Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har pratats om ett uppsving på arbetsmarknaden under en längre tid men de stora förbättringarna har uteblivit. Snarare har ökningen i antalet sysselsatta oftast inte ens varit nog för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen, samtidigt som tiotusentals varje månad känt sig så pass uppgivna om att finna ett nytt jobb att de helt enkelt slutat leta och därmed exkluderats ur statistiken.

Slutligen kommer nu i alla fall siffror som på allvar kan sägas vara starka, om än inte tillräckligt.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med hela 243 000 i januari. Det är en siffra som inte bara smäller analytikerna på fingrarna – de hade förväntat sig 140 000 – utan även innebär att arbetslösheten sjunker från 8,5 procent till 8,3 procent. Det är den lägsta siffran sedan februari 2009. Så sent som i september låg arbetslösheten på 9,0 procent.

Samtidigt ska det kommas ihåg att den riktiga arbetslösheten – alltså om de som medvetet inte söker jobb inkluderas – uppgår till cirka 15 procent och att det tidigare problemet kvarstår med att allt fler är så pass uppgivna att de slutar leta efter ett jobb. Dessutom är en sysselsättningsökning med 247 000 inte riktigt nog för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen. För det krävs, enligt analytikerna, en ökning på 250 000.

Trots det så är de nya jobbsiffrorna en välkommen present till Barack Obama, som sliter för att få ned den officiella arbetslösheten i jakten på fyra nya år på 1600 Pennsylvania Avenue.

Han är pressad att lösa situationen och kan nu nöjt konstatera att de senaste tre månaderna i snitt har gett en sysselsättningsökning på 210 000. Det är cirka 50 000 fler jobb per månad än vad USA mäktade med att skapa förra året. Fortfarande saknas det dock 5,6 miljoner jobb sedan recessionen startade i slutet av 2007.

Idag lanserar Barack Obama dessutom en ny satsning på arbetsmarknaden, som framför allt inriktar sig på att få in krigsveteraner på arbetsmarknaden igen. Men dessutom läggs fokus på de som arbetade vid 9/11 – en grupp som har en arbetslöshet på 13,1 procent.

Att Barack Obama jobbar i motvind framkommer än mer när man granskar hur många presidenter som har lyckats att bli omvalda med en arbetslöshet på över 6 procent. Enbart Ronald Reagan, som hade en arbetslöshet på 7,2 procent, har lyckats knipa fyra nya år i Vita Huset. Då sjönk antalet sysselsatta med nästan 3 procentenheter under de 18 månader som ledde fram till valet.

Siffrorna hade styrka nog att lyfta börserna världen över. Stockholmsbörsen stack exempelvis upp 1 procent. I USA följde Dow Jones och S&P500 med och visade cirka 1 procent vid öppning.

Statistiken från Bureau of Labor Statistics kommer också att ge Federal Reserve anledning att fundera över framtiden.

Ordförande Ben Bernanke sade nyligen att centralbanken överväger att genomföra kvantitativa lättnader för att påskynda återhämtningen. De senaste siffrorna, i kombination med bland annat att tillverkningsindustrin ökar takten, kan få dem att slopa de idéerna. Centralbanken har sedan tidigare också förklarat att räntan kommer att ligga kvar på lägsta nivån till minst 2014.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter