Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den amerikanska finansinspektionen Securities And Exchange (SeC) har fått en ny måltavla: Riskkapitalisterna.

Enligt uppgifter i New York Times har en större undersökning sparkat igång vars syfte är att hur riskkapitalisterna värderar företag och sköter rapporteringen kring dessa. Till skillnad mot exempelvis ett noterat företag är ju värderingen av icke publika företag en vansklig bedömningsuppgift och det är inte helt ovanligt att vissa summor ifrågasätts av externa experter eller investerare. De hävdar att värdena på riskkapitalisternas företag ofta överdrivs för att locka till sig fler investerare.

Även om SEC inte uppges ha några specifika brottsmisstankar mot riskkapitalisterna bör undersökningen tolkas som att de tror sig finna en hel del fuffens framöver. Ett brev har skickats ut till ett flertal riskkapitalister och i vilket de har avkrävts information. Vilka företag som har fått ta emot dessa brev är dock okänt.

En grundlig undersökning av riskkapitalisterna bör välkomnas. Medan SEC och andra myndigheter har gått till angrepp mot andra aktörer har riskkapitalisterna klarat sig förvånansvärt lätt undan någon större granskning.

I USA finns tusentals riskkapitalistföretag och kritiken mot dem gör också gällande att många av dem knappast gör ett särskilt bra jobb. Snarare menar elakartade tungor att de företag som riskkapitalisterna kliver in i inte sällan sätts i stor skuld och senare tvings skära ned på personal och/eller slutligen går i konkurs.

På sistone har även republikanernas presidentkandidat Mitt Romney dragits in i diskussionerna kring riskkapitalisternas fördelar och nackdelar. Mitt Romneys förehavanden i Bain Capital, som han grundade, har granskats. Flera menar att just Mitt Romney är ett tydligt exempel på en riskkapitalist som snarast förstör företag, samtidigt som han själv har gjort sig en förmögenhet på situationen. Av de företag som Bain Capital klev in i under Mitt Romneys tid som vd tvingades 22 procent ansöka om konkursskydd eller bomma igen helt och hållet åtta år efter att han satsat pengar i dem.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter