Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ett geni och en företagsledare utan dess like – eller en man som manipulerade för att få sin vilja igenom, hade tvivelaktig moral och inte stod upp för sin familj?

Åsikterna är många om Steve Jobs.

Nu har också FBI sagt sitt i frågan.

Fyra månader efter att Apple-ledaren gick bort har nämligen den amerikanska säkerhetstjänsten offentliggjort en tidigare hemligstämplad rapport över Steve Jobs.

Informationen, som framför allt bygger på intervjuer med vänner och kollegor, samlades in vid två tillfällen. Dels vid ett bombhot mot Apple, dels när Steve Jobs 1991 var aktuell för att ingå i en exportpanel under president George Bush den äldre.

Rapporten spänner över 191 sidor. Och det finns mycket i den som de riktiga Apple-nördarna kan hävda knappast är nytt, eller intressant för den delen. Men för den som enbart har sett Steve Jobs som en företagsledare tidigare framkommer en hel del information som vidgar bilden. Och dessutom ska vi förstås inte underskatta den rena nyfikenheten som uppstår över att läsa FBI:s papper över en av de mest hyllade företagsprofilerna genom tiderna. I alla fall går jag igång på det.

I rapporten ifrågasätts Steve Jobs bland annat för sin ärlighet och sina motiv. Vänner och kollegor benämner Steve Jobs som en man som ”förvränger sanningen och justerar verkligheten för att uppnå sina mål.” Dessutom omnämns Steve Jobs som oärlig, samt får en hel del kritik för hur han lämnade sin ungdomskärlek sedan hon fött parets första barn.

Lite senare finns också uppgifter om Steve Jobs drogvanor.

”Under 1960-talet och det tidiga 1970-talet så kan Mr Jobs ha experimenterat med illegala droger, eftersom han kom från den generationen säger en person som intervjuats och anspelar på hippiekulturen. En annan person som har talat med FBI säger att Steve Jobs använde både marijuana och LSD i skolan.

Just LSD har Steve Jobs tidigare talat om. I en intervju med bland annat New York Times har han sagt att en av de viktigaste sakerna han någonsin gjort i sitt liv var att prova just LSD.

Vill du grotta ner dig i FBI:s rapport så finns förstås den möjligheten. Klicka här för att läsa mer.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter