Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ni minns väl ordkombinationen Credit Default Swaps?

Klart ni gör.

De så kallade kreditswapparna (CDS, som det förkortas) är förenklat sagt en försäkring mot att en låntagare inte ska klara av att göra rätt för sig. Lika förenklat sett kan man säga att det var dessa CDS:er som fungerade som tändvätska på finanskrisens brasa i och med att Wall Street förpackat ihop dem i högar, ratinginstituten gett dem felaktiga betyg och sedan sålts till investerare.

Trots att kreditswapparna blev en bokstavskombination som Main Street kom att hata så har de aldrig försvunnit. Och bankerna fortsätter, som bekant för många av er, att jobba med dem – nu för att undvika att få ett mördande slag i solar plexus från eurokrisen.

Enligt en undersökning som New York Times låtit göra så har Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase och Morgan Stanley totalt 80 miljarder dollar exponerat mot PIIGS-länderna. Det vill säga Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien.

Genom CDS-pappren riskerar förlusten däremot ”enbart” att bli 30-50 miljarder dollar. Framför allt har Citigroup känt sig så pass oroade av utvecklingen att de har skyddat hela 47 procent av sina investeringar på 20,2 miljarder dollar. Bank of America återfinns på andra sidan och har enbart försäkrat 12 procent av sina investeringar på 14,4 miljarder dollar. Förhållandevis lite kan tyckas med tanke på att den sistnämnda aktören ligger i finansiellt trubbel redan från början (stämningarna kommer in på löpande band sedan man agerat felaktigt på bolånemarknaden) och tvingats sälja av stora tillgångar för att bunkra upp pengar.

Beräkningarna kommer som sagt från New York Times, men som också medger att det finns utrymme för fel i siffrorna. Att få ta del av de exakta CDS-insatserna är inte enkelt. Det ska dock förbättras inom kort då den amerikanska finansinspektionen slutligen börjat kräva att CDS-satsningarna specificeras för att öka transparensen på marknaden. Ett initiativ värt att applådera, förstås.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter