Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Wall Street Journal har nyligen pytsat ut en liten story som bland annat rymmer missnöjda och lottlösa aktieägare med stämningarna viftande i handen, världens näst högst värderade företag, pengasugna advokater och ett lurigt rättssystem. Det är en kompott som helt enkelt är lite för bra för att inte återberätta.

Allt började när Exxon Mobil 2009 ingick en uppgörelse om att köpa XTO Energy för 41 miljarder dollar, eller cirka 280 miljarder kronor. Aktieägarna i det sistnämnda företaget var dock allt annat än imponerande. Totalt kontaktades 21 advokatfirmor som dunkade upp hela 16 gruppstämningar på skrivborden hos de båda företagen – främst för att företagen ska ha misslett aktieägarna om affären och att XTO inte slagits för sina aktieägare, som ”bara” fick 25 procents premie i affären.

2010 landade ärendet i en domstol som beslutade att det inte skulle bli tal om ytterligare pengar för aktieägarna. Summan låg alltså fast. Dessutom beslutades det att advokatfirmorna skulle få 4 miljoner dollar för sitt arbete. Men intressant nog stod det att läsa att Exxon Mobil också ingått ett avtal om att betala upp till 8,8 miljoner dollar i advokatkostnader för de målsägande, vilket gjorde att bjässen här alltså kom kom undan med halva summan av vad de tänkt sig.

Påhejat av ivriga advokater valsade ärendet därför vidare för att landa i en appellationsdomstol som – av…eh, låt oss säga en slump? – mer än dubblerade den första summan på 4 miljoner dollar.

Precis som Wall Street Journal påpekar så kan det innan vi går vidare i historien vara läge att, så enkelt som möjligt, förklara hur advokatkostnaderna bestäms i sådana här fall i USA.

I delstater som Texas är det vanligt att en domare först sätter ett riktmärke för utbetalningarna, vilket grundar sig på antalet timmar som advokaterna säger sig ha arbetat och sedan multiplicerar det med en rimlig timlön. Rimligtvis kan man annars tycka att timlönen borde bestämmas innan man börjar arbeta på fallet men så fungerar det alltså inte här.

Totalt sade advokaterna att de hade slitit 7370 timmar – eller totalt 322 dagar – med ärendet. De ville också ha timlöner på mellan 200-845 dollar, vilket i den första domstolen gav en slutsumma på cirka 4 miljoner dollar.

Men i Texas behöver inte ersättningarna stanna där, vilket appellationsdomstolen beslutade sig för att bevisa när ärendet väl kom dit.

Utomstående faktorer kan räknas in, vilket gör att riktmärket kan höjas med så mycket som fyra gånger. I det här fallet valde domaren att ge sig ut på en matematisk ekvation som till punkt och pricka följde advokatfirmornas uppmaning om att multiplicera ersättningen med 2,17 – något som gjorde att de totala avgifterna landade på 8,6 miljoner dollar.

Domstolens motivering kretsade bland annat kring att den tyckte sig sakna bevis för att advokaterna verkligen hade jobbat så lite som de sade i den första rättsinstansen. Ja – lite. Troligtvis hade de ju arbetat mer än så, resonerades det. Och domstolen konstaterade också att advokaterna, som försvaret anlitat, hade gjort ett arbete som var ”exceptional”, eller makalöst bra helt enkelt.

Adderar man sedan diverse utlägg som har beviljats kommer man fram till en summa som nästan är identisk de 8,8 miljoner dollar som Exxon Mobil tidigare gått med på att betala.

Skillnaden: Blott 500 dollar.

Sicket sammanträffande…

För att knyta ihop säcken fick alltså Exxon Mobile visserligen betala några miljoner dollar, men det är en spottstyver i sammanhanget. De är nämligen vinnare på affären eftersom de nu står fria från eventuell fortsatt kritik och stämningar och slipper nya fördröjningar i miljardaffären.

Advokatfirmorna, som arbetade för aktieägarna, är också vinnare eftersom de får ut precis den summa som Exxon Mobil sade sig vara redo att betala. Jackpott och läge för att korka upp Dom perignon-flaskorna.

Aktieägarna fick inte en endaste cent, trots deras advokaters makalösa arbete.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter