Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vet inte hur mycket ni bryr er om Super Bowl men själv håller jag det som en av årets idrottsliga höjdpunkter.

Och om ni inte har lyckats fascineras över sporten – vars finaler ofta bjuder på dramatiska upplösningar – så kanske jag kan locka in er via ett börsspår.

USA älskar ju sin statistik. Och uppgifter från Standard & Poors visar nu att börsens slutresultat på ett år kan hänga samman med vilket lag som vinner dagens fotbollsfinal.

Om vinnaren är ett lag från National Football Conference-divisionen (NFC), alternativt ett som spelade i högstaligan innan sammanslagningen med American Football Conference 1970 (AFC), så kommer börsen att sluta på plus. Motsatt: Om ett lag från American Football Conference vinner så kommer vi vid nyåret ha få stifta bekantskap med minussiffror.

I det här fallet innebär det alltså att alla som vill se ett börslyft bör hoppas på att New York Giants går segrande ur kampen mot New England Patriots idag.

Som ni förstår är ju sambandet mellan Super Bowl och börsen ganska löst. Men teorin har faktiskt stämt vid 35 av de senaste 45 dusterna, alltså 78 procent av gångerna. Exempelvis slutade S&P500 på något över 2 procent plus under fjolåret då Green Bay Packers (NFC) vann över Pittsburgh Steelers (AFC).

Vad gäller dagens fajt kan det dock vara läge att slänga in något av en brasklapp. Senast teorin inte stämde var 2008 då just New York Giants, precis som idag, mötte New England Patriots. Då vann Giants men börsen slutade på minus sedan finanskrisen eskalerat.

Samtidigt kan vi nog, om vi trots allt litar på teorin, nästan vara säkra på att ett börslyft är att vänta under åtminstone de närmaste månaderna. Vid samtliga tillfällen som New York Giants eller New England Patriots har spelat Super Bowl har börsen nämligen lyft under de efterföljande månaderna, oavsett slutresultat.

Fler bloggar