina investeringar i värdepapper minskar i värde och andras fakturor minskar i värde etc. Det kan bli så pass jävligt att jag inte kan fortsätta driva mitt företag för det är omöjligt att hålla koll på inkomster och utgifter med inflationen för man har lite koll på vilket värde som egentligen gäller. 

    Det återstår att se, men jag kan inte tänka mig att någon, förutom staten (och kanske någon bank), vill se inflation.

 • Anonym

  Varför fortsätter Sverige vattna ut sin välfärd för att bekosta en allt dyrare invandring som inte ger samhället något tillbaks utan bara fler samhällsproblem.

 • Anonym

  Olyckliga ord, och ett olyckligt citat, från en president som idag helst inte vill bli påminnd om att han sagt just detta han sagt. Men man säger så mycket för att få bli vald.
  POTUS Obama kom till makten för att han sade att han kunde trolla, och vända utvecklingen, inte för att han var svart. (vilket visserligen var ett trendbrott, men ingen politisk plattform) Utvecklingen har inte vänt. Han kunde inte trolla. Han har missat initiativet. Och vad kommer han bli ihågkommen för?

  • http://www.facebook.com/people/Keivan-Hamidian/621296429 Keivan Hamidian

    Jag skulle vara jävligt nöjd om jag blev ihågkommen som USA:s första svarta president.

   • Anonym

    vilken merit

   • Anonym

    Men det räcker inte! HE HAS NOT DELIVERED. Han blev vald för att han skulle trolla, vända utvecklingen, få det omöjliga till stånd.
    Han skulle få örnarnas landet USA att flyga. Än så länge har det kraxat lite, som en hes kråka.  Det räcker inte!
    Och likt alla politiker så lovade och lovade han. Och han har åstakommit vad? Att han är svart och har fått fredspris,… Det räcker inte.
    Besvikelsen är dubbelt  total i USA; bland den luttrade medelklassen, som är van att bli bestulen och lurad. Och bland den fattiga svarta underklassen – lurade de pckså, det blev inte bättre.
    Det räcker inte.
    Ingen skall vara  nöjd med deta.

    • Anonym

     Problemet är ju att Obama tidigt blev en ”lame duck” och har därför knappast kunnat genomföra något av det han tänkte! När han märkte detta så började han i stället föra en mer traditionell politik som amerikanska presidenter har nämnligen att försöka starta konflikter utomlands m.m! Att USA med nuvarande styrelseskick dessutom inte går att styra förutom när det gäller vansinnig utrikespolitik gör ju inte saken bättre….USA borde omedelbart skaffa sig en demokrati värd namnet men de som verkligen styr i USA ( lobbyister inom rustningsindustrin och de superrika) är ju inte intresserade av detta. Det behövs verkligen en amerikansk vår också inte bara arabisk….

     • Anonym

      Den Arabiska våren – är väl verkligen inte vad vi önskar någon, namnet var ju en journalistisk groda på något man övertolkade och hade alltför stora förhopppningar på. Liksom Obama.
      Håller inte med dig då du vädar att Obama är en lame duck , det definieras lite annorlunda än du tror: a President is considered a ”lame duck” not only if he has been defeated for re-election, or after his successor has been elected, but also whenever he cannot be, or is known not to be, a candidate for reelection. Du menar väl att Obama har misslyckats med att föra sin politik – att styra upp budgetunderskottet och återta USA ledarskap i välden?  Jo totalt inkompetent på detta område, men USA har kapaciteten att välja en bättre president och återta sin 1.a plats

  • Anonym

   Jag tror ocksa att  Obama kom till makten för att han sade att han kunde trolla (vilket manga verkat ha kopt), sMen sedan kommer medias karleks forklaring till honom, denna karlekshistoria mellan media och obama har nog myckat att gora med hans hudfarg. 

   Jag tror att detta ar huvud forklaringen till varfor vi har en  person med valdigt lite exekutiv erfarenhet  som flyttade in i vita huset den 20 januari 2009. 

 • Anonym

  Olyckliga ord, och ett olyckligt citat, från en president som idag helst inte vill bli påminnd om att han sagt just detta han sagt. Men man säger så mycket för att få bli vald.
  POTUS Obama kom till makten för att han sade att han kunde trolla, och vända utvecklingen, inte för att han var svart. (vilket visserligen var ett trendbrott, men ingen politisk plattform) Utvecklingen har inte vänt. Han kunde inte trolla. Han har missat initiativet. Och vad kommer han bli ihågkommen för?

 • Anonym

  Vad jag förstår är en stor del av statsskulden mellan statliga institutioner och inhemsk, den del som är utländsk, är kanske $7T (mindre än hälften)

  Men USA klarar sig bra utan alla andra länder, även vad gäller olja.

  Ett land som kan tillverka allt själva och har egen valuta, kan när som helst betala utlandsskulden genom att trycka pengar, 60% av alla dollar finns utanför USA som ett ränte och amorteringsfritt lån.

  Skulle dollarn falla med 50% (finns risk för det) så skulle Europa och Kina drabbas avsevärt hårdare än USA.

  Sjukvårdsreform vore enkel, om inte demokrater nästan alla är advokater och republikaner inte förstår att sjukvård kan vara dyr.

  Tillåt sjukhus att ge skadestånd på svensk nivå, de som inte gillar det för betala för dagens sjukvård.

  Med två sorters skadeståndsnivåer, fick medborgarna se vad dagens sjuka system kostar.

  För 22år sedan pratade jag med en amerikansk kirurg, han fick då betala $100.000/år i försäkringspremie.

  Vad är viktigast, advokater och försäkringsbolag, eller medborgare? 

  • Johan Retsler

   Du vet väl att ”trycka pengar” drabbar arbetslösa, som inte får se höjda ersättningar, ungdomar, som ser sina besparingar sjunka i värde, pensionärer , som inte heller ser höjda ersättningar med flera grupper av människor som inte kan gapa efter mer i samband med varje lönerörelse. Så ”trycka pengar”, alltså ställa till med inflation, är helt meningslöst om drabbade av inflation samtidigt kompenseras för den.

   USA:s skuld inhemsk? Kina har en hel del fordringar på USA. Dessa kan gå förlorade. Det spelar mindre roll eftersom fabrikerna redan har transporterats bort just till Kina. 

   • Anonym

    Jag bara visar att USA hittills har tryckt pengar efter först Vietnamkriget, så ”war in Gulf” och Afghanistan.

    Skillnaden mellan USA och alla andra länder är att de inte behöver importera någonting (med lite regeländringar för kärnkraft GenIV och oljeutvinning).

    Med ett så stort land som kan tillverka allt till ett konkurrenskraftigt pris, så kan de sänka värdet på sin valuta relativt alla andra utan att fattiga blir fattigare i USA.

    Enklast vore kanske annars att avsluta dumma krig och minska försvarsutgifterna, men USA tycks som om landet drivs av krig, inte en tioårsperiod sedan inbördeskriget har USA haft fred.

    Alla som lever på att exportera till USA kommer däremot få problem, men vi får väl skylla oss själva?

    Det är kul att jämföra USA med EU, med avseende dynamik => insikt om att Västeuropas storhet troligen är över.

    • Anonym

     Ja problemet är att dynamiken i USA har ett ofantligt pris i form av rovdrift på människor…i Väst-europa så accepterar vi inte att över 50 miljoner människor inte har ordentliga bostäder och lever på svältlöner! Det gör man USA utan några som helst problem. Visst blir ekonomin dynamisk då man har horder med billig arbetskraft att ta till vid en konjunkturförbättring! USA:s verkliga problem är att man exporterat bort sin industri till utlandet så din tes att man inte behöver importen är tagen helt ur luften! Det skulle behövas fullständigt enorma investeringar till att bygga upp industrikapaciteten igen och det är pengar som USA inte har och inte kommer att ha inom överskådlig framtid! Sen att made in USA inte borgar för den kvalitet man som medelklass-amerikan är van vid som köper europeiska och japanska produkter är också en hämsko. Men visst om man accepterar att sänka sin standard ordentligt och slutar med sin vansinniga utrikespolitik så kan nog skutan vändas! Frågan är om man i USA egentligen är medveten om vilka svårigheter som komma skall? Tror inte det….politikerna i USA med sina glättade budskap begriper nog inte själv heller!

     • Anonym

      Än värre tror jag det blir i Europa då ursprungsbefolkningen vägrar försörja 50 miljoner från MENA som inte vill eller kan bidra.

      betänk att redan idag är 40%av ursprungskulturerna med lägst begåvning hopplöst utanför den framtida arbetsmarknaden. 

      Robotiseringen kommer göra att snart 3/4 av ursprungskulturerna kommer misslyckas med att bidra, hur blir det då med analfabeter från Somalia och andra länder, som inte bara har ett religiöst och intellektuellt handikapp, utan även kulturellt och etniskt?

      Ett hållbart system, då bara 5% av mänskligheten kan försörja sig på lönearbete behövs och det funderar jag på.

    • Bengt Cyniker

     USA 
     Exports: US$994.7 billion 
     Imports: US$1.445 trillion Det är 50% högre import än export. Ett enormt handelsunderskott. Bara oljan står för 8,2% av deras totala import, dvs 118 miljarder dollar. Kanske kunde de vara mera importoberoende, men då måste amerikanska företag stanna i landet. Som nu är ges de skatterabatt för att flytta ut. Obama vill ju ändra på det, men det har hitintills blockerats av de amerikaälskande republikanerna. Om USA bara gick tillbaka till 1996 års skattesatser skulle deras budgetunderskott vara borta och statsskulden skulle kunna betalas tillbaka på 10-15 år. Men ingen vill betala så….

     • Anonym

      USA skulle på fem år kunna bli av med hela oljeinporten.

      Ny teknik har sänkt gaspriset med hälften och det är ett bra drivmedel.
      Underjordisk förgasning av kol kan tillverka syntetiska petroleumsersättningsprodukter motsvarande ett oljepris på$30/fat (är du intresserad så länkar jag på min  blogg).

      Efter oljeolyckan 1969 utanför Kalifornien vill få starta ny utvinning även på land där, det är sjukt, ty bara under Monteray finns enorma oljekällor 4000m under marken och utanför kusten kunde de med den modernaste norska tekniken utvinna flera ggr Texas i många hundra år.

      North Dakota utvinner nu 550.000 fat/dygn och ökar med maximal takt, 2008 tog det i snitt 65dagar från rigguppställning till produktion, redan i slutet av 2010 var snittiden 26dygn, före 2020 kommer North Dakota utvinna som Libyen före kriget.

      North Dakota är en droppe av USAs fossila tillgångar.

      Även vad gäller små modulära reaktorer GenIV som växlar mellan produktion av drivmedel och elekticitet skulle USA kunna slå ut hela omvärlden på fem år.

      USA drivs av krig och konkurrens, varför inte satsa på ekonomi driven av teknikutveckling, i stället för militära slag?

 • Anonym

  skojaren Obama. VAD har han gjort under senaste 3 åren? Lagt på det dubbla till nära 16 biljoner. Han har inte det blekaste om vad han säger. År inte det uppenbart att han är en perfekt empty suit? De andra kandidater (reps) är ju fyra av ungefär samma. Paul the Saint? Hur kan människor tro på den österrikiska skolans fanatiker? Det blir Obama 2012 som kommer att leda världen till krig. Blir det nån av reps så blir det ännu snabbare.

 • Anonym

  En viktig sak glömmer artikelförfattaren: korruptionen…! Detta illustreras väl av storspekulantens W Buffetts närhet till Obama.

  Så förutom all valfläsk Obama öser ut till sina väljare, gynnas också vissa miljardärer kraftigt, för att de skall ha råd att stödja hans valkampanj…

 • Anonym

  Efter att mött amerikaner i 36 stater, på en lång genomresa med hundratals hemmamiddagar och långa debatter, så inbillar jag mig att USA blir bättre av motstånd,

  Då ansåg jag att amerikaner var obildade och amerikansk industri på stenåldersnivå.
  Det fanns och finns vissa undantag som driver hela kalaset.

  Numer vet jag att det även finns bildade amerikaner…………..

  Det som slog mig var hur viktigt fighting spirit är.

  USA med en ledare som kan peka med hela handen, mot den ljusnande framtiden (som JFK då han hade sitt tal om resan till månen):
  -Vi valde att resa till månen, inte för att det är enkelt, men för att det är svårt.
  Kommer troligen än en gång leda världsutvecklingen.

  Jag känner numer många amerikaner och vet att många projekt kan revolutionera mänskligheten om de lyckas eller vinner politiskt stöd.

  Se bara alla småskaliga fusionsenergisystem och inte minst LFTR.

  Yes citizen of USA you can!

  • Anonym

   40% av amerikanerna har en högskoleutbildning jämfört med Sverige som ligger på 30%. EU-snittet är 25%. USA ligger nog väldigt nära Sverige hur duktiga eleverna är på matte och läsförståelse i grundskolan. Svenskar generellt är väldigt lågutbildade då grundskolan i sig är väldigt obildande, precis som i USA.

   Men inget av detta spelar någon större roll, då det är politiken som håller landet tillbaka. EU och USA koncentrera sig för mycket på att bli ”tjänsteländer”, samt att politikernas valfläsk säljer landets framtid. Hade de endast fått tillbaka sina grundligga rättigheter så tror jag de hade kommit tillbaka på nolltid.

 • Anonym

  Jag säger såhär.. Med Obama vet vi vad vi får.. De där andra psykopaterna (förutom Ron Paul som är som en surrealistisk vettig röst i rösta-på-mig-svammlet) kan bli förödande för jorden och nystarten i världspolitiken.. Obama.. 4 more years..

  • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

   Hoppas Du inte far rosta….

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Om  Obama inte var sa anti exploatering av olja inom USA, och lat olja komma in fran Kanada , sa skulle USA inom  relativt kort tid kunna exportera mer olja an vi gor nu, vi skulle kunna bli sjalvforsorjande. Obama tror enbart pa algier, sol , vind etc. tyvarr ”not ready for prime time”

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Dom 50 miljoner manniskor ar Obamas  valjar bas. Vad vore  Demokratiska partiet utan en underklass.

  • http://twitter.com/TheNordicLink Hans Sandberg

   Så om du vill krossa demokraterna borde du bygga ut välfärdssystemet så att underklassen försvinner… vå är vi överens!

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Mosty of them get free cellphones, talk about poor…..

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Jag vagar pasta att USA har battre (hittills) sjukvard an Sverige, utan ”statens hjap”. Vi har den basta overlevnads statistik av brost cancer i varlden t.ex. De ar inte nodvandigt att  ‘Staten alltid vet bast” . Titta bara i Chavez Venezuela….

  • http://twitter.com/TheNordicLink Hans Sandberg

   Sjukvården i USA är jättebra om man bara kan få tillgång till den. Jag och många andra har väldigt bra sjukvård, men så finns det nära 50 miljoner som inte är lika lyckligt lottade. Dagens vårdsystem i USA är som en schweizerost med alldeles för många hål och dessutom är slöseriet monumentalt. Många ”övervårdas” med en massa onödiga procedurer medan 10.000-tals andra dör av brist på vård. 

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Skyll inte Bush for Fanny och Freddie Mac, det var under Clintons tid som banker  tvingades ge lan till ”minoritets befolkningen” aven om de inte hade resurser.,  Fanny och Freddie (statligt understodd) stod for garanti. Dar borjade historien, som inga journalister  vill skriva  om. Det ar Demokratiska partiet har statt emot alla forsok( Bush forsokte under sin tid)  att avveckla el. overse Freddie oc fanny. Som vanligt ar det alltid  Bushs fel….

  • http://twitter.com/TheNordicLink Hans Sandberg

    Fanny och Freddie Mac hade bara en marginell inverkan på finanskraschen och det är ren nonsens att påstå att det var någon omsorg om ”minoritets befolkningen” som låg bakom. Bubblan drevs fram av finansiella institutioner som avreglerats under Clinton och Bush. Lån till fattiga spelade bara en liten roll, men har av republikaner och teapartioter som spelar på invandrarfientlighet och rasism blåsts upp bortom all sans. Allt var inte Bush fel, bara 90 procent. 

 • Anonym

  SvD journalisterna är Obamas presstalesmän i Sverige. De gör allt för att vilseleda läsarna. I USA vet alla att Obama förstört ekonomin och skapat nutidens högsta arbetslöshet. I Sverige tror okunniga vilseledda läsare att Bush är ansvarig för det Obama gjort.  

  • http://twitter.com/TheNordicLink Hans Sandberg

   Stuntprat! För det första så blottlägger du din totala ignorans om USA när du säger att ”alla vet.” Det är synnerligen ovanligt att det råder något som helst slag av konsensus i USA och det gäller även bland republikanerna. Men oavsett vad ”alla” tycker så talar fakta tydligt och faktum är att det var George W. Bush som körde USAs ekonomi i botten och vände Clintons budgetöverskott i ett galloperande underskott, samtidigt som han skapade den bubbla som exploderade 2007-2008 och som det blev Obamas första jobb att rensa upp efter. Budgetunderskottet, arbetslösheten, finanskrisen… det är arvet efter den inkompetenta och skamlöst arroganta Bush-regeringen. Om man ska kritisera Obama för något så är det att han varit alldeles för timid och låtit den republikanska obstruktionen bromsa återhämtningen,   

   • Anonym

    Du är ytterligare en som inte vet ett dyft om USA politik, Bush lyckades hålla arbetslösheten kring 4.5 % – % 5 % , vilket i alla länder betraktas som full sysslesätnting. Under de sista veckorna under Bush försvagades ekonomin eftersom man trodde att en marxist, Obama skulle väjas som president, därefter har ekonomin haltat i en försvagade trend och fortsätter försvagas, gissa varför?   Din Soros video förklarar ingenting. Soros längtar efter kapitalismens förfall. Jag antar att du röstar på kommunistpartiet, vilket förklarar ditt stöd för Obama?

  • http://twitter.com/TheNordicLink Hans Sandberg
 • Inquisitor

  Inte för att vara fördomsfull men vad tror ni händer om man korsar Oculus rift och japansk mangakultur ? man får såklart en bröstklämmarsimulator. Och den som har problem med den japanska kulturen får väl åka ditt och missionera det svenska genusevangeliet för de genushedniska japanerna.

  • http://vargiveum.wordpress.com/ Varg i Veum

   Ja, det är faktiskt intressant att i japan där mangakulturen är stor så är våldtäkterna oändligt mycket färre än i Sverige där man från barnsben indoktrineras om hur ”sexistisk” man är.

 • Nordanvind

  Jag skrev ”Sexism är väl när man nedvärderar någon pga dess kön. Känns som att sexism blivit synonymt med sexualisering nuförtiden.” och moderatorn raderade mitt inlägg. Patetiskt.

 • http://www.chucknorrisfacts.com Emmecool

  Låt dataspelsnördarna klämma på lite fantasi-plast, den riktiga varan lär ju förbli oåtkomlig för dem….

 • Christopher Alexande

  att blanda ihop pervers otaku-kultur med spelkultur är lika dumt och fel som att blanda ihop filmkultur med porrfilmer. Snacka om att generalisera och dra alla över en väl tilltagen fördomskam…

 • Tusentalskonto

  Ytterligare en artikel där läsarna vet betydligt mer än författaren.
  Blir det inte pinsamt i längden ?
  Människor blir inte mördare för att dom spelar dataspel som Jack Thompson påstod och sedan har blivit förlöjligad för ända sen dess.
  Människor blir inte sexistiska för att dom spelar dataspel som SJW Sarkeesian påstår och som författaren förmodligen håller med om.
  Quinn har jag precis läst ett otal artiklar om och konstaterar att här står inte allt rätt till, där är många frågetecken som borde fått en journalist att höja på ögonbrynen, man kan fråga sig varför det inte ”grävs” mer.

 • anakinmindwalker

  Att dud rog in Sarkeesian och Quinn visar på din totala ignorans för ämnet och hur du har hjärntvättats av ett par feministiska lögnare och scam artists.

 • anakinmindwalker
 • mightymagnus

  ”Med tanke på den den kvinnofientliga kultur som existerar bland många spelare”

  Är inte detta en myt? Jag upplever personer som spelar mycket dator som mindre kvinnofientliga än t.ex. personer som sportar mycket…

 • Rune Dice

  Ja tyvärr kappy, det spelar ingen roll om du är logisk, saklig och kan bevisa dina påståenden med statistik. Det är oväsentlig.

 • http://vargiveum.wordpress.com/ Varg i Veum

  Ja, faktiskt, genuscertifierat sex är också en mental konstruktion.

 • Birger

  Det förstod jag inte riktigt. Antagligen för att jag inte förstår allt som har med genus att göra.

 • kappy00

  Ja, det slutar alltid med att den som skriker högst och beter sig värst vinner. Titta på Anita Sarkeesian till exempel.

Säkerhetsnät hjälper dig vid uppsägning

inkomstförsäkring

Så stor kan skillnaden bli.

Rivig, rolig och
trygg Volkswagen

Biltest

SvD har provkört Polo GTI DSG.

Fem bästa tipsen
för deklarationen

Creutzer: Avdragen du ska titta extra på.

”Nej, det handlar inte om penisförlängare”

Krönika

Fröberg: Därför älskar jag att köra bil.

”Staden kommer att paralyseras av trafik”

Bilarna i Jakarta håller 8,3 kilometer i snittfart.